Αρναία: Ένας πανέμορφος οικισμός. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Αρναία: Ένας πανέμορφος οικισμός.


Είναι η άλλη Χαλκιδική. Εκείνη που δεν έχει θάλασσα. Που ο τουρισμός της δεν βασίζεται στις παραλίες, στην ηλιοθεραπεία και στα θαλάσσια σπορ. Εδώ στην ορεινή Χαλκιδική - ναι υπάρχει και ορεινή Χαλκιδική - η έμφαση δίνεται στο περπάτημα, στην ιστορία, στην εξερεύνηση μοναδικών τοπίων, στην απόλαυση μοναδικών γεύσεων. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας, από τον παραδοσιακό και πανέμορφο οικισμό της Αρναίας.


Είναι η άλλη Χαλκιδική. Εκείνη που δεν έχει θάλασσα. Που ο τουρισμός της δεν βασίζεται στις παραλίες, στην ηλιοθεραπεία και στα θαλάσσια σπορ. Εδώ στην ορεινή Χαλκιδική - ναι υπάρχει και ορεινή Χαλκιδική - η έμφαση δίνεται στο περπάτημα, στην ιστορία, στην εξερεύνηση μοναδικών τοπίων, στην απόλαυση μοναδικών γεύσεων. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας, από τον παραδοσιακό και πανέμορφο οικισμό της Αρναίας. Εδώ στους πρόποδες του Χολομώντα, του πράσινου βουνού, του βουνού που επέλεξε ο Αριστοτέλης να ζήσει μερικά χρόνια της ζωής του. Μία μικρή βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό είναι αρκετή για να καταλάβεις τη διαφορετικότητα της περιοχής. Πανέμορφα πλακόστρωτα, όμορφες αυλές, αναπαλαιωμένες κατοικίες. Περπατώντας μέσα στα στενά δρομάκια της Αρναίας θα έχεις την ευκαιρία να ακολουθήσεις κάποια από τις χαραγμένες διαδρομές με στόχο την ευκολότερη γνωριμία με τον αρχιτεκτονικό πλούτο του οικισμού.

Η μικρότερη σε διάρκεια περιπατητική διαδρομή (10 λεπτά) είναι η σηματοδοτημένη με κόκκινο χρώμα στον χάρτη και περνάει από την πλατεία Γερογιάννη και το Καρι Παζάρι. Οι μεγαλύτερες, όπως η πράσινη και η κίτρινη, οδηγούν στις βόρειες άκρες του ιστορικού κέντρου, φτάνοντας μέχρι το Χοροστάσι και το ναό του Αγίου Στεφάνου. Σε πολλά σημεία της Αρναίας θα βρείτε αναρτημένους σχετικούς χάρτες, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ξεπερνούν τους 2.500 και εξακολουθούν να ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, αλλά και με τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο. Η Αρναία διατηρεί ακόμη και σήμερα δείγματα μιας παλιάς τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ο οικισμός δεν αναπτύχθηκε πάνω σε κάποιον οργανωμένο προϋπάρχοντα ιστό. Είναι παλιός, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όπως θα παρατηρήσετε, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικοδομικό ιστό. Υπάρχουν στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες που συνθέτουν έναν ελκυστικό συνδυασμό της ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου και της παράδοσης. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της
Αρναίας. Ο Χολομώντας είναι το δεύτερο σε ύψος (μετά τον Άθω) βουνό της Χαλκιδικής και καλύπτει το ανατολικό και κεντρικό τμήμα του νομού. Εκτείνεται από τον Πολύγυρο μέχρι την Αρναία σε άξονα νοτιοδυτικό -βορειοανατολικό και το μέγιστο υψόμετρό του είναι τα 1.165 μ. στην ομώνυμη κορυφή. Μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Όσον αφορά τη χλωρίδα, η περιοχή καλύπτεται κυρίως από βελανιδιές (δρυς) και σε μικρότερο ποσοστό από οξιές, πουρνάρια, κουμαριές κ.ά. Σε ποσοστό άνω του 30% στη συνολική έκταση του δάσους έχουν γίνει αναδασώσεις με πεύκα και έλατα. Τα παραπάνω είδη αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης με σημαντική πρόσοδο για την τοπική κοινωνία.

Πλούσια είναι και η πανίδα του Χολομώντα. Εδώ μπορούμε ακόμα να συναντήσουμε το ζαρκάδι, τον αγριόχοιρο, το λαγό, το λύκο, την αλεπού, το κουνάβι, τον ασβό, τη νυφίτσα, κ.ά. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντική για την ορνιθοπανίδα, αφού εδώ αναπαράγονται αρπακτικά όπως ο σφηκιάρης, το όρνιο, ο φιδαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο μπούφος. Είναι επίσης πιθανό να αναπαράγεται εδώ ο μαυροπελαργός. Εκτός από τα αρπακτικά στην περιοχή απαντώνται κάποια αποδημητικά είδη (τσίχλες, φάσες) και αρκετά ενδημικά όπως η πέρδικα, ο κότσυφας και κάποια είδη δρυοκολάπτη.

Για κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αρναίας, επισκεφτείτε τις σελίδες του www.travelingguide.eu και στείλτε email... travelingguide1@gmail.com. Πάντα με τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου