Άρχισαν τα τύμπανα του πολέμου - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Άρχισαν τα τύμπανα του πολέμου



Με μήνυμά του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ανέφερε ότι η επιχείρηση εναντίον «των τρομοκρατών του PKK» και των τζιχαντιστών στην Συρία, μόλις ξεκίνησε.

Μετά τους βομβαρδισμούς από αέρος, με τους οποίους ο πρόεδρος Ερντογάν είχε σημάνει την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία,.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος μιας ομάδας Σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση, ο οποίος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση ξεκίνησε, βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία των συνόρων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ανακοίνωσαν ότι ανέκοψαν την τουρκική χερσαία επίθεση

Όπως έγραψε στο Twitter, o εκπρόσωπος του SDF Μουσταφά Μπαλί

«Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Τετάρτης την έναρξη της επιχείρησης την οποία ονόμασε «Πηγή Ειρήνης» και υποστηρίζει στο μήνυμα του ότι στόχος είναι η αποφύγει της δημιουργίας ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας», στα νότια σύνορα της χώρας και να επέλθει ειρήνη στην περιοχή.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και ο συριακός στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα), πάντα σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε νεότερο μήνυμά του και πάλι στο Twitter, αναφέρει «θα εξουδετερώσουμε όλες τις απειλές τρομοκρατίας εναντίον της Τουρκίας για τον καθορισμό μίας ασφαλούς ζώνης, η οποία θα οδηγήσει τους Σύρους πρόσφυγες ξανά πίσω στα σπίτια τους».

«Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα ελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες», καταλήγει το tweet του προέδρου της Τουρκίας.

Την επίθεση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και και Άρθρο 51 των αποφάσεων του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση εναντίον της τρομοκρατίας». «Η περιοχή θα καθαριστεί από τρομοκράτες, θα εγγυηθούμε τόσο για τα σύνορα όσο και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, οι Σύροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και η ειρήνη θα επικρατήσει στην περιοχή», καταλήγει το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η «Άγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ», ενώ έστειλε διπλωματική νότα στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τη Δαμασκό για την διασυνοριακή επιχείρησή.

Για την επίθεση εξέδωσε ανακοίνωση και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελαίας.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Η Επίθεση επηρεάζει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού κράτους

«Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα», τόνισε μια κουρδική στρατιωτική πηγή.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσουν την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.

Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.

«Κανένα έλεος προς τους Κούρδους», δηλώνουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας

Επίσης μετά την έναρξη της επίθεσης, το τουρκικό δίκτυο NTV, αναφέρει ότι δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δήλωσαν μάλιστα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Τι θέλει η Τουρκία

Η Τουρκία στρέφεται κυρίως κατά της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες» και ότι συνδέονται με το PKK.

Οι κουρδικές δυνάμεις, YPG ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση του διεθνούς συνασπισμού που πέτυχε τη στρατιωτική ήττα του ISIS.

Οι κούρδοι μαχητές υποστηρίχτηκαν από τις δυτικές χώρες, αλλά για την Άγκυρα, είναι «μαύρο πρόβατο», λόγω των στενών δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία: Μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ. που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των YPG.

Επίσης, η «περιοχή ασφαλείας» προορίζεται επίσης για την υποδοχή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπου υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια Σύροι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Εμβατήρια της Οθωμανικής περιόδου ακούγονταν στα σύνορα

Στρατιωτικά εμβατήρια της οθωμανικής περιόδου ακούγονταν από μεγάφωνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία, με την έναρξη της εισβολής τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Από μεγάφωνα που στήθηκαν στην επαρχία, που βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από την στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, ακούγονταν πατριωτικές μουσικές, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Οι τοπικές αρχές στο Ακτσάκαλε βρίσκονται σε επιφυλακή, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να προσέχουν για πιθανά πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Τεμένη σε όλη την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν πρωινές προσευχές την Πέμπτη για το στρατό, μετέδωσε το TRT.



Το κρατικό δίκτυο χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση τη «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της (τουρκικής) Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι αυτή εκτείνεται σε μια περιοχή «περίπου 400χλμ μήκους και 35 χλμ βάθους».

ΠΗΓΗ: Reader

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου