ΣΠΙΤΙ: Ο δικός μας μικρόκοσμος. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΣΠΙΤΙ: Ο δικός μας μικρόκοσμος.





Κάθε μέρα ο ίδιος προορισμός, η ίδια επιστροφή, η ίδια στροφή στη γωνία δεξιά. Η ανηφόρα. Το ανήλιο στενό πεζοδρόμιο. Η ευθεία. Μια ευθεία, τυφλή πορεία μέχρι το σπίτι. Πάντα σ' αυτό επιστρέφεις, εκεί ψάχνεις τη γωνιά σου, την καρέκλα σου, το βιβλίο σου, το τραπέζι το αδειανό, το κρεβάτι το ξέστρωτο, το πορτατίφ το μόνιμα αναμμένο, το ραδιόφωνο το επίμονα ανοιχτό. Όλα εκεί στη θέση τους σε περιμένουν.

Το σπίτι θέλει τη συντροφιά του να μιλήσει, να αντηχήσει, να ψιθυρίσει στο δωμάτιο και να ακουστεί στο μπαλκόνι, θέλει τη φασαρία του μα και τη σιωπή του, έχει τη γιορτή του μα και το πένθος του, έχει τις Πρωτομαγιές του και τις Μεγάλες Παρασκευές του. Έχει τις δικές του λέξεις, τη δική του αλφάβητο, τη δική του γλώσσα. Σε λούζει με το άρωμά του, σε εμποτίζει, γίνεται το τατουάζ σου, το φύλλο πορείας στη ζωή σου. Αυτό σε προσδιορίζει, σε ορίζει και όταν γκρεμίζεται, σε παίρνει μαζί του στα ερείπια με θύμησες κατεστραμμένες, αραχνιασμένες, εντοιχισμένες στα χαλάσματα. Το λιμάνι σου, το καράβι σου, όλα εκεί δένουν, εκεί ρίχνεις άγκυρα να σωθείς από τις μεγάλες φουρτούνες, τις φουσκοθαλασσιές. Εκεί η ανατολή, εκεί και η δύση σου. Όλα γεννιούνται και τελειώνουν εκεί. Κάθε σπίτι και τα μυστικά του. Κλειδώνει η πόρτα και ασφαλίζει μέσα του όλες τις αλήθειες του, τις ταλαιπώριες του, τις δυσκολίες του, τις χαρές του και τις λύπες του, τις ανομολόγητες επιθυμίες του, τις προσδοκίες του, τα πάθη του, τα λάθη του.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα του δικού μου σπιτιού. Δεν υπάρχει λόγος και δε θέλω. Είναι κάποια άλλη, ξένη, σαν από ξένη χώρα, ακατανόητη, ανώτερη, μυστική, κρυπτογραφημένη. Οι κώδικές του άγνωστοι, αινιγματικοί. Αυτή είναι όμως όλη η γοητεία του κι ας μη φοράει τα γιορτινά του πάντοτε.

Αυτό το σπίτι, το σπίτι μας, πρέπει να το προσέχουμε. Να το αγαπάμε. Να το φροντίζουμε. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τον κήπο και το εξωτερικό βάψιμο. Όταν αυτά τα δύο είναι σωστά, το σπίτι μας ανεβάζει τις μετοχές του.


Οι εργασίες της Ανοιξης στον κήπο


Το είδος της δουλειάς και η προσπάθεια που γίνεται τώρα στον κήπο και το μπαλκόνι καθορίζουν το αποτέλεσμα, που θα απολαύσουμε τους επόμενους μήνες. Το κλάδεμα, ο καθαρισμός από ξερά φύλλα, η λίπανση και το φύτεμα εποχικών βολβών είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ξεκινάμε;
Καλλιεργητικές φροντίδες

Πότισμα: Ποτίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φυτού – ειδικά όταν αυτό έχει φυτευτεί πρόσφατα, χρειάζεται προσοχή. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, θα πρέπει να ποτίζουμε όταν το χώμα στεγνώνει και όχι συνέχεια, αποφεύγοντας να βρέχουμε τα φύλλα.

Δέντρα, θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά: Είναι η περίοδος που θα ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε ελαφρώς τις μπορντούρες. Αφαιρούμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς από τα δέντρα και τους θάμνους, όπως επίσης και τα ώριμα άνθη των φυτών, αφού με το συνεχές κόψιμό τους παρατείνουμε την ανθοφορία τους.

Πολυετείς πόες: Σε αυτή την οικογένεια φυτών ανήκουν τα γεράνια, τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες. Η βασική εργασία κατά την εαρινή περίοδο είναι ο καθαρισμός τους από ξερά φύλλα και κλαδιά. Ολες οι εργασίες είναι καλύτερα να γίνονται με ψαλίδι κλαδέματος και όχι με το χέρι. Ανά τέσσερα ή πέντε χρόνια, τα φυτά αυτά θα πρέπει να αντικαθίστανται με άλλα που θα αγοραστούν από το φυτώριο ή με μοσχεύματα τα οποία θα έχουμε φτιάξει μόνοι μας από τα φυτά που ήδη έχουμε στις γλάστρες. Μπορούμε να κόψουμε βλαστούς μήκους 10 εκ., τους οποίους φυτεύουμε κατευθείαν σε ελαφρύ χώμα που πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση.

Λίπανση: Καθώς τα φυτά βγαίνουν από τη χειμωνιάτικη ανάπαυση, τα βοηθούμε με κάποιο ισορροπημένο λίπασμα με ιχνοστοιχεία.
Οι βολβοί της εποχής

Πρόκειται για φυτά τα οποία έχουν υπόγεια αποθησαυριστικά όργανα. Στην πλειονότητά τους πέφτουν σε λήθαργο μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους και βλαστάνουν ξανά την επόμενη περίοδο. Αυτή την εποχή φυτεύονται τα βολβώδη καλοκαιρινής άνθισης που κατάγονται από θερμότερες περιοχές και πέφτουν σε λήθαργο με τα πρώτα κρύα. Τέτοιοι βολβοί είναι οι αγάπανθος, βεγόνια, γλαδίολος, κάλλα, κάννα, κροκόσμια, λίλιο, ντάλια και πολύανθος.

Η άνοιξη είναι η εποχή που ικανοποιεί τις αισθήσεις: την αφή με την υφή των φύλλων, την όσφρηση με το άρωμα, την όραση με τα χρώματα που ζωντανεύουν, την ακοή με το βουητό των εντόμων.
Γενικές εργασίες

· Κλάδεμα

· Λίπανση

· Σκάλισμα

· Εργασίες καθαριότητας στα φυτά και στους λάκκους γύρω από αυτά

· Μεταφύτευση

· Φύτευση εποχικών λουλουδιών

· Ελεγχος για την πρόληψη ασθενειών


6 ιδέες για βάψιμο εξωτερικών τοίχων

Η επιλογή χρώματος για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού σας ή της πολυκατοικίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Παρακάτω σάς δίνουμε έξι ιδέες για βάψιμο εξωτερικών τοίχων που θα σάς βοηθήσουν, σε γενικές γραμμές, να επιλέξετε το κατάλληλο χρώμα για να αναδείξετε το ακίνητό σας.

1. Σίγουρα η επιλογή μίας ανοιχτής κρεμ απόχρωσης στους εξωτερικούς τοίχους μπορεί να δώσει στο σπίτι μία αίσθηση αρχοντιάς. Το φως δίνει όγκο και μέγεθος. Ένα άσπρο σπίτι μας δείχνει οπτικά μεγαλύτερο.

2. Φυσικά και δεν χρειάζεται ολόκληρο το σπίτι να βαφτεί εξωτερικά ένα χρώμα.

Αν θέλετε να παίξετε με διχρωμίες, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο επιτυχής συνδυασμός στα κατάλληλα σημεία είναι που θα κάνει τη διαφορά. Θέλει όμως προσοχή το πού θα τοποθετηθεί το κάθε χρώμα.

Σε περίπτωση συνδυασμού δύο χρωμάτων είναι καλύτερα να ακολουθήσετε τον εξής κανόνα: Βάφουμε σε πιο σκούρο χρώμα η επιφάνεια του τοίχου που βρίσκεται σε υποχώρηση στην πρόσοψη, πιο πίσω δηλαδή. Για παράδειγμα, σε μία σκεπαστή βεράντα ή ένα σκεπαστό μπαλκόνι, ο τοίχος που σκιάζεται μπορεί να βαφτεί σε ένα διαφορετικό χρώμα, πιο σκούρο ή ακόμη και πιο έντονο από το υπόλοιπο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνετε ένα πιό ευχάριστο και αρμονικό αποτέλεσμα καθώς το μάτι αντιλαμβάνεται καλύτερα τη διάταξη των όγκων χωρίς να μπερδεύεται.
Επίσης διαφορετικό χρώμα μπορεί να έχει και ένας ολόκληρος όγκος που ξεχωρίζει από το κυρίως σώμα του κτιρίου, όπως για παράδειγμα ο εξωτερικός χώρος του κλιμακοστασίου σε μια πολυκατοικία.
3. Η σύγχρονη τάση στην Αρχιτεκτονική τα τελευταία χρόνια είναι να χρησιμοποιείται το χρώμα όχι ως διακοσμητικό στοιχείο της οικοδομής αλλά ως ένα στοιχείο σημαντικό για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σύνθεσης του κτιρίου.

Έτσι, συγκεκριμένα δομικά στοιχεία, όπως οι κολώνες και τα δοκάρια είναι βαμμένα σε συγκεκριμένα χρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή της τάσης είναι ο χρωματισμός που βλέπουμε σήμερα σε πολυκατοικίες της δεκαετίας του 70’ και του 80’. Ο σκελετός του κτηρίου είναι βαμμένος σε αποχρώσεις γκρι ή πράσινο και οι τοίχοι σε αποχρώσεις του λευκού.

Άλλες σύγχρονες τάσεις στο βάψιμο των εξωτερικών τοίχων αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες της οικοδομής, όπως υδρορροές, καμινάδες κλπ. που ξεχωρίζουν από το κυρίως σώμα του κτιρίου, και βάφονται σε διαφορετική απόχρωση δίνοντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρουσα χρωματική εναλλαγή στις προσόψεις εξωτερικών τοίχων δημιουργούν επίσης τα βαμμένα παράθυρα και οι πόρτες στο πράσινο χρώμα της ελιάς, το κυπαρισσί, το γκρι ή στη φυσική απόχρωση του ζεστού ξύλου ή ακόμη και του ψυχρού αλουμινίου.

Ενδιαφέρον στην όψη παρουσιάζουν ακόμη και τα κουφώματα βαμμένα σε διαφορετικά χρώματα πέραν του λευκού.

4. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην επιλογή χρωμάτων εξωτερικών τοίχων είναι ο βιοκλιματικός παράγοντας. Για να γίνουμε πιο σαφείς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προσόψεις που τις «βλέπει»περισσότερο ο ήλιος πχ. νότιες ή δυτικές που τους θερινούς μήνες δεν σκιάζονται, θα πρέπει να βάφονται με ανοιχτά χρώματα. Και αυτό επιβάλλεται προκειμένου οι εξωτερικοί τοίχοι να αντανακλούν και να μην απορροφούν τη θερμότητα, ζεσταίνοντας ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του σπιτιού.

5. Αν το ακίνητο είναι παλιό και έχει την αρχιτεκτονική μίας παλαιότερης εποχής, τότε αξίζει να αφιερώσουμε κάποιον χρόνο για να αναδείξουμε τα στοιχεία του με χρώματα που ταιριάζουν στα σπίτια εκείνης της εποχής.

Επίσης, αν σάς αρέσει η γειτονιά σας και θέλετε να υποστηρίξετε ένα κοινό ύφος, τότε μπορείτε να πάρετε ιδέες από τα γειτονικά σπίτια και να επιλέξετε ένα χρώμα για την πρόσοψη του σπιτιού σας ταιριαστό, που θα ενισχύσει την εικόνα της περιοχής σας.

6. Αν το σπίτι σας είναι κοντά σε πράσινο, μπορείτε ακόμη να πάρετε ιδέες και από την χρωματική παλέτα της φύσης επιλέγοντας αποχρώσεις του πράσινου, του κεραμιδί, της ώχρας και γενικά των γήινων χρωμάτων.

Αν το σπίτι σας είναι εξοχικό ή βρίσκεται κοντά στη θάλασσα τότε μπορείτε να στραφείτε στις αμέτρητες αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Είναι γνωστό ότι το μάτι αγαπά τα φυσικά χρώματα, τα χρώματα δηλαδή που απαντώνται στη φύση. Χρώματα γήινα σε αποχρώσεις μπεζ, καφέ, γκρι, αλλά και τις βαθιές αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου, του μπλε και του πράσινου.


Επιχειρήσεις με προϊόντα για το σπίτι.


Είδη υγιεινής Αφοί Ηλιάδη. Η επιχείρηση μας στην Κατερίνη ασχολείται με το εμπόριο ειδών υγιεινής. Στο κατάστημα μας θα βρείτε τα πάντα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας ή του επαγγελματικού σας χώρου, την οικοδομή, τα ξενοδοχεία. Εμπορεύεται είδη υγιεινής, πλακιδίων, θέρμανσης. Επίσης, αναλαμβάνουμε υδραυλικά. Έχουμε εξασφαλίσει για εσάς τις πιο προνομιακές τιμές και ευκολίες πληρωμής. Δ.Δημάδη 3 Κατερίνη. Τφ. 2351034937





Τα φυτώρια Αφοί Μανώση – Τσακιρίδη λειτουργούν από το 2002 στηνΚατερίνη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες, με σεβασμό στον πελάτη αλλά και το περιβάλλον. Έχοντας διανύσει μια επιτυχημένη πορεία όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, ενώ διαθέτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο πελατολόγιο. Τέρμα Ρήγα Φεραίου τφ. 2351047420

Έχοντας μεγάλη παρακαταθήκη σε προϊόντα, η επιχείρηση ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ & ΣΙΑ, προσφέρει στον πελάτη ηρεμία και ευκολία στις αγορές του. Σίδερα, αλουμίνια, ΙΝΟΧ, εξαρτήματα τέντας αλλά και αγροτικά εξαρτήματα για ακτινίδια κλπ, είναι μερικές από τις χιλιάδες επιλογές των καταναλωτών. Βρίσκεται στο 1οχλμ Κατερίνης Ν. Εφέσου τφ. 2351033840






Μάρμαρο, το αρχαιοελληνικό μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Τοελληνικό μάρμαρο, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μαρμάρων σε διάφορους τύπους και χρωματισμούς, κυρίως όμως λευκά μάρμαρα, ορισμένα από τα οποία είναι από τα καλύτερα μάρμαρα του κόσμου. Τέτοια μεγάλη ποικιλία σε μάρμαρα, Ελληνικά και εισαγωγής μπορείτε να βρείτε στην επιχείρηση του Γιώτη Σατσίδη στο 2χλμ ΠΕΟ Κατερίνης –Θεσσαλονίκης με τφ. 2351047680

ΦΥΤΩΡΙΑ "ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΘΟΦΟΡΑ - ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ – ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ. Στο φυτώριό μας θα βρείτε κηπευτικά (ντομάτες, πιπεριές κλπ) σε υβρίδια όλα παραγωγής μας. Φυτά και σπόρους λαχανικών (λάχανα, μαρούλια κλπ). Μεγάλη ποικιλία σε ανθοφόρα εποχιακά φυτά (πετούνιες, γαρίφαλλα, μολόχες κλπ). Διάφορους θάμνους και κωνοφόρα δέντρα. Επίσης θα βρείτε και ελιές σε διάφορες ποικιλίες, όπως αμφίσσης, κορωνέικη, μεγάρων, πικουάλ, αρμπεκίνα κλπ. Μεγάλη ποικιλία σε καρποφόρα δέντρα, γυμνόριζα και σε γλάστρα (μήλα, αχλάδια, κεράσια, κάστανα κλπ). Καρύδια Καλλιφόρνιας. Ακόμα στο φυτώριό μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε γλάστρες πλαστικές και πήλινες, καθώς και φυτόχωμα. Επιπλέον διάφορους βολβούς και σπόρο γκαζόν. Στο κατάστημα θα βρείτε την καλύτερη εξυπηρέτηση και προσιτές τιμές. Στο 2οχλμ Κατερίνης –Ελασσώνας τφ 6978129211.

Τα στερεότυπα αυτά πλέον έχουν χαθεί, καθώς η φινέτσα και το γούστο είναι πλέον δικαίωμα όλων. Οι ειδικοί στα καταστήματα Stathis Ceramica μας εξηγούν πώς Matt και Gloss υλικά ανάλογα με το προσωπικό γούστο ,χρωματιστά ή επιβλητικό μαύρο ανάλογα με τo στυλ που μας ταιριάζει, οι γήινοι τόνοι που συσχετίζονται με την πολυτέλεια και την φινέτσα, η minimal διάθεση σε συνδυασμό με επιβλητικά μοτίβα τα οποία δημιουργούν την έκρηξη και εντυπωσιάζουν μέσα στο χώρο όπως και άλλα υλικά τα οποία θυμίζουν την φυσικότητα της πέτρας ή την ζεστασιά του ξύλου, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και το ολόλευκο μπάνιο καθώς και τα αδιάφορο δάπεδο ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Κατερίνη, Τερζοπούλου 117, τφ 23510 45830.


ΠΗΓΗ: VIVEREMAG



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου