Ακοή και Βαρηκοϊα - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Ακοή και Βαρηκοϊα



Πώς λειτουργεί η ακοή


Το αυτί αποτελείται από τρία τμήματα: το έξω, το μέσο και το έσω αυτί. Το έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στο μέσο αυτί. Εκεί, το μέσο αυτί ενισχύει τον ήχο και τον μεταδίδει στο έσω αυτί. Το έσω αυτί μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικούς παλμούς που ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου.


To έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στον ακουστικό πόρο.
Ο ακουστικός πόρος μεταφέρει τα ηχητικά κύματα στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη).
Τα ηχητικά κύματα προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη).
Tα οστάρια στο μέσο αυτί (σφύρα, άκμονας και αναβολέας) ανιχνεύουν και μεταφέρουν αυτές τις δονήσεις.
Οι δονήσεις περνούν μέσω του οβάλ παραθύρου στον κοχλία, θέτοντας το υγρό του κοχλία σε κίνηση. Αυτό προκαλεί τον μετασχηματισμό των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικούς παλμούς από τα ειδικά νευρικά κύτταρα.
Tο ακουστικό νεύρο μεταφέρει αυτούς τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο, όπου αναγνωρίζονται από το κέντρο της ακοής.
 
Βαρηκοΐα


Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας
προκαλείται από βλάβη στο έξω ή μέσο αυτί. Τα ηχητικά κύματα εμποδίζονται καθώς κινούνται μέσω του έξω ή μέσου αυτιού. Καθώς ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί αποτελεσματικά, η ηχητική ενέργεια που φθάνει στο έσω αυτί είναι αδύνατη ή χαμηλή. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, υγρό στο μέσο αυτί, βλάβη στα οστάρια του μέσου αυτιού, διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης ή ύπαρξη ξένου σώματος ή σμήγματος στο ακουστικό πόρο.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
Αμυδρή ή θαμπή αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων
Πόνος στο αυτί ή εκροή υγρού
Ερυθρότητα ή πρήξιμο του εξωτερικού τμήματος του αυτιού
Πίεση ή αίσθηση πληρότητας εντός του αυτιού


Νευροαισθητήριος
βαρηκοΐα, προκαλείται από βλάβη στο έσω αυτί. Τα ηχητικά κύματα κινούνται κανονικά μέσω του έξω και μέσου αυτιού, ενώ το έσω αυτί αδυνατεί να συλλάβει τις δονήσεις ή αδυνατεί να στείλει τις δονήσεις στον εγκέφαλο. Συνήθως εμφανίζεται και στα δυο αυτιά. Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, νόσο, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, υπέρμετρο θόρυβο, προβλήματα από τη γέννα καθώς και την γήρανση.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
Αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια
Δυσκολία ακοής συγκεκριμένων τόνων (συνήθως υψηλών τόνων/ συχνοτήτων)
Άκουσμα ενός συνεχούς ή περιοδικού κουδουνίσματος ή βουίσματος
Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας με παρουσία θορύβου


Μικτή Βαρηκοΐα
προκαλείται από βλάβη τόσο στο έξω/ μέσω αυτί όσο και στο έσω αυτί. Τυπικά, τα ηχητικά κύματα δεν μεταδίδονται αποτελεσματικά στο έσω αυτί, δεν ανιχνεύονται και δεν περνάνε στον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο, μια μικτή βαρηκοΐα αποτελεί το συνδυασμό μεταδόσεως και νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
Αμυδρή ή θαμπή αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων
Πόνος στο αυτί ή εκροή υγρού
Αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια
Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας με παρουσία θορύβου


Κεντρική βαρηκοΐα,
προκαλείται από βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή στα ακουστικά κέντρα. Τα ηχητικά κύματα μεταδίδονται φυσιολογικά μέσω και των τριών τμημάτων του αυτιού, αλλά είτε το ακουστικό νεύρο αδυνατεί να μεταδώσει τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ή τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν τα σήματα σωστά. Μια κεντρική βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νόσους ή όγκους.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
Αντίληψη ήχων χωρίς τη δυνατότητα της κατανόησης
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το Κέντρο Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοϊας ( ΑΚΒΕ) στην Κατερίνη στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, όπου μπορούν να ενημερωθούν για το πρόβλημα στην ακοή τους, αλλά και να διαλέξουν μέσα από μία μεγάλη γκάμα ακουστικών. τηλ. 2351031206

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου