Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζουν από την 1η Δεκεμβρίου τα τιμολόγια των νοικοκυριών - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζουν από την 1η Δεκεμβρίου τα τιμολόγια των νοικοκυριών

 


Ποιο είναι το ενιαίο τιμολόγιο που πρέπει να έχουν όλοι οι πάροχοι ρεύματος

Τα πάνω κάτω έρχονται από την 1η Δεκεμβρίου 2023 σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχεδόν ένα μήνα όλα τα νοικοκυριά θα λάβουν ένα email από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας είτε έχουν είτε δεν έχουν σύμβαση προμήθειας ρεύματος με το οποίο θα τους ζητηθεί να επιλέξουν το προϊόν και την κατηγορία τιμολογίου που επιθυμούν.

Το πρόγραμμα που θα διαλέξουν θα τρέχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 καθώς τότε παύει να ισχύει το έκτακτο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς και επανέρχεται ο ανταγωνισμός σε κανονικότητα.

Νέα τιμολόγια

Τα παραπάνω προκύπτουν από την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Ειδικότερα και όπως έγινε γνωστό εισάγονται νέα τιμολόγια για καταναλωτές, οικιακούς και μη. Οι προμηθευτές, το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου του 2023, οφείλουν να ενημερώσουν για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές θα μπορούν οποτεδήποτε και αζημίως να επιλέγουν διαφορετικό τιμολόγιο. Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν τιμολόγιο, θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο ειδικό τιμολόγιο την 1η Ιανουαρίου του 2024. Σημειώνεται πως οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση διατήρησης του ειδικού τιμολογίου τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024. Διευκρινίζεται πως η παραμονή στο τιμολόγιο προσφέρεται και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025 σε πελάτες που το επιλέγουν.


Τέσσερα τιμολόγια με χρώματα


Ειδικότερα εισάγονται τα τέσσερα είδη τιμολογίων:

Μπλε: σταθερά

Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης

.Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινα: κυμαινόμενα

Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων)

.Πορτοκαλί: δυναμικά

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Το ενιαίο τιμολόγιο

Ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε για το ενιαίο τιμολόγιο το οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Την 1η Ιανουαρίου 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή που θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές.

Ο τρόπος τιμολόγησης του έχει ως εξής: Την 1η κάθε μήνα ο πάροχος θα ανακοινώνει την ανταγωνιστική χρέωση που θα ισχύει τον συγκεκριμένο μήνα κατανάλωσης. Τον επόμενο μήνα θα ανακοινώνεται πάλι την πρώτη ημέρα η τιμή χρέωσης ενσωματώνοντας πιθανές διορθώσεις από αναβεοκατεβάσματα της χονδρεμπορικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο τιμολόγιο μπορεί να το επιλέξει ακόμα και καταναλωτής που έχει άλλο προϊόν.

Η ανάγκη θέσπισης του συγκεκριμένου τιμολογίου ήλθε μετά από το γεγονός πως περίπου 3 εκατομμύρια παροχές δεν έχουν στοιχεία των καταναλωτών (χωρίς ΑΦΜ, έχουν φύγει από τη ζωή και λοιπές περιπτώσεις).

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου