Η προέλευση του κουραμπιέ και μελομακάρονου από το Άρωμα Πόλις - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Η προέλευση του κουραμπιέ και μελομακάρονου από το Άρωμα Πόλις



Οι ανατολίτικες ρίζες του κουραμπιέ . Ο κουραμπιές έλκει την καταγωγή του από τον Λίβανο ή την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Η ρίζα του είναι: Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye στα Τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Στην ουσία το γλυκό αυτό είναι ένα δάνειο της Ανατολής από τις κουζίνες ζαχαροπλαστικής της Δύσης. 

Η πιθανότερη εκδοχή της “άφιξης” του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη, όπου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, στην Καβάλα. Οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης θεωρούνται οι κορυφαίοι σε όλη την χώρα με την παράδοση να περνά από γενιά σε γενιά και την ποιότητα και την τεχνική να παραμένουν σταθερές.

Αυτός χωρίς άχνη είναι ο λιβανέζικης προέλευσης ... πριν βάλουν την άχνη οι Έλληνες της Μικράς Ασίας




Από το Νεκρώσιμο Δείπνο στο Χριστουγεννιάτικο Δείπνο …..ένα Μέλι δρόμος ... Η ρίζα της λέξης Μελομακάρονο προέρχεται απ’ την Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα απ’ την λέξη «μακαρία». «μακαρία» ήταν το νεκρόδειπνο των Αρχαίων Ελλήνων και η αντίστοιχη ψυχόπιτα, δηλαδή ένα κομμάτι ψωμιού ή πίτας, στο σχήμα και το μέγεθος του σύγχρονου Μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν οι συγγενείς του νεκρού μετά την κηδεία. Οι Μικρασιάτες Έλληνες & η Εξέλιξη του Σε κάποια χρονική στιγμή οι Μικρασιάτες Έλληνες εξέλιξαν τα Μελομακάρονα. Τα περιέλουσαν με Μέλι και Καρύδια και έγινε το πιο «διάσημο» γλυκό τους το οποίο μπήκε στα τραπέζι ως γλύκισμα του 12ημερου. Εκεί έμεινε γνωστό με τον όνομα «Φοινίκια». Και ότι ακουμπούσαν οι Μικρασιάτες στην κουζίνα, το… απογείωναν. Η αιτία της καθιέρωσης ως Χριστουγεννιάτικο γλυκό Πολλές φορές ακούσαμε την ερώτηση γιατί όμως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τρώμε Μελομακάρονα; Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα βρίσκεται στο Μέλι και τα Καρύδια . Απ’ τα αρχαία χρόνια το Μέλι ήταν σύμβολο Ευζωίας, Δημιουργίας και Γονιμότητας. Έτσι έγινε το γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιατί θέλουμε ο Χριστός και το Νέο Ετος να μας φέρουν Ευζωία.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου