Ο χειμώνας ήρθε. Εσύ θα μείνεις με ίδια λάστιχα; - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Ο χειμώνας ήρθε. Εσύ θα μείνεις με ίδια λάστιχα;




Η δουλειά ενός ελαστικού είναι πολύ πιο δύσκολη τον χειμώνα που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και οι δρόμοι είναι συχνά βρεγμένοι. Η πρόσφυση είναι μειωμένη και το ελαστικό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Όλα αυτά το κάνουν να μην αποδίδει τα μέγιστα με αντίκτυπο στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου ή του δικύκλου και την ασφάλεια του αναβάτη. Στην περίπτωση των scooter, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς το μικρότερο σε γενικές γραμμές πλάτος των ελαστικών προσφέρει και μικρότερη επιφάνεια επαφής με το οδόστρωμα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι «γράφουν» πολλά χιλιόμετρα μέσα στους δρόμους της πόλης, οι οποίοι γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι κατάσταση βρίσκονται και πώς γίνονται με την πρώτη ψιχάλα. 
Προκειμένου ένα ελαστικό να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τον χειμώνα, θα πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να προκαλείς την τύχη σου κυκλοφορόντας με φθαρμένα ή «γερασμένα» λάστιχα. Αυτά και πολλά άλλα συζητήσαμε με τον κ. Θανάση Γκούτζα που έχει την επιχείρησή του με τα ελαστικά στην Νικ. Πλαστήρα 79Α στην Κατερίνη.

Η σωστή επιλογή ελαστικών, αλλά και ο τακτικός έλεγχος της φθοράς και της πίεσης θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα.
Σε όσο άριστη κατάσταση και να βρίσκεται το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα μας, τίποτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνησή μας, αν τα ελαστικά βρίσκονται σε κακή κατάσταση ή δεν διαθέτουν τη σωστή πίεση. Η δουλειά τους είναι ακόμα πιο δύσκολη το χειμώνα, που έχουν να αντιμετωπίσουν τους βρεγμένους, κρύους και γλιστερούς δρόμους.


Το χειμώνα διάλεξε χειμερινά ελαστικά, επειδή ζεσταίνονται πιο γρήγορα και κρατάνε καλύτερα στην κρύα άσφαλτο.

Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην οδήγησή μας όσο τα λάστιχα είναι κρύα. Ένα πιο μαλακό ελαστικό χρειάζεται λιγότερη ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας και άρα μειώνει τον χρόνο που ο αναβάτης κινδυνεύει από πτώση λόγω κρύων ελαστικών. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, προτιμούμε για τους κρύους μήνες ένα σετ χειμερινών ελαστικών με μαλακότερη γόμα, ώστε να ζεσταίνονται ευκολότερα πάνω στο παγωμένο οδόστρωμα, προσφέροντας πρόσφυση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τσέκαρε τακτικά την πίεση τους γιατί το κρύο την επηρεάζει. Για κάθε 5,5 βαθμούς Κελσίου που πέφτει η θερμοκρασία, χάνεται 1 psi από την πίεση των ελαστικών.
Φρόντισε η πίεση των ελαστικών, να είναι αυτή που προτείνεται από τον κατασκευαστή. Η προτεινόμενη τιμή αναγράφεται στο πλαϊνό μέρος του ελαστικού και συχνά στο ψαλίδι για τις μοτοσυκλέτες. Το χειμώνα, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται συχνότερα περίπου κάθε δύο εβδομάδες, καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει την πίεση των ελαστικών. Θεωρείται λογικό για ένα ελαστικό, να χάνει περίπου 1 psi το μήνα κάτω από λογικές συνθήκες χρήσης, αλλά όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πέφτει και η πίεση. Υπολογίζεται ότι για κάθε περίπου 5,5 βαθμούς Κελσίου χάνεται 1 psi από την πίεσή τους.


Για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα λάστιχο το νερό της βροχής, πρέπει τα αυλάκια στο πέλμα του να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά.

Τα αυλάκια στο πέλμα του ελαστικού απομακρύνουν το νερό από το σημείο που αυτό πατάει, ώστε να αποφεύγεται η υδρολίσθηση. Όταν τα ελαστικά είναι φθαρμένα, το ύψος του πέλματος μειώνεται και μαζί του χάνεται η αποτελεσματικότητα του στο να διώχνει το νερό. Ευτυχώς τα ελαστικά είναι ένα από τα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας που είναι σε κοινή θέα και έχουμε εύκολη πρόσβαση. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε μόνοι μας την κατάσταση τους εύκολα και γρήγορα. Με ένα παχύμετρο μετράμε το ύψος του πέλματος του ελαστικού σε διάφορα σημεία. Θα πρέπει πάντα να είναι τουλάχιστον 1.6 χιλιοστά σε όλη τη διάμετρό του.


Οι κατασκευαστές προτείνουν αλλαγή ελαστικών κάθε 2 χρόνια ή 15.000 χιλιόμετρα περίπου για να είναι πάντα φρέσκα και σε καλή κατάσταση.

Η φθορά των ελαστικών δεν είναι πάντα ορατή. Η έκθεση στον ήλιο τα «ξεραίνει» και μειώνει την απόδοσή τους. Aσχετα με το αν γίνονται χιλιόμετρα, η «κούραση» και η μείωση της αποτελεσματικότητας των ελαστικών είναι αναπόφευκτη. Για να είναι πάντα φρέσκα, οι κατασκευαστές προτείνουν αντικατάσταση των ελαστικών με νέα κάθε 15.000 χιλιόμετρα ή δυο χρόνια, ό,τι έρθει πρώτο. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και είναι, αυτονόητο ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά, οπότε η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει γρηγορότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου