Γυαλιά ηλίου: 5+1 συμβουλές για να επιλέξετε τα ιδανικά - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Γυαλιά ηλίου: 5+1 συμβουλές για να επιλέξετε τα ιδανικά
Ο ήλιος μπορεί να είναι η… χαρά μας, όμως μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για την υγεία μας. Ειδικά για τα μάτια μας, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής. Έτσι, τα γυαλιά ηλίου είναι απλώς απαραίτητα. Ποια χαρακτηριστικά, όμως, πρέπει να έχουν και τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτά. Συμβουλές για τα ιδανικά γυαλιά μας δίνουν τα οπτικά Πούλιος Αλέξανδρος στην Κατερίνη, 25ης Μαρτίου.

Γυαλιά ηλίου: 5+1 συμβουλές για να επιλέξετε τα ιδανικά

Γυαλιά ηλίου, το απαραίτητο αξεσουάρ για την προστασία των ματιών μας. Σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, η χρήση ενός ζευγαριού υψηλής ποιότητας εξασφαλίζει υγεία και ασφάλεια για τους οφθαλμούς μας, 365 ημέρες το χρόνο. Οι φακοί τους πρέπει να απορροφούν αποτελεσματικά τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς όμως να περιορίζουν την οπτική μας αντίληψη ή να αλλοιώνουν τα χρώματα. Ποιές είναι όμως οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το ζευγάρι που πρόκειται να επιλέξουμε; Ας τις δούμε αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί.


Γυαλιά ηλίου: Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά


1. Προστασία από UV ακτίνες

Τα γυαλιά ηλίου είναι σημαντικό να προστατεύουν τα μάτια μας από ακτινοβολίες που κινούνται εκτός των ασφαλών ορίων μήκους κύματος. Συγκεκριμένα, πρέπει να παρέχουν προστασία τουλάχιστον 99% από τις ακτίνες UVA και 95% από τις ακτίνες UVB.

2. Άριστη προσαρμογή στο πρόσωπό μας

Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό, όπως και οι ανάγκες του. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου που προσαρμόζονται άριστα στο σχήμα και το μέγεθός του δικού μας, καλύπτοντας πλήρως την επιφάνεια των ματιών μας. Κατά την εφαρμογή των γυαλιών, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή τους με σημεία του προσώπου όπως οι κρόταφοι, οι παρειές και τα φρύδια. Επιτρέπεται μόνο η επαφή του με τη μύτη και τη ράχη των αυτιών μας.

3. Χρώμα φακών που ενισχύει την όρασή μας

Τα διαφορετικά χρώματα στους φακούς δεν επηρεάζουν την προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες. Ωστόσο, οι χρωματικές αποκλίσεις τους διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη φωτεινότητα και τα χρώματα. Πιο συγκεκριμένα:

– Οι μπλε και μωβ φακοί μειώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων και αντίθεσης

– Οι καφέ φακοί προσφέρουν αυξημένη φωτεινότητα, καθώς απορροφούν σημαντική ποσότητα μπλε φωτός

– Οι κίτρινοι φακοί ενισχύουν τις αντιθέσεις, βοηθώντας μας να ξεχωρίζουμε πιο εύκολα τις λεπτομέρειες.

4. Πιστοποιημένη ποιότητα κατασκευής

Τα γυαλιά ηλίου που πρόκειται να επιλέξουμε είναι σημαντικό να διαθέτουν το ειδικό σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πληρούν τα ελάχιστα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας. Ωστόσο, η πιστοποίηση αυτή δεν εξασφαλίζει και την υψηλή τους ποιότητα. Γι’ αυτό, πρέπει πάντα να προμηθευόμαστε τα γυαλιά μας μόνο από έμπιστους επαγγελματίες οπτικούς, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν πλήρως για την ποιότητα και τις προδιαγραφές ασφαλείας τους.


5. Γυαλιά ηλίου για ακόμα περισσότερη προστασία


Εκτός από γυαλιά ηλίου με συμβατικούς φακούς, υπάρχουν και τα πολωτικά (polarized) γυαλιά ηλίου. Αυτή είναι και η top επιλογή για την προστασία των ματιών σε συνθήκες πολύ έντονης ηλιοφάνειας. Σε σύγκριση με άλλους φακούς γυαλιών ηλίου, εξαφανίζουν τις αντανακλάσεις από το έντονο φως, περιορίζοντας το «θάμπωμα» από τον ήλιο.

Εξαιρετική επιλογή αποτελούν και τα γυαλιά με εξωτερική επίστρωση «καθρέπτη», καθώς και αυτά αντανακλούν σημαντικό μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα κοινά γυαλιά, μειώνουν τη φωτεινότητα, ενώ είναι και πιο ευάλωτα σε τυχόν φθορές.

+1. Μέγιστη διάρκεια ζωής των φακών

Γνωρίζατε ότι τα γυαλιά ηλίου και πιο συγκεκριμένα οι φακοί τους δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο έτη χρήσης; Ο λόγος είναι ότι οι ακτίνες του ηλίου προκαλούν αλλοιώσεις στο φακό, αποδυναμώνοντας σταδιακά τα φίλτρα εναντίον της UV ακτινοβολίας. Έτσι, μειώνεται η προστατευτική τους δράση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης διάφορων οφθαλμοπαθειών όπως το πτερύγιο, η ωχρά κηλίδα και ο καταρράκτης. Αν λοιπόν φοράτε γυαλιά ηλίου άνω των 2 ετών, προχωρήστε είτε στην αντικατάστασή τους, είτε στην αλλαγή των φακών τους.


Πηγή: https://septobore.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου