Υφάσματα και καναπές: πέντε σημεία που πρέπει να εστιάσετε. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Υφάσματα και καναπές: πέντε σημεία που πρέπει να εστιάσετε.




Σε όλους μας αρέσουν τα καινούργια πράγματα. Το θέμα είναι πώς θα γλιτώσουμε τον κόπο και την ανασφάλεια της αγοράς του σωστού νέου καναπέ, επιλέγοντας εκείνον που θα ανταποκρίνεται στα αισθητικά πρότυπά μας και στις ανάγκες μας.

Βασικά για να διαλέξετε το νέο καναπέ σας, θα πρέπει πρώτα να έχετε καταλήξει σε ορισμένα στοιχεία του, ανάμεσά τους είναι το στυλ και το ύφασμα που προτιμάτε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και φυσικά το κόστος του. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση δείχνοντάς σας τα πέντε σημεία που πρέπει να εστιάσετε. Για τον λόγο αυτό συζητήσαμε με τον Θόδωρο Μπόζογλου, ταπετσέρη στο επάγγελμα, με 52 χρόνια εμπειρία στον χώρο, ξεκινώντας το 1967 από τον πατέρα του Αλέξανδρο, μέχρι σήμερα 2019, με τεράστια εμπειρία, ικανότητα και συνέπεια στον δύσκολο χώρο της διακόσμησης του σπιτιού.

Νέος Καναπές

1. Το στυλ. Το δωμάτιο όπου θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να καθορίσει την αισθητική του, καθώς συνήθως άλλη αισθητική έχει ένα αντικείμενο, π.χ., με βοηθητικό / συμπληρωματικό ρόλο και άλλη ένα κύριο κομμάτι της επίπλωσης.Μια πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγετε τις extreme επιλογές που καθορίζονται από τάσεις και να βαδίσετε σε πιο διαχρονικά... μονοπάτια. Έναν καναπέ θα τον έχετε στο σπίτι για περίπου δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι διάφορες τάσεις θα έρθουν και θα προσπεράσουν σε αυτό το διάστημα. Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά μαξιλάρια για να εντάξετε ή να ανανεώσετε την εικόνα του, όποτε το έχετε ανάγκη. Επίσης, μην ξεχνάτε τα υπόλοιπα βασικά κομμάτια της διακόσμησής σας που θα πρέπει να συνυπάρξει, π.χ. τι στυλ έχουν οι κουρτίνες, τα χαλιά, τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου.

2. Υφές και χρώματα. Κλασικά διλήμματα: Ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο ύφασμα για τη στόφα της επένδυσης; Κλασικές απαντήσεις: Τα ανοιχτά χρώματα λερώνονται εύκολα, τα σκούρα κρατάνε περισσότερο. Για άλλη μια φορά, οι ανάγκες σας θα σας καθοδηγήσουν. Ακούστε τες. Έτσι, αν έχετε παιδιά, κατοικίδια ή μαζεύεστε συχνά μεγάλες παρέες, προτιμήστε σκούρα ή πολύχρωμα υφάσματα, καθώς τα μοτίβα τους «κλέβουν» οπτικά τυχόν λεκέδες και ατυχήματα.Το δέρμα καθαρίζεται εύκολα αλλά απαιτεί προσοχή στη χρήση. Παρότι η αισθητική του είναι στα πλεονεκτήματα, ο καιρός της χώρας μας το κάνει λιγότερο ελκυστικό, καθώς το καλοκαίρι χρειάζεσαι καλύμματα (τα οποία όμως γλιστράνε επάνω του), διότι είναι ζεστό και ιδρώνεις.

3. Ποιότητα και υλικά. Όπως είπαμε παραπάνω ένας καλός καναπές έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον δέκα χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το διαχρονικό σχεδιασμό θα πρέπει να εστιάσετε και στα υλικά. Ένας βαρύς καναπές υποδηλώνει τη στιβαρή κατασκευή του. Η καρυδιά και η οξιά κρατούν ακόμα και σήμερα τα σκήπτρα, καθώς η ποιότητά τους δίνει πολύ καλές και ανθεκτικές κατασκευές. Τα πιο ελαφριά αντικείμενα συνήθως δεν είναι μασίφ, είτε ξύλο είτε μέταλλο.

4. Αξεπέραστη άνεση. Επειδή κοιτάζουμε την εμφάνιση και ξεχνάμε την άνεση αλλά εδώ δεν μιλάμε απλώς για ένα μπλουζάκι που αν τελικά δεν σας αρέσει αυτό που διαλέξατε δεν θα σκάσετε κιόλας… καλό είναι να δοκιμάσετε τον καναπέ που σας αρέσει περισσότερο χρόνο από όσον ξοδεύετε για ένα μπλουζάκι.Καθίστε και προσπαθήστε να καταλάβετε πόσο άνετα αισθάνεστε έπειτα από λίγη ώρα. Προτιμάτε σκληρά μαξιλάρια για το κάθισμα και την πλάτη ή απαλά πουπουλένια που θα βυθίζεστε; Σκεφτείτε τη δική σας διαρρύθμιση και ποιος τύπος καναπέ θα ενταχθεί καλύτερα στον χώρο σας, π.χ, ένας διθέσιος, ένας τριθέσιος, ένας καναπές-γωνία, αν χρειάζεστε επιπλέον στοιχεία, π.χ. ένα-δύο πουφ.

5. Κόστος: Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε προφανώς καθορίζει την επιλογή σας, καθώς ορισμένα υλικά, π.χ. μασίφ ξύλα ή ατσάλι για τον σκελετό και άλλα υφάσματα με ειδικές επεξεργασίες για να καθαρίζονται εύκολα κοστίζουν περισσότερο ανεβάζοντας την τιμή ενός καναπέ. Ωστόσο, οι επιλογές είναι πλέον τόσες πολλές και από εταιρεία σε εταιρεία οι τιμές μπορεί να έχουν διαφορά. Συνεπώς, μην αποφασίσετε προτού κάνετε μια ολοκληρωμένη έρευνα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΠΛΩΝ

- Για τον καθημερινό καθαρισμό των επίπλων, χρησιμοποιείτε νερό και μαλακό, καλά στημένο πανί. Καθαρίστε τις επιφάνειες με απαλές κινήσεις (κατά προτίμηση με την φορά των νερών του ξύλου σας).Μην κάνετε χρήση χημικών καθαριστικών στις λουστραρισμένες επιφάνειες.

- Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθαρίζετε και λαδώνετε τους μηχανισμούς των επίπλων (εάν αυτό χρειάζεται) για την αποφυγή φθορών.

- Σε περίπτωση που χυθεί νερό σε μια επιφάνεια που υπάρχει διακοσμητικό τζάμι, αφαιρέστε το άμεσα και στεγνώστε καλά την επιφάνεια.

- Για επίμονους λεκέδες πάνω στα έπιπλα, χρησιμοποιείστε ουδέτερο σαπούνι διαλυμένο σε νερό και τρίψτε απαλά τον λεκέ με λευκό πανί και κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια ξεπλύνετε καλά με μαλακό, καλά στημένο πανί.

- Μην ακουμπάτε καυτά αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια του επίπλου, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί το χρώμα.

- Το μασίφ έπιπλο αποτελεί ζωντανό οργανισμό ο οποίος προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Το ξύλο υπόκειται σε συστολές και διαστολές ανάλογα με τις μεταβολές του επιπέδου υγρασίας στον χώρο που το φιλοξενεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, για την σωστή συντήρηση, σημαντική είναι η διατήρηση της υγρασίας στο χώρο σε επίπεδα 25% - 35%.

- Μην σέρνετε τα έπιπλα καθώς μπορεί να προκαλέσετε ζημιά τόσο στο έπιπλο, όσο και στο πάτωμα. Μετακινείστε τα, ανασηκώνοντάς τα και ακουμπώντας τα απαλά στη νέα τους θέση.

- Για το πρώτο διάστημα απόκτησης των επίπλων (2 μήνες περίπου), καλό είναι να διατηρείτε τις ξύλινες επιφάνειες χωρίς αντικείμενα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σημάδια ή μόνιμα ίχνη.

- Όταν έχετε αντικείμενα σε ξύλινες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καλό είναι να τους αλλάζετε συχνά θέση.
- Αποφεύγετε να τοποθετείτε μεγάλο βάρος στα κρεμαστά έπιπλα, Εως 20 kg στα ντουλάπια και 5 kg στα ράφια
- Μην ασκείτε έντονη δύναμη όταν κλείνετε τις πόρτες των επίπλων για την αποφυγή απορρύθμισης των πορτών ή άλλων βλαβών.
- Μην ανοίγετε ταυτόχρονα όλα τα συρτάρια των επίπλων, για την αποφυγή μετατόπισης του.
- Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, προτείνουμε να στερεώνονται στον τοίχο, τα ψηλά και στενά έπιπλα (πχ συρταριέρες, βιβλιοθήκες, κρυσταλλιέρες κλπ) για την αποφυγή ατυχημάτων.


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΑΠΕΔΩΝ

- Για τον καθαρισμό του υφάσματος τοπικά, προτιμήστε βρεγμένο λευκό πανί κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αν ο λεκές είναι επίμονος, χρησιμοποιήστε λευκό υγρό σαπούνι και μαλακό πανί ή σφουγγάρι ουδέτερου χρώματος και τρίψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με βρεγμένο λευκό πανί.
- Για τον καθαρισμό της συνολικής επιφάνειας του καναπέ, προτιμήστε στεγνό ή οικολογικό με ατμό, καθάρισμα, ώστε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη αντοχή στο χρώμα και την ελάχιστη φθορά του υφάσματος στον χρόνο.

- Για το πλύσιμο των υφασμάτων στο πλυντήριο, συμβουλευτείτε τις οδηγίες καθαρισμού του υφάσματος ή ρωτήστε τον κατασκευαστή.
- Αν οι προδιαγραφές του υφάσματος, επιτρέπουν το πλύσιμο στο πλυντήριο, προτιμήστε το πιο ελαφρύ πρόγραμμα στους 30°C ,χωρίς ή με ελάχιστο στύψιμο και πάντα με ουδέτερο σαπούνι. Πριν απλώσετε το ύφασμα, τεντώστε το όσο είναι βρεγμένο. Για να αποφύγετε το τράβηγμα και το ξεχείλωμα του υφάσματος, προτείνουμε να το απλώνετε με την φορά της ύφανσης.

- Φροντίστε να καθαρίζετε όλα τα μέλη των καναπέδων μαζί (μαξιλάρια και βάση), ώστε να αποφεύγετε τυχόν πιθανή χρωματική διαφορά.

- Για να δείχνει πάντα ο καναπές σαν καινούργιος, χτυπάτε ελαφρά και συχνά τα μαξιλάρια, ώστε να βρίσκουν ξανά το σχήμα τους . Επίσης, φροντίζετε το υλικό των μαξιλαριών να είναι σωστά γεμισμένο στις γωνιές.
- Αποφύγετε την άμεση έκθεση των υφασμάτων στον ήλιο ή σε πηγή θερμότητας, ώστε να τα προστατέψετε από το ξεθώριασμα.
- Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση των κομματιών των γωνιακών καναπέδων έγινε σωστά και ότι όλα τα κομμάτια πατάνε καλά στο πάτωμα.

- Τα κατοικίδια μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα υφάσματα και στις ραφές λόγω των νυχιών τους. Προστατέψτε τον καναπέ με καλύμματα και ριχτάρια ή επιλέξτε cats cratch resistance ύφασμα ώστε να παρατείνετε το χρόνο ζωής του.
- Αποφύγετε να κάθεστε στα μπράτσα και την πλάτη του καναπέ.
- Μην σέρνετε τον καναπέ διότι μπορεί να προκαλέσετε φθορά τόσο στο έπιπλο όσο και στο πάτωμα.

- Μην χοροπηδάτε στον καναπέ για την αποφυγή ζημιών. Παρ’όλα αυτά προβλέπουμε και τοποθετούμε (όπου κριθεί απαραίτητο) ένα επιπλέον πόδι στο κέντρο του καναπέ. Το πόδι αυτό είναι κατά ένα εκατοστό πιο κοντό, ώστε ο καναπές να διατηρήσει την «ελαστικότητα» του, σε περίπτωση βίαιων και απότομων κινήσεων.

- Αν χρειαστεί να αποθηκεύσετε για καιρό τον καναπέ ή τα μαξιλάρια του, καλύψτε τα με προστατευτική μεμβράνη. Βεβαιωθείτε πως αερίζονται σωστά και βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, ώστε να αποφευχθεί η επαφή με σκόνη και υγρασία.



ΠΗΓΗ: VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου