Τι είναι Βαρηκοϊα και πως την αντιμετωπίζουμε - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Τι είναι Βαρηκοϊα και πως την αντιμετωπίζουμεΒαρηκοΐα ονομάζουμε τη πτώση της ακοής και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί από εμάς γεννιούνται βαρήκοοι ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Το κτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού, παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.


Πώς διακρίνουμε όμως κάποιον που πάσχει από βαρηκοΐα:

1. Παραπονείται πως πολύς κόσμος μιλάει μπερδεμένα και όχι καθαρά.
2. Έχει πρόβλημα στο να αντιλαμβάνεται κάποιους ήχους.
3. Συχνά ζητά από τους συνομιλητές του να μιλούν πιο δυνατά ή να επαναλαμβάνουν αυτό που είπαν.
4. Του είναι δύσκολο να καταλαβαίνει τους συνομιλητές του όταν μιλούν σε θορυβώδες περιβάλλον.
5. Βάζει τη τηλεόραση δυνατά όταν οι άλλοι μπορούν να την ακούσουν σε πιο χαμηλή ένταση.
6. Οι συνομιλητές του σχολιάζουν την αδυναμία του να ακούει καθαρά.


Για το συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα υγείας, το οποίο συναντάται στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, μας μίλησε ο κος.Βασιλάκης Ζαχαρίας ο οποίος έχει κατάστημα με ακουστικά βαρηκοϊας και βοηθήματα ακοής, στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου 56 στην Κατερίνη. Ο κος Βασιλάκης Ζαχαρίας μας ανέλυσε παρακάτω τους βασικούς τύπους βαρηκοϊας.

Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας προκαλείται από βλάβη στο έξω ή μέσο αυτί. Τα ηχητικά κύματα εμποδίζονται καθώς κινούνται μέσω του έξω ή μέσου αυτιού. Καθώς ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί αποτελεσματικά, η ηχητική ενέργεια που φθάνει στο έσω αυτί είναι αδύνατη ή χαμηλή. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, υγρό στο μέσο αυτί, βλάβη στα οστάρια του μέσου αυτιού, διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης ή ύπαρξη ξένου σώματος ή σμήγματος στο ακουστικό πόρο.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
 • Αμυδρή ή θαμπή αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων
 • Πόνος στο αυτί ή εκροή υγρού
 • Ερυθρότητα ή πρήξιμο του εξωτερικού τμήματος του αυτιού
 • Πίεση ή αίσθηση πληρότητας εντός του αυτιού

Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, προκαλείται από βλάβη στο έσω αυτί. Τα ηχητικά κύματα κινούνται κανονικά μέσω του έξω και μέσου αυτιού, ενώ το έσω αυτί αδυνατεί να συλλάβει τις δονήσεις ή αδυνατεί να στείλει τις δονήσεις στον εγκέφαλο. Συνήθως εμφανίζεται και στα δυο αυτιά. Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, νόσο, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, υπέρμετρο θόρυβο, προβλήματα από τη γέννα καθώς και την γήρανση.

Τα βασικά συμπτώματα είναι:
 • Αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια
 • Δυσκολία ακοής συγκεκριμένων τόνων (συνήθως υψηλών τόνων/ συχνοτήτων)
 • Άκουσμα ενός συνεχούς ή περιοδικού κουδουνίσματος ή βουίσματος
 • Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας με παρουσία θορύβου

Μικτή Βαρηκοΐα προκαλείται από βλάβη τόσο στο έξω/ μέσω αυτί όσο και στο έσω αυτί. Τυπικά, τα ηχητικά κύματα δεν μεταδίδονται αποτελεσματικά στο έσω αυτί, δεν ανιχνεύονται και δεν περνάνε στον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο, μια μικτή βαρηκοΐα αποτελεί το συνδυασμό μεταδόσεως και νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
 • Αμυδρή ή θαμπή αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων
 • Πόνος στο αυτί ή εκροή υγρού
 • Αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια
 • Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας με παρουσία θορύβου

Κεντρική βαρηκοΐα, προκαλείται από βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή στα ακουστικά κέντρα. Τα ηχητικά κύματα μεταδίδονται φυσιολογικά μέσω και των τριών τμημάτων του αυτιού, αλλά είτε το ακουστικό νεύρο αδυνατεί να μεταδώσει τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ή τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν τα σήματα σωστά. Μια κεντρική βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νόσους ή όγκους.

Τα βασικά συμπτώματα είναι:

 • Αντίληψη ήχων χωρίς τη δυνατότητα της κατανόησηςΠΗΓΗ: VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου