ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ




Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Μία όμως ανάγκη είναι σημαντική για όλους μας, τόσο για την επιβίωση μας όσο και για την αυτοπραγμάτωσή μας…η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Όταν η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας (γλωσσική ανάπτυξη)εξελίσσεται φυσιολογικά δεν προκύπτει ανάγκη να κατανοήσουμε ακριβώς και με λεπτομέρεια την διαδικασία αυτή και δεν δημιουργούνται απορίες για το πώς και γιατί ο λόγος του παιδιού εξελίσσεται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Όταν όμως υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και το παιδί δυσκολεύεται να εκφραστεί ή δεν κατανοεί τα λεκτικά μηνύματα, τότε προκύπτει η ανάγκη να μάθουμε λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα αίτια της διαταραχής και πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της επικοινωνίας.

Πρωτίστως είναι απαραίτητη, η γνώση της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού, όχι μόνο γλωσσικά αλλά και κινητικά, ώστε να αξιολογηθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή. Την αξιολόγηση συμπληρώνουν οι πληροφορίες που σχετίζονται με το περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνει το παιδί και η επιθυμία τόσο των περίοικων όσο και του ίδιου του παιδιού.

Η έναρξη της επικοινωνίας ξεκινά από τη γέννηση μας, αφού ήδη το βρέφος από τις πρώτες μέρες παράγει προγλωσσικά επικοινωνιακά συστήματα, τα οποία έχουν χαρακτήρα έκφρασης και έκκλησης. Βάση των παραπάνω η ανάπτυξη λόγου –ομιλίας χωρίζεται στο προλεκτικό και λεκτικό στάδιο.

ΠΡΟΛΕΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Προλεκτικό στάδιο ορίζεται το στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης από την πρώτη κραυγή του νεογέννητου μέχρι την έκφραση των πρώτων λέξεων. Σε αυτό το στάδιο υπάρχει μια έντονη αλληλεπίδραση του βρέφους με το εγγύτερο περιβάλλον. Το βρέφος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη δύναμη του λόγου.



0-6 ΜΗΝΩΝ

Τρομάζει με ήχους.

Αναγνωρίζει ήχους και τη φωνή της μητέρας και του πατέρα

Εντοπίζει τον ήχο και στρέφει το κεφάλι προς την πηγή του ήχου

Επαναλαμβάνει ήχους (2-4μηνών) κ γκ

Χαμογελάει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ όταν του μιλούν

Χρησιμοποιεί το κλάμα για να εκφράσει τις ανάγκες του

7-11 ΜΗΝΩΝ

Καταλαβαίνει το ναι και όχι

Ανταποκρίνεται στο όνομα του

Ακούει και μιμείται περισσότερους ήχους

Κατανοεί το λόγο και εκτελεί απλές εντολές(πάρε –δώσε)


ΛΕΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Από την ηλικία των 12 μηνών, όπου το παιδί παράγει τις πρώτες του λέξεις, ξεκινά το λεκτικό στάδιο και ολοκληρώνεται σε ηλικία των 7 ετών. Τότε το παιδί θα πρέπει να είναι καταληπτό από το 100%των ξένων και να έχει αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες (προσοχή, μνήμη, λόγο, ομιλία, αδρή κινητικότητα, λεπτή κινητικότητα)ώστε να παρακολουθήσει τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

(Kenneth Shipley 1998:Assessment in Speech Language Pathology)


Τι γίνεται όμως αν δεν συμβούν όλα αυτά, ή αν συμβούν «άτυπα»;

Τότε υποψιαζόμαστε διαταραχές ομιλίας και λόγου, που μπορεί να έχουν νευροφυσιολογική βάση και ως ένα σημείο να επηρεάζονται και από το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα παιδί που τρώει αλεσμένες τροφές μέχρι 4 χρονών ή κάνει χρήση πιπίλας μέχρι 5 χρονών, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει φωνολογικές διαταραχές(περιβαλλοντικός παράγοντας). Υπάρχει όμως και η πιθανότητα το παιδί να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη σκληρή τροφή ή την υφή κάποιων τροφών και να παρουσιάζει άρνηση για την τροφή(νευρολογική βλάβη). Αυτό το παιδί είναι πολύ πιθανό να εμφανίζει αναπτυξιακή λεκτική και στοματική δυσπραξία. Κάποιο παιδί με Ειδική Γλωσσική Διαταραχή( διαταραχή στη χρήση της γλώσσας, στην περιγραφή, στην μορφολογία), που εκτίθεται για αρκετές ώρες σε συσκευές τεχνολογίας δεν αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους, δεν κάνει χρήση της γλώσσας, άρα δεν την εξελίσσει και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους, αλλά ακόμη και να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Όσα προαναφέρθηκαν έχουν αντίκτυπο τόσο στη μάθηση όσο και στην ψυχολογία του.

Εν κατακλείδι, είναι ωφέλιμο να παρατηρούμε τα παιδιά μας και να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ με αυτά από τη μικρή ακόμη ηλικία, σεβόμενοι τις δυνατότητες τους!

ΤΑΚΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ -

NDT BOBATH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου