ΧΑΛΙΑ: Η επιλογή του χαλιού δεν είναι απλή υπόθεση! - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΧΑΛΙΑ: Η επιλογή του χαλιού δεν είναι απλή υπόθεση!



Η επιλογή του χαλιού δεν είναι απλή υπόθεση. Αν και αποτελεί είδος, το οποίο το χρησιμοποιούμε καθημερινά και όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του, η αγορά του γίνεται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η αντίστοιχη εξοικείωση με τις ιδιότητές του.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο, από νέα κυρίως ζευγάρια, να μην προβαίνουν στην αγορά ακριβών, κλασικών χαλιών, αλλά να επιλέγουν πιο οικονομικές και μοντέρνες λύσεις. Η νέα αυτή τάση συνοδεύεται από τη συχνή αλλαγή των χαλιών, για να συμβαδίζουν με τις επιταγές της μόδας ή για ψυχική ανανέωση. Σ’ αυτό έχει συντελέσει σημαντικά και η μεγάλη προσφορά πιο οικονομικών, αλλά όμως λιγότερο ποιοτικών χαλιών.

Το VIVEREMAG μίλησε με έναν επαγγελματία στον χώρο των χαλιών, τον κ. Γιώργο Γκαράτζια. Η συζήτηση που κάναμε, έχει σαν σκοπό να σας παρουσιάσει τις βασικότερες ιδιότητες και είδη χαλιών και να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή ανάλογα με την χρήση, για την οποία προορίζονται. 

Διαστάσεις

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για την επιλογή του κατάλληλου χαλιού είναι η διάσταση. Το ιδανικό μέγεθος χαλιού εξαρτάται από τις διαστάσεις του χώρου, τη διάταξη των επίπλων και τη χρήση του. Εάν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τις επιταγές της σύγχρονης αισθητικής, για τον χώρο μας θα πρέπει να επιλέξουμε λίγα κομμάτια και μεγάλα. Τα περισσότερα χαλιά υφαίνονται σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Υπάρχουν όμως χαλιά, που μπορούν να κοπούν στις επιθυμητές διαστάσεις, όπως οι Διάδρομοι και τα Μονόχρωμα.

Άλλοι Τάπητες με ιδιαίτερες διαστάσεις είναι οι παρακάτω:
Οι Διάδρομοι είναι στενά ρολά (συνήθως 67cm ή 80cm φάρδος) με συνεχόμενο σχέδιο, τα οποία κόβονται σε επιθυμητό μήκος.
Τα Σετ κρεββατοκάμαρας αποτελούνται από 3 τεμάχια του ίδιου συνήθως σχεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν 2 τμχ (67cmx140cm) και 1 τμχ (67cmx210).
Οι Ροτόντες είναι στρόγγυλα χαλιά με διάμετρο 1,20μ, 1,60μ και 2,00μ. 

Σύνθεση


Όσον αφορά τη σύνθεσή τους, τα χαλιά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη συμπεριλαμβάνει τα φυσικά υλικά, όπως είναι το μαλλί, το μετάξι, το βαμβάκι και τη βισκόζη και η άλλη τα συνθετικά υλικά. Συνθετικά υλικά είναι το πολυπροπυλένιο, ο πολυεστέρας ή το νάιλον.

Αναλόγως με τη χρήση και τον χώρο, που θα καλύψουν, γίνεται και η επιλογή του υλικού. Οι τάπητες από φυσικά υλικά είναι συνήθως σημαντικά ακριβότεροι σε σχέση με τους συνθετικούς, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εφόσον συντηρηθούν σωστά, και λερώνουν λιγότερο. Τα μάλλινα χαλιά από μαλλί Ν. Ζηλανδίας ξεχωρίζουν ανάμεσα στις μάλλινες ποιότητες, γιατί το μαλλί αυτό είναι το πιο μακρόινο, και δίνει καλύτερη απόδοση χρωμάτων και στιλπνό αποτέλεσμα.

Σύγχρονα συνθετικά χαλιά, από excellan polypropylene προσφέρουν εφάμιλλη αίσθηση και προσομοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά υλικά, ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως στα πιο μοντέρνα σχέδια.

Πιο οικονομικά χαλιά, αλλά και χαμηλότερα ποιοτικά είναι τα πολυεστερικά ή νάιλον χαλιά. Επίσης η σύνθεση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις απαιτήσεις και δυνατότητες καθαρισμού και περιποίησης των χαλιών. Συχνά ένα χαλί τέτοιας σύνθεσης με τη χρήση παύει να είναι αντιστατικό με αποτέλεσμα να μας δυσκολεύει στο σκούπισμα. 

Σχέδιο / Χρώμα

Τα χαλιά χαρακτηρίζονται από ανεξάντλητο αριθμό σχεδίων και χρωματικών συνδυασμών. Πέρα από τα κλασικά σχέδια συναντάμε χαλιά με διάφορα μοτίβα, όπως γεωμετρικά, abstract, animal, floral, medaillon, μονόχρωμα και πολλά άλλα.Το σχέδιο του χαλιού θα πρέπει να εκφράζει το προσωπικό γούστο του αγοραστή, αλλά και να συμπληρώνει το ύφος του χώρου στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί.Τα υφάσματα των επίπλων, το χρώμα του δαπέδου και οι κουρτίνες, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το ύφος και το χρώμα του χαλιού. Για παράδειγμα, ένα μονόχρωμο χαλί είναι μια καλή επιλογή πλάι σε έναν καναπέ με ένα εντυπωσιακό μοτίβο. Αντίθετα, χαλί με ιδιαίτερο σχέδιο και περισσότερα χρώματα θα αναδεικνύονταν σε ένα ουδέτερο ντεκόρ. Μέσω των ειδικών φίλτρων της σελίδας μας μπορείτε εύκολα να ταξινομήσετε τα διαθέσιμα χαλιά ανάλογα με το χρώμα και το ύφος τους.

Τεχνικές Ύφανσης 

Χειροποίητα χαλιά

Hand Knotted: Το αυθεντικό χειροποίητο χαλί είναι αυτό στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται καθόλου μηχανικά μέσα. Τόσο το γνέσιμο του μαλλιού όσο και οι κόμποι του γίνονται αποκλειστικά στο χέρι. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ιδιαίτερες επιδεξιότητες, η παραγωγή τους, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδίου, διαρκεί από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια. Αυτές οι ιδιότητες κάνουν αυτά τα χαλιά μοναδικά. Τις περισσότερες φορές, εκτός της χειροποίητης κατασκευής, και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι αποκλειστικά παρασκευασμένα από φυσικές χρωστικές ουσίες.

Hand Loom: Τα hand loom χαλιά, αν και πολλές φορές συγχέονται με τα «χειροποίητα», διαφέρουν αρκετά σε σχέση με τα hand knotted, τόσο στην πολυπλοκότητα όσο και την επιδεξιότητα που χρειάζεται από τον υφαντή. Ουσιαστικά η παραγωγή τους γίνεται με τη βοήθεια ενός χειροκίνητου αργαλειού και δεν απαιτείται η εντατική εργασία και ο χρόνος που επιβάλλεται για την κατασκευή των κόμπων στο χέρι.

Hand Tufted: Αυτά τα χαλιά διαφέρουν στον τρόπο κατασκευής τους από τον παραδοσιακό τάπητα. Η όλη διαδικασία επιτυγχάνεται με τη διάτρηση του σχεδίου πάνω σε έναν καμβά, οποίος είναι απλωμένος σε ένα πλαίσιο. Συνήθως, αυτής της κατασκευής χαλιά, έχουν στο πίσω μέρος τους ένα γαλάκτωμα από κόλλα ή latex, το οποίο μετά την κατάλληλη επεξεργασία βοηθάει στην σταθεροποίηση και προστασία των νημάτων. Λόγω αυτής της επεξεργασίας απαιτούν και ειδικό τρόπο καθαρισμού, σε αντίθεση με τα χαλιά μηχανής, που είναι πιο εύκολα στην περιποίηση. Για τα hand tufted χαλιά είναι σχεδόν επιβεβλημένο, ο καθαρισμός τους να ανατίθεται σε εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού. 

Χαλιά μηχανής



Τα χαλιά μηχανής αποτελούν τον πιο διαδεδομένο σύγχρονο τρόπο κατασκευής ταπήτων. Η παραγωγή τους γίνεται με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, κάτι που ελαχιστοποιεί τα λάθη και εξασφαλίζει συγκεκριμένη ποιότητα. Το βασικό πλεονέκτημά των χαλιών μηχανής είναι, ότι ένα σχέδιο υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί με χαμηλό κόστος σε διάφορες αποχρώσεις και διαστάσεις. Τα χαλιά μηχανής, ειδικά αυτά με ποιοτική σύνθεση, είναι εύκολα στη χρήση και δεν είναι ευαίσθητα στην περιποίηση όπως τα χειροποίητα. Η δυνατότητα της μαζικής παραγωγής επιτρέπει την πιο οικονομική διάθεση των χαλιών αυτών και τα κάνει ευρύτερα προσιτά, ακόμα και αν πρόκειται για τα ποιοτικά μάλλινα χαλιά.


Ξεχωριστή κατηγορία, όσον αφορά τις τεχνικές ύφανσης και την σύνθεσή τους, αποτελούν τα Καλοκαιρινά χαλιά, τα οποία χαρακτηρίζονται από μία πιο ανάλαφρη υφή και χαμηλότερο και δροσερότερο πέλος σε σχέση με τα χειμερινά χαλιά. Τα χαλιά αυτά προσδίδουν ιδιαίτερη αισθητική στον χώρο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν μαζεύονται τα χειμερινά χαλιά για τον καθαρισμό και την αποθήκευσή τους.Τα τελευταία χρόνια στη μόδα είναι τα επονομαζόμενα Shaggy, ένα σύγχρονο είδος φλοκάτης. Τέλος ιδιαίτερα χαλιά, τα οποία ξεχωρίζουν όσον αφορά την ύφανσή και τη χρήση τους είναι τα Flatweave χαλιά, δηλαδή χαλιά χωρίς πέλος.
Άλλα Χαρακτηριστικά

Άλλα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των χαλιών, που τα διαφοροποιούν, είναι ο αριθμός των κόμπων ή σημείων (συνήθως υπολογίζεται ανά τμ.), το ύψος του πέλους, το βάρος και το αν έχει κρόσσι. Οι ιδιότητες αυτές επηρεάζουν ενίοτε σημαντικά την ποιότητα, αλλά και την αισθητική του χαλιού.
Αξία

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς η πραγματική η αξία ενός τάπητα, ειδικά όταν πρόκειται για μοναδικά χειροποίητα κομμάτια. Η αξία του χαλιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι η ποιότητα της ίνας, η πολυπλοκότητα της κατασκευής, αλλά και το σχέδιο. Φυσικά και η διαδικασία παραγωγής παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν αποτελεί τον πιο ουσιαστικό παράγοντα. Δεν είναι σπάνιο ένας μάλλινος τάπητας μηχανής να είναι ακριβότερος και ποιοτικότερος από ένα μέτριο hand knotted χαλί.

Η προέλευσή τους σηματοδοτεί επίσης σε μεγάλο βαθμό την αξία τους. Η Περσία, το Πακιστάν και η Ινδία θεωρούνται παραδοσιακά από τις πιο σημαντικές χώρες παραγωγής χειροποίητων χαλιών. Από την άλλη τα Χαλιά Μηχανής ευρωπαϊκών εργοστασίων ξεχωρίζουν σε σχέση με τα αντίστοιχα τουρκικής ή κινέζικης προέλευσης, τόσο για το συνδυασμό χρωμάτων και σχεδίων τους, όσο και για την ποιότητα της ίνας τους.

Τα Hand knotted (χειροποίητα) χαλιά, ειδικά όταν πρόκειται για πολύπλοκα σχέδια ή προέρχονται από διάσημους οίκους και σχεδιαστές, θεωρούνται δικαιωματικά έργα τέχνης και λόγω της μοναδικότητάς τους αποκτούν συχνά και συλλεκτική αξία. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που χρησιμοποιούν τα χαλιά και ως είδος επένδυσης ή αποταμίευσης.



ΠΗΓΗ: VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου