Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ



Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, έχει την δική του ιστορία ίδρυσής του, με τυχαία γεγονότα και πολύ κόπο από κάποιους λίγους, ρομαντικούς, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτό τον τόπο. Από το 1969 που ξεκίνησε η ιδέα ίδρυσής του, έως το 1991 που τελικά «στήθηκε» στην Ν. Κηφισιά, οδός Πρωτέως, πέρασαν πολλά χρόνια, με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας να κωλυσιεργούν την όλη προσπάθεια. « ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ (υπάρχει πάντα αυτό το ευτυχώς και μοιάζει , θα λέγαμε, σαν το αμερικάνικο ιππικό που κλείνει ευχάριστα κάθε ταινία γουέστερν ) πού βρέθηκε κάποιος που ξεκόλλησε το θέμα αυτό από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και το προχώρησε…. Εδώ και μερικά χρόνια οι εξελίξεις για τη δημιουργία του τηλεπικοινωνιακού Μουσείου είχαν μια εντυπωσιακή πρόοδο. Ο συνάδελφος Στέλιος Πολυκράτης της Υποδιεύθυνσης Συντηρήσεων Συστημάτων Πολυπλεξίας, τράβηξε, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για αρκετό καιρό, ένα δυσβάστακτο φορτίο και στην συνέχεια πλαισιώθηκε από άλλους πολύτιμους συνεργάτες , τον Ευκλείδη Θεοδωρίδη και ακόμη τους Ανδρέα Μπίλλη, Αντώνη Σπυρόπουλο και Δημήτρη Ζούρμπη, που έδειξαν επίσης μεγάλο ζήλο και μεράκι στο έργο που τους ανατέθηκε» , έγραφε τον Νοέμβριο του 1991 ο Λεωνίδας Πολυμερόπουλος.



Ο άνθρωπος πίσω από την ίδρυση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ κ Στέλιος Πολυκράτης, εξηγεί πως και γιατί ιδρύθηκε το Μουσείο.

«Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός. Η ιδέα της ίδρυσης του Μουσείου άρχισε το 1969. Εκείνη την περίοδο συγκροτήθηκε μία επιτροπή, στην οποία ήμουν και ο ίδιος μέλος, προκειμένου να συγκεντρώσουμε και να διαφυλάξουμε υλικό, όταν στο μέλλον αποφασισθεί να υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη ιδέα ίδρυσης του Μουσείου.


 
Οι Σχολές του ΟΤΕ είχαν αναλάβει να ιδρύσουν το Μουσείο ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΏΝ και είχαν συγκεντρώσει αξιόλογο υλικό που αποτελείτο από όργανα μετρήσεων. Τα όργανα αυτά ήσαν κατασκευασμένα κυρίως από χαλκό ειδικά για μετρήσεις ακριβείας, με την ειδική ονομασία γέφυρες μετρήσεων. Το έτος 1984 τα έστειλαν στις αποθήκες του ΟΤΕ με συνοδευτικό έγγραφο που έλεγε ότι αδυνατούν να κατασκευάσουν το Μουσείο και το μοναδικό αυτό υλικό να εκποιηθεί ως πρώτη ύλη. 
Την εποχή εκείνη ήμουν προϊστάμενος των οργάνων μετρήσεων, με φώναξε ο αποθηκάριος δείχνοντάς μου το υλικό. Αν δεν με είχε φωνάξει ο αποθηκάριος, τότε θα είχε εκποιηθεί το υλικό και κανείς δεν θα ήξερε τίποτα. Αμέσως τα πήρα και δημιούργησα ένα εκθετήριο οργάνων και  τότε η Διοίκηση του ΟΤΕ αφού πληροφορήθηκε για το μικρό εκθετήριο και την απήχηση που είχε στο προσωπικό με κάλεσε και με ρώτησε εάν είμαι διατεθειμένος να αναλάβω την ίδρυση του Μουσείου και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω από το 1984 αυτή την προσπάθεια.

Φτάσαμε σήμερα να έχουμε έναν αξιόλογο χώρο, πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά να δείχνει από πού ξεκίνησε και που έφτασε, αλλά και να βλέπουν οι νέοι όλη αυτή την εξέλιξη, η οποία τους βοηθά σε πολλά πράγματα."
»

( Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το βίντεο στο Youtube)

Σήμερα, το Μουσείο αποτελεί ένα ενδιάμεσο κρίκο του παρελθόντος και του παρόντος. Επισκέψιμο σε όλους, όμως δεν έχει βέβαια την ίδια βαρύτητα προβολής όπως άλλα Μουσεία. Αν θέλουμε να γνωρίζουμε την καταγωγή μας, τις προσπάθειες των λίγων ρομαντικών που έδωσαν όλο τους το είναι, πρέπει αν το επισκεπτόμαστε. Επίσης καλό είναι να υπάρχει και μία προθήκη με φωτογραφικό υλικό με τον ιδρυτή του Μουσείου και τους αξιόλογους συνεργάτες του, γιατί αυτοί δημιούργησαν την ύπαρξη του Μουσείου.


ΠΗΓΗ: VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου