Κωσταντίνος Κουκοδήμος: Οι δημότες της Κατερίνης γνωρίζουν καλά ότι τιμώ την εμπιστοσύνη τους. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Κωσταντίνος Κουκοδήμος: Οι δημότες της Κατερίνης γνωρίζουν καλά ότι τιμώ την εμπιστοσύνη τους.



"Οι δημότες της Κατερίνης γνωρίζουν καλά ότι τιμώ την εμπιστοσύνη τους. Έτσι θα πορευτώ και στη νέα θητεία. Στις 8 Οκτωβρίου, αποφασίζουμε για το μέλλον του Δήμου μας. Αποφασίζουμε για το εάν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις ανισότητες με έργα, μεταξύ κέντρου και κοινοτήτων. "
αυτά ανέφερε ο δήμαρχος του Δήμου Κατερίνης κ. Κωσταντίνος Κουκοδήμος μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στο VIVEREMAG.


Κύριε Κουκοδήμο, η πρώτη σας θητεία στο Δήμο Κατερίνης, ήταν θα λέγαμε επεισοδιακή. Covid, εγκλεισμοί, λίγο προσωπικό και άλλα πολλά. Δύσκολο το έργο ενός νέου δημάρχου. Πιστεύετε ότι η ανταπόκρισή σας στα πολλά, ομολογουμένως προβλήματα του Δήμου ήταν αρκετή, ικανοποιητική ή περιορισμένη;

Η πρώτη διετία ήταν πραγματικά δύσκολη διότι εκτός από τα χρέη που παραλάβαμε –μην ξεχνάτε ότι λόγω αυτών των χρεών δεν μπορούσαμε να καταρτίσουμε προϋπολογισμό- είχαμε να αντιμετωπίσουμε όπως και όλοι οι δήμοι, την υγειονομική κρίση. Το έργο του δημάρχου είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, αλλά όπως έχω ξαναπεί δεν φοβάμαι τις δυσκολίες. Οι δυσκολίες για μένα είναι πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσω. Για τα δύσκολα μάς εξέλεξαν οι δημότες.

Σε ότι αφορά το αν ανταποκριθήκαμε, θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο Δήμος ήταν παντού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις απολυμάνσεις δημοτικών και δημόσιων χώρων. Αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν το εύκολο κομμάτι. Το σημαντικό ήταν το κομμάτι της αλληλεγγύης. Εκεί οι κοινωνικές μας δομές λειτούργησαν άψογα. Θεωρώ ότι κανένας συνδημότης μας δεν έμεινε μόνος. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους εργαζόμενους που όταν όλοι μέναμε σπίτι μας, αυτοί ήταν δίπλα στους ηλικιωμένους και σε όποιον δημότη είχε λίγη ή περισσότερη ανάγκη από όλους τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, η κατάσταση του Δήμου όταν παραλάβατε δεν ήταν η καλύτερη. Δηλώνετε ότι βρήκατε πολλά χρέη. Σήμερα αν ο απλός πολίτης έχει πρόσβαση να δει τα ταμεία του Δήμου τι θα αντικρίσει;

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι βρεθήκαμε «μισό βήμα» πριν ο Δήμος μπει σε «επιτροπεία». Μέχρι σήμερα ο Δήμος πληρώνει «αμαρτίες» της προηγούμενης διοίκησης! Να σας πω μόνο ότι για τα τρία βιοκλιματικά δημοτικά σχολεία που δημιουργήθηκαν στην Κατερίνη, επιβλήθηκε στο Δήμο πρόστιμο 450.000 ευρώ εξαιτίας «παρατυπιών», που μάς εξέθεσαν. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Δήμου στους προμηθευτές, αλλά και στις υπηρεσίες που ελέγχουν έργα και οικονομικά, ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Αγωνιστήκαμε πολύ για να την αποκαταστήσουμε. Πλέον ο Δήμος εξοφλεί τους προμηθευτές σε εύλογο χρονικό διάστημα, έχει πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών του παρελθόντος και έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κράτους.

Σήμερα, για να απαντήσω και στο άλλο σκέλος του ερωτήματός σας, ο δημότης θα αντικρύσει ένα «ταμείο» το οποίο μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του Δήμου.


Μένοντας στα χρέη του δήμου: ήσασταν αντιμέτωποι με χρέος 7,5 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ. Πετύχατε μια χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το χρέος αποπληρώθηκε. Σήμερα οι αντίπαλοί σας σάς κατηγορούν ότι υφίσταται νέο χρέος 4 εκ. ευρώ πάλι προς τη ΔΕΗ. Μήπως τελικά η ΔΕΥΑΚ είναι ο ασθενής του δήμου με ανίατη ασθένεια;

Πρώτα από όλα θα διαφωνήσω με την άποψη ότι η ΔΕΥΑΚ είναι ασθενής και μάλιστα με ανίατη ασθένεια. Η ΔΕΥΑΚ παράγει ένα τεράστιο έργο! Την τετραετία αυτή κατασκεύασε 11,5 χιλιόμετρα αγωγών ύδρευσης. Έχει σε εξέλιξη την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης στον Κορινό, όπου εδώ και πολλά χρόνια υπέφερε από λειψυδρία ειδικά τους θερινούς μήνες. Αντιστοίχως εξασφαλίσαμε ένα μεγάλο ποσό για την αντικατάσταση του δικτύου της Καλλιθέας και των Φωτεινών. Η ΔΕΥΑΚ αυτή τη στιγμή, αντικαθιστά αμιαντοσωλήνες ύδρευσης στην πόλη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά έργα που έχει σε εξέλιξη και που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι πρόκειται για ασθενή. Είναι μια δημοτική επιχείρηση, με σημαίνοντα ρόλο διότι επικεντρώνει στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Σε ότι αφορά την οφειλή προς τη ΔΕΗ θα σας θυμίσω ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τη στιγμή που επιβλήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Δυστυχώς για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας δεν υπήρχε κρατική επιδότηση και αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα ενεργειακό κόστος που αυξήθηκε κατά 297%. Πρόκειται για τεράστια επιβάρυνση! Δεν ξέρω ποιο νοικοκυριό θα είχε μείνει με ρεύμα σήμερα αν δεν επιδοτούνταν από το κράτος!

Δυστυχώς οι βιολογικοί καθαρισμοί έχουν τεράστιο ενεργειακό κόστος και η πολιτεία αρνείται να τους εντάξει σε ένα άλλο τιμολογιακό καθεστώς παρότι επιτελούν σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος! Το ζήτημα του χρέους των ΔΕΥΑ έχει τεθεί και στην ΚΕΔΕ και γίνεται και μια μεγάλη προσπάθεια και από την Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, ώστε να δοθεί συνολική και βιώσιμη λύση. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ζητήματος από την πολιτεία. Ακόμη κι αν καταφέρουν οι ΔΕΥΑ να πληρώσουν τις υπέρογκες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσουν να λειτουργούν με τόσο ακριβό τιμολόγιο, κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν ξανά χρέη.

Παρόλα αυτά η ΔΕΥΑΚ εξετάζει και έχει ετοιμάσει μελέτες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του βιολογικού,με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι το μεγάλο στοίχημα της διοίκησής μας για την επόμενη μέρα.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες των αντιπάλων μας, δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο πέρα από κατηγορίες. Αυτό μόνο μπορούν. Αν είχαν μια πρόταση να κάνουν για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, νομίζω δεν θα την κρατούσαν για τον εαυτό τους.

Ποια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης της Κατερίνης και ποιος ο ρόλος των πολιτών;

Αναμφίβολα είναι μεγάλα. Η δημοτική περιουσία μόνο στο παραλιακό μέτωπο αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο. Η διοίκησή μας το αντιλήφθηκε από την πρώτη μέρα για αυτό και πολύ στοχευμένα και τελικά με εντυπωσιακό αποτέλεσμα φρόντισε να ξεκινήσει την αξιοποίησή της. Από τις πρώτες ενέργειες της ήταν να απομακρύνει παραπήγματα, ακόμη και στάνες, από δημοτικές εκτάσεις του παραλιακού μετώπου. Αυτό δημιούργησε χώρο προσέλκυσης νέων ιδιωτικών επενδύσεων, που σε συνδυασμό με τα έργα υποδομών –όπως της αποχέτευσης ομβρίων στην Παραλία, της πεζοδρόμησης της Λ. Στρατού ή και της κατασκευής πεζοδρόμου που ενώνει τον Κορινό με τις ακτές του- άλλαξαν τη συνολική εικόνα. Σήμερα το παραλιακό μέτωπο δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που ήταν πριν 5 χρόνια. Όλες αυτές οι επενδύσεις έγιναν επειδή αναδείξαμε και προσέξαμε τη δημοτική περιουσία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτές οι επενδύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ανάλογες ευκαιρίες δημιουργήθηκαν από την αξιοποίηση της Εκάβης στο Πάρκο, καθώς και από την αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων πάνω από την υπογειοποίηση της Εθνικής Οδού. Όλοι αυτοί οι χώροι προσελκύουν επισκέπτες. Η επισκεψιμότητα είναι αυτή που αναδεικνύει έναν τόπο.

Επίσης, ώθηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου μας, δίνεται με την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων. 197 στρέμματα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέρασαν στο Δήμο Κατερίνης. Αυτή η έκταση σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, χώρους πολιτισμού και αναψυχής. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με το πρώην Εργοστάσιο Εμποτισμού του ΟΣΕ στο Σ. Σταθμό. Η μετατροπή του σε «Τεχνόπολη» θα αλλάξει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής και θα αποτελέσει σημείο προσέλκυσης επισκεπτών και καλλιτεχνικών δράσεων. Ακόμη και στη Μόρνα δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης, αφού πετύχαμε την παραχώρηση του παλαιού Εργοστασίου Ξυλείας, ώστε να μετατραπεί σε χώρο περιβαλλοντικών δράσεων και πολιτισμού.

Βλέπετε ότι δεν αρκεί να θέλει κάποιος, αλλά να μπορεί. Αποδείξαμε ότι εμείς μπορούμε διότι λειτουργούμε με σχέδιο, με ρεαλισμό και τεκμηριωμένες προτάσεις. Είμαστε η μοναδική διοίκηση που κατά τη θητεία της η περιουσία του Δήμου αυξήθηκε, μεγιστοποιώντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε όλο αυτό το σχεδιασμό, ρόλο και λόγο έχουν και οι δημότες. Δεν τους ακούμε απλά, αλλά τους κατανοούμε. Συζητάμε μαζί τους, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους και αξιολογούμε τις προτάσεις τους. Κάποιες φορές οι προτάσεις για την περιοχή τους, είναι πολύ πιο προχωρημένες ίσως από αυτές που εμείς έχουμε στο σχεδιασμό μας.


Η Κατερίνη είναι μια πόλη σχετικά νέα, κατοικούμενη από διάφορες «φυλές» με διαφορετικές κουλτούρες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Ενώθηκε ποτέ για το κοινό συμφέρον;


Είναι πλεονέκτημα για την πόλη μας αυτό το πολιτιστικό μωσαϊκό που διαθέτει. Όποιος επισκεφθεί το καλοκαίρι την Κατερίνη, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει παραδόσεις, ήθη και έθιμα από την Κρήτη έως τη Θράκη. Είναι σαν να έχει επισκεφθεί όλη την Ελλάδα!

Ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος έχει αναφορά στην παράδοση, αλλά τα μέλη του αισθάνονται και είναι πρώτα από όλα Κατερινιώτες, οπότε θεωρώ ότι όλοι λειτουργούν για το κοινό συμφέρον.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Πώς θα την χαρακτηρίζατε; Θα είναι ομαλή η πορεία προς την κάλπη;

Δυστυχώς, ειδικά σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο κάποιοι επιλέγουν την πόλωση και την στείρα αντιπαράθεση. Για μας η προεκλογική περίοδος είναι ευκαιρία να αναπτύξουμε το σχέδιο μας για το αύριο της πόλης και για να επικοινωνήσουμε το έργο μας. Δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνονται την προεκλογική περίοδο οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών. Όπως και να την αντιλαμβάνονται για εμάς η τακτική μέχρι τις εκλογές είναι μία: Μιλάμε για το έργο μας, καταθέτουμε το πρόγραμμά μας και εμπιστευόμαστε την κρίση των δημοτών.

Όσον αφορά την πορεία μέχρι την κάλπη, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η ΕΚΚΙΝΗΣΗ θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα η ποιότητα της αντιπαράθεσης θέσεων. Δεν είμαι όμως πολύ αισιόδοξος ότι όλοι οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών μπορούν να αντέξουν ή να ακολουθήσουν αυτήν την επιλογή συνέπειας και ευθύνης.

Κλείνοντας αυτήν την συνέντευξη ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Κατερίνης;

Οι δημότες της Κατερίνης γνωρίζουν καλά ότι τιμώ την εμπιστοσύνη τους. Έτσι θα πορευτώ και στη νέα θητεία. Στις 8 Οκτωβρίου, αποφασίζουμε για το μέλλον του Δήμου μας. Αποφασίζουμε για το εάν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις ανισότητες με έργα, μεταξύ κέντρου και κοινοτήτων. Οι βάσεις που βάλαμε την πρώτη 4ετία αποτελούν εγγύηση για να μην ξαναμπεί στην αφάνεια και στην ανυποληψία ο δήμος μας. Με την εμπιστοσύνη τους στην ΕΚΚΙΝΗΣΗ, διασφαλίζουν ότι ο δήμος μας, άφησε πίσω του οριστικά την εσωστρέφεια και τις πρακτικές ρεβανσισμού. Με την εμπιστοσύνη τους συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε και να δημιουργούμε έναν δήμο που αξίζει να ζεις.




ΠΗΓΗ: VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου