Ωχ! Και τώρα πώς διαβάζουμε; - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Ωχ! Και τώρα πώς διαβάζουμε;



Ωχ! Και τώρα πώς διαβάζουμε;
Πρακτικές οδηγίες για τη μελέτη μαθητών με δυσκολίες συγκέντρωσης



Η μελέτη των παιδιών με δυσκολίες συγκέντρωσης είναι μία μεγάλη καθημερινή πρόκληση για τα ίδια αλλά και για τους γονείς τους. Συχνά εκδηλώνονται δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας που πηγάζουν από αναποτελεσματικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης. Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής εκδηλώνουν συχνά απαιτητική, αντιδραστική και προκλητική συμπεριφορά και ενδέχεται να επιζητούν την προσοχή με ακατάλληλο τρόπο. Ως αποτέλεσμα οι μητέρες των παιδιών αυτών τείνουν να είναι περισσότερο απαιτητικές και αρνητικές απέναντί τους, να ανταποκρίνονται λιγότερο στις θετικές ή ουδέτερες συμπεριφορές τους και να χρησιμοποιούν συχνά την επίπληξη και την τιμωρία.

Οι γονείς συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των παιδιών τους, γεγονός που τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι γονείς παιδιών με δυσκολίες στη συγκέντρωση έχουν ανάγκη από συμβουλευτική και υποστήριξη και αρκετές φορές είναι αναγκαίο να εφαρμόσουν εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης γονέων.

Παρακάτω δίνονται κάποιες γενικές πρακτικές οδηγίες για την μελέτη παιδιών με ελλειμματική προσοχή στο σπίτι. Εάν δυσκολεύεστε να τις εφαρμόσετε ή χρειάζεστε αναλυτικότερες διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

  • Καθορίστε μία ρουτίνα και ένα πρόγραμμα μελέτης, ορίστε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, και προσπαθήστε να τα ακολουθήσετε όσο το δυνατόν πιστότερα. Μην επιτρέπετε στο παιδί να ξεκινάει το διάβασμα αργά το απόγευμα.
  • Περιορίστε τα ερεθίσματα τα οποία αποσπούν την προσοχή στο σπίτι την ώρα της μελέτης, για παράδειγμα αποφύγετε τους περιττούς θορύβους, κλείστε τους περιττούς θορύβους, κλείστε την τηλεόραση, μειώστε την ένταση του τηλεφώνου.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να χωρίσει τις εργασίες του σε μικρότερα κομμάτια ή ενότητες, έτσι ώστε η μελέτη να είναι πιο εύκολη και λιγότερο κουραστική.
  • Βοηθήστε το παιδί να ξεκινήσει με τις εργασίες του, διαβάζοντας μαζί τις οδηγίες και κάνοντας μαζί τα πρώτα βήματα. Στη συνέχεια, παρατηρήστε το παιδί σας καθώς προχωράει στην επόμενη άσκηση και μετά αποστασιοποιηθείτε ή απομακρυνθείτε. 
  • Παρακολουθείστε το παιδί και δώστε ανατροφοδότηση, χωρίς να κάνετε όλη τη δουλειά μαζί. Ο στόχος είναι να προσπαθεί το παιδί όσο το δυνατό περισσότερο μόνο του, με στόχο να αποκτήσει κάποια στιγμή πλήρη αυτονομία στη μελέτη του.
  • Ενισχύστε και επαινέστε το παιδί σας όταν προσπαθεί και ολοκληρώνει τις ασκήσεις του. Η βοήθεια στην επισήμανση και στη διόρθωση των λαθών στις ασκήσεις είναι θεμιτή και κατάλληλη όταν γίνεται με έναν υποστηρικτικό και όχι επικριτικό τρόπο.
  • Δεν είναι δική σας ευθύνη να διορθώσετε όλα τα λάθη στις εργασίες των παιδιών ή να τα κάνετε να παραδίδουν τις τέλειες ασκήσεις.
  • Υπενθυμίζετε στο παιδί να κάνει τις εργασίες του και προσφέρετέ του κίνητρα “Όταν τελειώσεις το διάβασμα τότε μπορείς..”
  • Μπορείτε να συμφωνήσετε με το παιδί σας υπογράφοντας ένα είδος συμβολαίου για μεγαλύτερο ενισχυτή ή κίνητρο, σαν ένα μέρος ενός σχεδίου για να το κινητοποιήσετε ώστε να επιμένει στην ολοκλήρωση του διαβάσματος του “Αν ολοκληρώνεις το διάβασμά σου στην ώρα του αυτή την εβδομάδα τότε θα κερδίσεις..”
  • Ενημερώστε το δάσκαλο/α για την απογοήτευση και το επίπεδο ανοχής του παιδιού σας το προηγούμενο απόγευμα. Ο δάσκαλος/α πρέπει να γνωρίζει το εύρος του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρώσει το παιδί σας το διάβασμά του και το είδος των προσπαθειών που κάνετε στο σπίτι για να το βοηθήσετε.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να προετοιμαστεί για τα τεστ. Μελετήστε μαζί. Εξετάστε το παιδί σας με διάφορους τρόπους.
  • Δουλέψτε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά σταματήστε να διαβάζετε. Μην αναγκάζετε το παιδί σας να αφιερώνει υπερβολικό χρόνο στη σχολική μελέτη. Αν νιώθετε ότι το παιδί σας διάβασε αρκετά για ένα απόγευμα, ακόμα και αν δεν τελείωσε τα μαθήματά του, σταματήστε. Γράψτε ένα σημείωμα για το δάσκαλο/α.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα τετράδια και τα βιβλία του φεύγουν από το σπίτι και είναι μέσα στην τσάντα. Είναι πολύ συνηθισμένο για του μαθητές με διάσπαση προσοχής να μην παραδίδουν τις εργασίες τους.
  • Για μεγάλες εργασίες που απαιτούν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν, καλό θα ήταν να καταστρώσετε ένα πλάνο. Ζητείστε από το σχολείο τις απαιτήσεις της εργασίας, κάντε μία λίστα, αναρτήστε τη στο σπίτι και διατρέξτε την μαζί με το παιδί σας. Σημειώστε την ημερομηνία παράδοσης σε ένα ημερολόγιο. Μετά σχεδιάστε πως θα χωρίστε την εργασία σε μικρότερα εύκολα κομμάτια, προγραμματίζοντας τα επιμέρους βήματα.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες και δυναμικό. Αν δεν έχετε ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του είναι πολύ σημαντικό να τα βρείτε και να αξιοποιήσει την κλίση του.






Οικονόμου Ελένη
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου