Μαίρη Κωνσταντινίδου: Μουσική, τρόπος ζωής. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Μαίρη Κωνσταντινίδου: Μουσική, τρόπος ζωής.



Η διαδρομή ζωής του καθενός ανθρώπου, πολλές φορές χαρακτηρίζεται από τα ερεθίσματα, ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, Όταν τα νανουρίσματα ήταν άριες από όπερες που τις τραγουδούσε η σοπράνο μητέρα της, πως να μην εντρυφήσει από την παιδική της ηλικία των έξι ετών στην κλασική μουσική και το μπαλέτο. Η Μαίρη Κωνσταντινίδου γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, μία από τις καλύτερες μαέστρους χορωδιών της Ελλάδας, μας έχει κάνει υπερήφανους ως Έλληνες και Έθνος, εντός και εκτός των πυλών. 

Έχει εμφανιστεί ως πιανίστα, έχει διευθύνει σε πολλές πόλεις της υφηλίου, έχει τιμηθεί με βραβεία και σήμερα διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης την οποία και ίδρυσε.

Ας γνωρίσουμε όμως ποια είναι η Μαίρη Κωνσταντινίδου.


ΜΑΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης των τάξεων πιάνου της κας Καλαιτζή και ανώτερων θεωρητικών του κ. Μιμίκου.

Σπούδασε Διεύθυνση με τους κ.κ. Αγραφιώτη, Erdei και Titner στην Ελλάδα, Ουγγαρία και Αγγλία αντίστοιχα.

Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Λυρική Σκηνή Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Όπερα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, τις ξένες ορχήστρες του Κέμνιτς, Πράγας, Ουαλλίας, Άγκυρας, Βεστφαλίας, Ρουμανίας καθώς και με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών και το Ελληνικό Φεστιβάλ σε 25 Οπερατικές παραγωγές και 50 Ορατόρια.


Εμφανίστηκε ως πιανίστα στη Νέα Υόρκη και Τορόντο σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου, εκπροσώπησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στην Βαρκελώνη και έχει ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα και την ΕΡΤ 3.

Έχει διευθύνει σε Πράγα, Βουδαπέστη, Ρώμη, Φλωρεντία, Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Στοκχόλμη, Τάμπερε, Ελσίνκι, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο.

Έχει τιμηθεί με το Β΄Βραβείο Διαγωνισμού Νέων Μαέστρων της Πράγας και έχει αποσπάσει Χρυσά, Αργυρά και Χάλκινα Μετάλλια καθώς και της καλύτερης Ελληνικής Χορωδίας στους Διεθνείς Διαγωνισμούς των Αθηνών, Langollen, Ρώμης και Τάμπερε.

Επί σειρά ετών διηύθυνε τις Χορωδίες Θερμαϊκός, Αποφοίτων Ανατόλια, Μουσικού Κολλεγίου, Νέου Ωδείου, Ωδείου Φ. Νάκας, North College και Κρατικού Ωδείου.

Ως προσκεκλημένη Μαέστρος διηύθυνε τις Χορωδίες της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, της Ρόδου, της Σόφιας, Uppsala, του Χορωδιακού Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ και της Θερινής Ακαδημίας της Πράγας.

Διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης την οποία και ίδρυσε.


Η Μαέστρος, μίλησε στο VIVEREMAG, απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Τι είναι η μουσική για την Μαίρη Κωνσταντινίδου;

Τρόπος έκφρασης, επικοινωνίας, δημιουργίας, ζωής τελικά.

Σήμερα μπορεί να οριστεί τελικά τι είναι η μουσική;

Η Μουσική ήταν πάντα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Στη χαρά και λύπη, γιορτή και μοναξιά, έρωτα και χωρισμό, πρωί και βράδυ η μουσική μας συντροφεύει, μας παρηγορεί, υπογραμμίζει και αμβλύνει τα συναισθήματα, διεγείρει το μυαλό και τη φαντασία. Ταυτίζεται με σημαντικές στιγμές της ζωής μας και μας ακολουθεί.

Ποια είναι η Μαίρη Κωνσταντινίδου;

Δύσκολο και άβολο να μιλώ για τον εαυτό μου.. Οι άλλοι τα λένε καλύτερα για μένα..

Ποια η σχέση σας με τους συνεργάτες σας;

Σχέσεις εμπιστοσύνης εκτίμησης, φιλίας, αγάπης, έντασης και λύτρωσης. Μοιραζόμαστε, με μεγάλη ένταση, το χρόνο και την κοινή προσπάθεια να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Μέσα από πολλές τριβές, με καλές και κακές στιγμές, φτάνουμε σε μια μουσική αλήθεια όπου όλα πια μας ενώνουν και τίποτα δε μας χωρίζει. Μοιραζόμαστε το όνειρο και αυτό είναι τόσο δυνατό, που δενόμαστε με μια σχέση που μας συνοδεύει για όλη τη ζωή.

Τι σας συγκινεί περισσότερο στους ανθρώπους;

Η ψυχική γενναιοδωρία και η δοτικότητα. Η πνευματική έλξη, το χιούμορ, η οξυδέρκεια, ο αυτοσαρκασμός, η πηγαία ευγένεια, οι λεπτοί τρόποι το καθαρό βλέμμα και το αυθόρμητο από καρδιάς γέλιο. Ο άνθρωπος που είναι ο εαυτός του.

ΠΗΓΗ:  VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου