ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να περπατάς σε πολλά πεζοδρόμια! - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να περπατάς σε πολλά πεζοδρόμια!





Εν έτη 2023 και μέσα στο κυκεώνα της άμεσης παγκόσμιας πληροφόρησης, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προχωράμε προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω μας λάθη του παρελθόντος και άσχημες πρακτικές. Δυστυχώς όμως, στην χώρα μας, όχι σε όλες τις περιοχές, επικρατεί προχειρότητα και αντιλήψεις του παρελθόντος.

Να μπούμε όμως στο «ψητό» όπως λέει και ο «σοφός;» λαός.

Όλοι μας πλέον, έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε σε απευθείας μετάδοση κιόλας, περιοχές από όλον τον πλανήτη. Πολλές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε πως εκείνες οι πόλεις, και σε όχι τόσο ανεπτυγμένα κράτη όπως η Ελλάδα, είναι περιποιημένες, καθαρές, προσεγμένες! Έχουν κάτι το διαφορετικό οι άνθρωποι εκεί; Είναι πιο μορφωμένοι; Λειτουργούν κάτω από την πίεση άλλων πολιτικών πρακτικών; Τίποτε από όλα αυτά αυτά. Απλά, τιμούν και σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν, εφαρμόζουν τους νόμους και διεκδικούν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες.

Η Κατερίνη της προχειρότητας!

Ως πρώτη εντύπωση που δίνει η πόλη μας στους ξένους επισκέπτες της είναι σχεδόν καλή. Όταν όμως αρχίζει κάποιος να την περπατά, θα δει πολλές, μα πάρα πολλές δυσμορφίες, κακοτεχνίες, προχειροδουλειές.
 


Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες και οι ίδιοι σε στραβοπατήματα, από το ανώμαλο έδαφος στον πεζόδρομο. Σε κανένα, μα σε κανένα σημείο του ΔΕΝ υπάρχει ίσιο δάπεδο. Οι συγκεκριμένοι κυβόλιθοι που έχουν τοποθετηθεί, δεν προσφέρουν ομαλή επιφάνεια πεζοδρομίου. Φταίει το υπόβαθρο; Φταίει ότι τα συνεργεία δεν ήταν κατάλληλα για την σωστή τοποθέτηση; Φταίει εξαρχής ότι ΔΕΝ έπρεπε να μπει το συγκεκριμένο υλικό; Ποιος μπορεί να γνωρίζει από εμάς τους αδαής. Αυτά τα γνωρίζουν; αυτοί που έκαναν την μελέτη.

Όταν κάθε πρωί, χειμώνα καλοκαίρι μέσα στον πεζόδρομο εισέρχονται βαριά φορτηγά, τότε πως θέλουμε να αντέξει η συγκεκριμένη κατασκευή τέτοια βάρη;

Αφήσαμε τα πεζοδρόμια και κατεβήκαμε στους δρόμους!



Πριν μερικά χρόνια, προεκλογικό έργο κι αυτό αναβάθμισης, σε πολλά σημεία της πόλης άλλαξαν τα πεζοδρόμια, ανέβηκαν τα αυτοκίνητα σε αυτά και κατέβηκαν οι άνθρωποι στους δρόμους.!!! Φτιάχτηκαν ειδικά «τελάρα» φυτεύτηκαν δέντρα, όχι εκεί όπου περνάνε οι αγωγοί φυσικού αερίου ~ ούτε που το είχαν σκεφτεί ~ πάλι με κυβόλιθους και με ειδικές πλάκες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.


Πολυδιαφημιζόμενο το έργο. Θα δείτε πως θα αναβαθμιστεί η περιοχή σας, μας έλεγαν….. Λίγα τα χρόνια που έχει ολοκληρωθεί. Πολύ λίγα!!! Η σημερινή κατάσταση προκαλεί το λιγότερο αγανάκτηση, καθώς πλέον είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να περπατάς σε πολλά πεζοδρόμια σε πολλές περιοχές της πόλης.


- Η απόσταση αυτοκινήτων και οικοδομών είναι πολύ κοντά καθώς τα αυτοκίνητα είναι στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο και προκαλούν αίσθηση κλειστοφοβίας.

- Έχουν τοποθετηθεί αυτές οι κίτρινες μπάρες ώστε οι οδηγοί να μην καλύπτουν το σύνολο του πεζοδρομίου στο παρκάρισμα. Πάρα πολλοί συνδημότες μας έχουν σκοντάψει με άσχημα
αποτελέσματα.

- Οι κακοτεχνίες από την αρχική τους κατασκευή είναι τόσες πολλές που σπάνια υπάρχει σημείο σωστά κατασκευασμένο.


Να μείνουμε τώρα στα περίφημα «τελάρα» που δημιουργήθηκαν για φύτευση δένδρων και την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων. Ως πρώτη σκέψη, δεν θα την κακοκλογήσουμε. Ναι, χρειάζεται ειδικός χώρος για τους κάδους και τα δέντρα. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος με ποια κριτήρια κατασκευάστηκαν και πως επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα δέντρα, Ακακίες, τα οποία δημιουργούν τα συγκεκριμένα προβλήματα {Δεν είναι μόνο αυτά τα δέντρα}.


Όταν είσαι - ειδικός;!!!! – υποτίθεται ότι όλα αυτά τα έχεις εκ προοιμίου προβλέψει διότι τα γνωρίζεις. Άρα γνωρίζεις και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον. Αν όχι; Τότε, τι θα υποθέσει ο δημότης; Με δικά του χρήματα από τα δημοτικά τέλη γίνονται αρκετά έργα και ζητά να είναι σωστά κατασκευασμένα. Το φθηνό το πληρώνεις δέκα φορές…. Λέει ο λαός.

Οι Ακακίες είναι φθηνό δέντρο στην αγορά της. Είναι όμως το σωστό δέντρο που έπρεπε να φυτευτεί με αυτόν τον τρόπο; Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Οι ρίζες της είναι ψηλά και τινάζουν ότι υπάρχει γύρω της.

Με το που μεγάλωσαν τα δέντρα οι πεζοί φοβούνται πλέον να περπατήσουν στα πεζοδρόμια. Όσοι το επιχειρούν πάντα έχουν τον φόβο ενός στραβοπατήματος, με αμφίβολες συνέπειες για την σωματική τους ακεραιότητα.

Υπάρχουν και σωστά πεζοδρόμια


Υπάρχουν βέβαια και περιοχές που μπορεί ο πεζός να περπατήσει άνετα πάνω στα πεζοδρόμια, ακόμα και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Δεν θα αδικήσουμε τις σωστές κατασκευές. Ευχόμαστε αυτές να πολλαπλασιαστούν για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Απορία εκφράζουν οι δημότες γιατί δεν συνεχίστηκε η ίδια πρακτική και στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης.

Μείωση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν


Ένα μεγάλο στοίχημα στην Κατερίνη είναι να μειωθούν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε μία επίπεδη πόλη, στην οποία κατά κύριο λόγο έπρεπε να κυκλοφορούν μαζικά, ποδήλατα, ηλεκτρικά ποδήλατα και μηχανές μικρού κυβισμού, εκτός βέβαια από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα μου πείτε δεν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ. Ένας τρόπος για αύξηση των θέσεων αυτών είναι και η εκμετάλλευση των κενών οικοπέδων. Χώροι που σήμερα είναι απεριποίητοι, μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων αποσυμφορίζοντας τα πεζοδρόμια.

Τι πρέπει να γίνει

Το μεγάλο πρόβλημα των πεζοδρομίων, δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί με πασαλείμματα, ευχολόγια και ταξίματα. Το έργο αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να ξηλωθεί και να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο με σωστή κατασκευή που να αντέχει στον χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να συμμετέχουν, αφιλοκερδώς βέβαια και όσοι συμμετείχαν στο προηγούμενο. Ουτοπία; Μάλλον! Ίσως είναι και ένας από τους λόγους που οι νέοι έχουν στρέψει αλλού το βλέμμα τους και δεν θέλουν να ψηφίσουν κανέναν. Οι σημερινοί δημότες δεν είναι αμόρφωτοι. Βλέπουν καλύτερα πράγματα σε άλλες περιοχές και θέλουν το ίδιο για τον τόπο τους.

ΠΗΓΗ: VIVEREMAG































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου