Ο δρόμος της μουσικής: Μουσικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Ο δρόμος της μουσικής: Μουσικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου





Μέσα στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε όλοι στην καθημερινότητά μας ξεχνάμε την ομορφιά της μουσικής. Δυστυχώς παραμελούμε την απόλαυση και τη διασκέδαση που μας προσφέρει η μουσική και τις ευκαιρίες για μάθηση και διασκέδαση.


Μπορούμε να εντάξουμε λοιπόν τη μουσική στην καθημερινότητά μας απλά και μόνο ως ‘μουσικό χαλί’. Στον ελεύθερο χρόνο μας να τη χρησιμοποιούμε για δημιουργικές δραστηριότητες βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού. Ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας ανοίξουμε οποιαδήποτε συσκευή παραγωγής μουσικής. Όταν στο χώρο υπάρχουν μικρά παιδιά, προτιμάμε ήρεμες μουσικές, με ξεκάθαρο ρυθμό, μουσικές που δεν κουράζουν με ‘φλυαρίες’.

Ενδιαφέρον έχουν οι δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μέσα από τη μουσική. Αυτές χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Χορεύω:

  • με ελεύθερη κίνηση
  • με κίνηση σε μίμηση, χορεύοντας και μεις μαζί τους τους ζητάμε να κάνουν ότι κάνουμε
  • χορεύοντας σε ζευγάρια
  • παραδοσιακοί ρυθμοί, συρτό


Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν την ανάπτυξη του οπτικοκινητικού συντονισμού, της Αδρής κινητικότητας, της έκφρασης και της αυτοπεποίθησης.

Τραγουδώ:

  • Τραγουδώ ταυτόχρονα το τραγούδι
  • Συνεχίζω να τραγουδώ ένα κομμάτι όταν είναι σε παύση, πατάμε ‘pause’ και προτρέπουμε το παιδί να τραγουδήσει τη συνέχεια, με την προϋπόθεση ότι το ξέρει.
  • Τραγουδώ τους στίχους που άκουσα. Πατάμε παύση και ζητάμε από το παιδί να μας τραγουδήσει ή να πει τους στίχους που άκουσε. Προϋπόθεση να μη γνωρίζει το παιδί τους στίχους.


Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της ακουστικής αντίληψης και ακουστικής διάκρισης. Βοηθούν στην έκφραση και την εκτόνωση της ενέργειας.

Παράγω:

  • Φτιάχνουμε στιχάκι, χτυπώντας στον ρυθμό και ζητάμε από το παιδί να συνεχίσει το στίχο με ομοιοκαταληξία.
  • Δίνουμε στο παιδί ένα θέμα ή μια λέξη π.χ. θάλασσα ή δελφίνι και του ζητάμε να φτιάξει στιχάκι. Στη συνέχεια, χτυπάμε το ρυθμό και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μουσικά όργανα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περισσότερο κέφι. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε και με φωνητικές μελωδίες.
  • Με μουσικά όργανα ζητάμε από τα παιδιά να μιμηθούν τον ρυθμό που παίζουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε μαζί στίχους. Μπορούν να είναι αστείοι, σοβαροί ή με μήνυμα.


Με αυτές τις δραστηριότητες αναπτύσσεται η φαντασία, η δημιουργικότητα και η έκφραση. Λόγω της χρήσης των μουσικών οργάνων βελτιώνεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η ακουστική διάκριση. Η σύνθεση στίχων είναι πολύ σημαντική για τη φωνολογική ενημερότητα των παιδιών, δεξιότητα που χρειάζονται για τη Γραφή και την Ανάγνωση.

Σημειώνεται πως όλες οι δραστηριότητες με μουσική πρέπει να έχουν μία χαλαρότητα, χωρίς πολλούς κανόνες, με διάθεση για δημιουργία, επικοινωνία και διασκέδαση.




Οικονόμου Ελένη

Ειδική παιδαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου