Αναπνοή - Φώνηση - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Αναπνοή - Φώνηση



Η αναπνοή είναι απαραίτητη τόσο για την επιβίωση μας όσο και για τη φώνηση, που είναι επίσης απαραίτητη για την ομαλή επικοινωνία μεταξύ μας.

Όταν υπάρχει κάποια διαταραχή στην ανάπτυξη του αναπνευστικού προτύπου, τότε εμφανίζονται διαταραχές στην γενικότερη υγεία του παιδιού, στην ομαλή σίτιση, στη φώνηση και στην κινητική δραστηριότητα.

Ενδείξεις υπάρχουν ακόμη από τη γέννηση, καθώς το νεογνό και μεγαλώνοντας το βρέφος εμφανίζει διαταραχή στο συγχρονισμό αναπνοής- κατάποσης κατά το θηλασμό. Βήχει, κάνει άπνοιες ή εκνευρίζεται και κουράζεται με αποτέλεσμα να σταματάει την κοπιώδη σίτιση. Σημαντική ένδειξη διαταραχής της αναπνοής είναι η αλλαγή χρώματος κατά τη σίτιση (χλωμό-κόκκινο), όπως και οι πνιγμός και εμετός. Μια ρηχή αναπνοή σημαίνει και φώνηση χαμηλής έντασης, κούραση και αποφυγή κίνησης. Μια μικτή αναπνοή από ρίνα και στόμα ταυτόχρονα, μπορεί να σημαίνει δυσκολίες άρθρωσης,

Για να επιτευχθεί η σωστή και καθαρή άρθρωση είναι απαραίτητη μια επαρκής εισπνοή και μια δυνατή εκπνοή που πάλλει τις φωνητικές χορδές και δημιουργεί την κατάλληλη ενδοστοματική πίεση που χρειάζονται τα όργανα ομιλίας για να αρθρώσουν. Γίνεται σαφές από όλα αυτά, ότι η αναπνοή που στους περισσότερους ανθρώπους λειτουργεί φυσιολογικά και αυτονόητα σε κάποιους ανθρώπους δυσλειτουργεί και για να βελτιωθεί χρειάζεται ανάλυση και παρέμβαση.

Τα αίτια μπορεί να είναι νευρολογικά , οπότε μιλάμε για δυσαρθρία(διαταραχή άρθρωσης), διαταραχές ροής της ομιλίας ή αναπτυξιακά όπου γίνεται λόγος για φωνολογικές διαταραχές.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ.

Με τον όρο διαταραχές άρθρωσης αναφερόμαστε στις δυσκολίες που σχετίζονται με την παραγωγή των ήχων της ομιλίας (φωνήματα) που επιμένουν μετά το πέρας της φυσιολογικής ηλικίας κατάκτησης αυτών των φωνημάτων. Στην πιο απλή μορφή τους οι διαταραχές άρθρωσης εμφανίζονται ως μια αδυναμία παραγωγής των φωνημάτων χρησιμοποιώντας τα όργανα της άρθρωσης (χείλη, γλώσσα, δόντια, υπερώα κ.ά.).

Πού μπορεί να οφείλεται

Μειωμένη διάρκεια ή ένταση εκπνοής, μειωμένος έλεγχος ή αδυναμία των μυών και νεύρων που σχετίζονται με την άρθρωση. Προβλήματα στην δομή των οργάνων της άρθρωσης

Τα συμπτώματα

Αντικατάσταση φωνημάτων με άλλα φωνήματα π.χ. /θέλω/ - /σέλω/

Παράλειψη φωνημάτων ή συλλαβών π.χ. /κότα/ - /κόα/, /καραμέλα/ - /καμέλα/

Απλοποιήσεις συμπλεγμάτων π.χ. /στρατός/ - /στατός/, /κρύο/ - /κύο/

Αλλοιώσεις φωνημάτων π.χ. αντί /ρ/ το παιδί παράγει έναν ήχο που ακούγεται σαν /γι/

ΠΗΓΗ:ΣΕΛΛΕ


ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Είναι μια κατηγορία διαταραχών κατά την οποία εμφανίζεται ένα φωνολογικό σύστημα που μοιάζει με εκείνο των παιδιών μικρότερης χρονολογικής ηλικίας. Δηλαδή μια ολόκληρη ομάδα ήχων δεν έχει κατακτηθεί σωστά και συνεπώς πολλαπλοί ήχοι προφέρονται λανθασμένα, ενώ δεν θα έπρεπε σύμφωνα με την χρονολογική ηλικία του παιδιού.

Στην φωνολογική διαταραχή δεν υπάρχει κάποιο ανατομικό ή νευρολογικό πρόβλημα

Παραδείγματα:

• Το παιδί αντικαθιστά το φώνημα « σ » με το φώνημα « θ ». Π.χ./ σούπα / - / θούπα /

• Το παιδί αντικαθιστά όλα τα πίσω φωνήματα με μπροστινά φωνήματα.

Π.χ. όλα τα « κ » τα παράγει ως « τ » , / κάνω / - / τάνω /

• Το παιδί απλοποιεί ή απαλείφει φωνήματα. Π.χ. / σκούπα / - / κούπα /, / βάζω / - / άζω /

• Το παιδί αντιμεταθέτει ή αντιστρέφει φωνήματα ή συλλαβές σε λέξεις.

Π.χ. / ξάδερφος / - / σκάδερφος/, / πακέτο / - / καπέτο /

ΠΗΓΗ:ΣΕΛΛΕ


ΤΑΚΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ -NDT BOBATH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου