Πιερία: ένας τόπος «Παντός καιρού» - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Πιερία: ένας τόπος «Παντός καιρού»


Πιερία, ένας τόπος «Παντός καιρού»....Σε αυτή την άκρη της Μακεδονικής γης, ο επισκέπτης πολλές φορές μπορεί να μπερδέψει το φθινόπωρο από το καλοκαίρι, καθώς απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα.

Οι φθινοπωρινές ακτές της Πιερικής γης, κρατούν την ζεστασιά όλον τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο «κολύμπι για τους πιο τολμηρούς αν κρατήσει ο καιρός, όπως φέτος», ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει τα πρώτα χιόνια στον μυθικό Όλυμπο, να μαρτυρούν τον επερχόμενο χειμώνα.

Τέτοια πανδαισία χρωμάτων, καλοκαιρινών και φθινοπωρινών, μόνο στην Πιερία μπορεί να βρει κανείς. Πεισμώνει το καλοκαίρι και δεν θέλει να δώσει την θέση του στις άγριες ορέξεις του χειμώνα. Ο Όλυμπος όμως δεν καταλαβαίνει από αυτά. Η παραμικρή δροσούλα μπορεί να μετατραπεί σε φρέσκο χιονάκι που θα καλύψει τις θεϊκές του κορυφές.

Η Πιερία προσφέρει στον επισκέπτη πολλά εναλλακτικά σενάρια και για τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες. Οι επιλογές πολλές.

Από την μία ο επιβλητικός Όλυμπος με τα μονοπάτια του και από την άλλη τα Πιέρια όρη κατοικία Μουσών και Νυμφών.

Βέβαια ποτέ δεν λένε όχι οι Πιεριείς, αλλά και αρκετοί επισκέπτες από τους όμορους νομούς, μία φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη βόλτα στις παραλίες της όταν ο καιρός το επιτρέπει. Υπάρχουν κάποιες χειμωνιάτικες ηλιόλουστες μέρες που ο πειρασμός να κολυμπήσεις στα καθαρά βαθυγάλαζα νερά της Πιερίας είναι ασταμάτητος.....κάποιοι θαρραλέοι το επιχειρούν...... Πως να μην μπαίνεις σε πειρασμό όταν μπροστά σου απλώνονται δεκάδες χιλιόμετρα παραλίας ( διαφόρων ειδών και προτιμήσεων).

Η πύλη του Ολύμπου το Λιτόχωρο, μία ονομαστή κωμόπολη της Μακεδονικής γής, πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό. Προικισμένο από την φύση, κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί τον Εθνικό Δρυμό , αν δεν περάσει πρώτα από το Λιτόχωρο, αλλά και για την πεζοπορία στο μαγευτικό φαράγγι του Ενιπέα, όπου κυλούν τα ορμητικά νερά του, τα οποία βέβαια ποτέ δεν φθάνουν τα βαθυγάλαζα νερά του Θερμαϊκού κόλπου, το έκαναν γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Μεγάλη η ναυτική πολιτιστική κληρονομιά του Λιτοχώρου, που παρουσιάζεται στο Ναυτικό του Μουσείο. Από εκεί, την κεντρική πλατεία του, αρχίζουν οι διαδρομές στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του, που ενώνουν το παλιό με το νέο, τα παλιά δίπατα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής με τα νεοκλασικά και μοντέρνα της σημερινής εποχής.

Λίγο νοτιότερα, λες και είναι κρεμασμένος στις πλαγιές του Ολύμπου, ο Παλιός Παντελεήμονας, σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή που θα τον επισκεφτείς. Βγαλμένος λες από παραμύθι, σου δίνει απλόχερα τις πολλές και πλούσιες ομορφιές του. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, όλα μοιάζουν με κινηματογραφική ταινία.

Δυτικά και σε υψόμετρο 800μ το Ελατοχώρι αποτελεί, ελέω χιονοδρομικού, ενός πολύ καλού προορισμού για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Χωρισμένο στο παλιό και νέο Ελατοχὠρι, προσφέρει άγρια φυσική ομορφιά, υπέροχη θέα στον Όλυμπο, κατάφυτα δάση, πολλά ορειβατικά μονοπάτια, μικρούς καταρράκτες και υπέροχα χρώματα. Εύκολο στην πρόσβαση το χιονοδρομικό του κέντρο, μόλις 8 χλμ από το χωριό.

Όπως προαναφέραμε, η Πιερία αποτελεί ίσως έναν από τους πιο προικισμένους νομούς της Ελλάδας. Θα πρέπει να προσεχθεί στο έπακρο η φυσική ομορφιά του, αλλά ταυτόχρονα με τις σωστές παρεμβάσεις να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Επιλογές για διαμονή και εστίαση παρέχει το www.traveling-guide.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου