Πανδημία κορωνοαϊού: Τρέμουν οι αγορές. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Πανδημία κορωνοαϊού: Τρέμουν οι αγορές.



Δισεκατομμύρια «σκουπίστηκαν» από τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο σήμερα, καθώς οι φόβοι στροβιλίζονται για μια πανδημία κορωνοαϊού που τροφοδοτείται από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα που μεταδίδουν τη λοίμωξη. Οι υπεύθυνοι για την υγεία όλο και περισσότερο ανησυχούσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλώνεται αόρατα ως εξής:

Ένα πέμπτο άτομο πέθανε από το Covid-19 στην Ιταλία, με τουλάχιστον 190 θετικές δοκιμές σε λίγες μέρες, όμως η αρχική πηγή της επιδημίας παραμένει μυστήριο. Η Νότια Κορέα ανέφερε 231 νέες περιπτώσεις, λαμβάνοντας συνολικά 833 και οκτώ θανάτους, μία ημέρα μετά την αύξηση της προειδοποίησης για τη λοιμώδη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο. Πενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην ιρανική πόλη Qom από τον ιό, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, πολύ υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία των 12.

Οι γιατροί στο Λονδίνο προειδοποιούν ότι το υπερφορτωμένο NHS θα αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη επιδημία, μια απαίτηση που απορρίφθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Ένας σημαντικός πωλητής του Χρηματιστηρίου είπε ότι η αυξανόμενη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη ορισμένων αγαθών στα καταστήματα.

Η Κίνα ανέφερε 409 νέες περιπτώσεις στην ηπειρωτική χώρα, από 648 την προηγούμενη ημέρα, λαμβάνοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων σε 77.150 περιπτώσεις, με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 150 έως 2.592. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση του κοροναϊού μετακινούνται γρήγορα από την Κίνα - με την αρχική εστία στην πόλη του Wuhan - στον αριθμό περιπτώσεων σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.

"Δεν θα πανικοβληθώ, αλλά σίγουρα ανησυχώ για το τι συμβαίνει στην Ιταλία", δήλωσε ο καθηγητής Herman Goossens, εμπειρογνώμονας της ΕΕ για τις λοιμωδές νόσους, στο σημερινό πρόγραμμα BBC Radio 4 Today. «Υπήρχαν τώρα στοιχεία ότι ασυμπτωματικοί άνθρωποι εξαπλώνονταν τον ιό, πρόσθεσε, και αν είναι "σημαντικός συνεισφέρων" τότε "είμαστε πολύ στα πρόθυρα της επόμενης πανδημίας". Ο Δρ Simon Clarke, Αναπληρωτής Καθηγητής στην κυτταρική μικροβιολογία του Πανεπιστημίου Reading, δήλωσε: "Ανησυχώ ιδιαίτερα διότι, φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του."

Η Μαργαρίτα Χάρις, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δήλωσε ότι «εξακολουθεί να είναι ασαφές» εάν άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη, αλλά απευθύνθηκαν σε ανθρώπους, να πλένουν τα χέρια τους γιατί είναι ο «κύριος δρόμος» που πιστεύεται ότι έχει εξαπλωθεί από τα χέρια στη μύτη και στόμα.

Οι επενδυτές έχουν φόβο για τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων και έσπευσαν στην ασφάλεια του χρυσού - που έπληξε επτά χρόνια - το ελβετικό φράγκο και το δολάριο. Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε περισσότερο από το 3,2 τοις εκατό μέχρι τα μέσα του πρωινού, σκουπίζοντας περίπου 40 δισεκατομμύρια λίρες από την αξία των μετοχών του, ενώ οι αγορές στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και τη Μαδρίτη υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες πτώσεις και οι αγορές στην Ασία επίσης μειώθηκαν.

Η αστυνομία σήμερα επανδρώνει σημεία ελέγχου γύρω από τις αραιοκατοικημένες πόλεις στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σχεδόν δώδεκα πόλεις της Λομβαρδίας κοντά στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας Μιλάνο, με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 50.000, έχουν τεθεί σε αποτελεσματική καραντίνα, με παρόμοια μέτρα για μια μικρή πόλη στο γειτονικό Βένετο. Ένας τέταρτος άντρας, 84 ετών, πέθανε από τη μόλυνση στο Μπέργκαμο, μια μέρα στην άλλη και η σιδηροδρομική κυκλοφορία πέρα ​​από τα σύνορα στην Αυστρία έκλεισε προσωρινά λόγω ανησυχιών ότι δύο επιβάτες σε ένα τρένο ενδέχεται να έχουν τον ιό. Οι αρχές έχουν ακυρώσει ποδοσφαιρικούς αγώνες και κλειστά σχολεία, θεατρικές παραστάσεις και Καρναβάλι της Βενετίας καθώς προσπάθησαν να συγκρατήσουν τον ιό, με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να έχουν δοκιμαστεί.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran δήλωσε ότι θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μιας πιθανής επιδημίας στην Ευρώπη.

Στη Νότια Κορέα, πολλές νέες περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με μια εκκλησία στη νοτιοανατολική πόλη Daegu μετά από μια γυναίκα ηλικίας 61 ετών που είναι γνωστή ως "Ασθενής 31" και ήταν εκεί εθελόντρια και ήταν θετική στον ιο.

"Εάν δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση στην περιοχή Daegu, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες που θα οδηγούσαν σε εθνική μετάδοση", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Kim Kang-lip.

Το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε τις δύο πρώτες του υποθέσεις την Τετάρτη, δήλωσε ότι έχει επιβεβαιώσει περίπου 50 υποθέσεις και 12 θανάτους. Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις ήταν στην ιερή μουσουλμανική πόλη Shi της Κομ.

Ωστόσο, το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA έβαλε το θάνατο στα 50, με 250 άτομα να βρίσκονται σε καραντίνα στην πόλη και οι ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι δεν εντοπίζεται μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.

Ο καθηγητής Devi Sridhar, διευθυντής του προγράμματος παγκόσμιας διακυβέρνησης για την υγεία, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: "Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα και το Ιράν θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου