Διατροφική Προσαρμογή.... μετά το καλοκαίρι! - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Διατροφική Προσαρμογή.... μετά το καλοκαίρι!


Ένας από τους συνήθεις προβληματισμούς αυτή την περίοδο είναι η διατροφική προσαρμογή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, είτε για να χάσει κάποια κιλά, είτε για να διατηρήσει αυτά που έχασε πριν το καλοκαίρι, είτε απλώς για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, αφήνοντας πίσω τις διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού.


Ένας από τους συνήθεις προβληματισμούς αυτή την περίοδο είναι η διατροφική προσαρμογή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, είτε για να χάσει κάποια κιλά, είτε για να διατηρήσει αυτά που έχασε πριν το καλοκαίρι, είτε απλώς για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, αφήνοντας πίσω τις διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού.

Όσοι λοιπόν προβληματίζονται με τα κιλά που έβαλαν στις διακοπές τους ή με τη διατήρηση του βάρους τους κι ετοιμάζονται για κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαίτης, ας αναλογιστούν πρώτα απ’ όλα το βασικό κανόνα αδυνατίσματος που αναφέρει πως η ρήση«το γοργόν και χάριν έχει» δεν ισχύει για την απώλεια βάρους.

Δίαιτες μονομερείς που μας παρέχουν μια μόνο ομάδα τροφών (μόνο γαλακτοκομικά ή μόνο φρούτα) ή αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα των 1000 ή και λιγότερων θερμίδων που συχνά συνιστά η μια φίλη στην άλλη, πρέπει να αποφεύγονται, γιατί αφενός είναι ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά, αφετέρου το αποτέλεσμα που έχουν είναι εντελώς παροδικό, αφού η όποια απώλεια βάρους αντικατοπτρίζει κυρίως γλυκογόνο, υγρά και μυϊκό ιστό και όχι ιδιαίτερα ποσά λιπώδους ιστού.

Μπορεί λοιπόν η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ως ένα βαθμό ψυχολογικό «ντοπάρισμα» αλλά από τη στιγμή που με μαθηματική ακρίβεια τα κιλά θα επιστρέψουν, ας σκεφτούμε ψυχραιμότερα και ας μην ενδίδουμε σε διαιτητικές ακρότητες.



Η σωστή αντιμετώπιση στηρίζεται στο «εφικτό» πλάνο διατροφής, που χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου, στοχεύοντας πάντα σε μια λογική και σταδιακή απώλεια βάρους.

Τα τελευταία χρόνια πλασάρεται ως ιδανικότερος τρόπος απώλειας βάρους το μοντέλο της αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς.Συγκεκριμένα το μοντέλο αυτό, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου που ασχολείται με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν εφαρμόζεται ταυτόχρονα με ένα εξατομικευμένο, μη στερητικό υποθερμιδικό διαιτολόγιο και με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας,εμφανίζει την καλύτερη έως σήμερα αποτελεσματικότητα στην απώλεια και διατήρηση σωματικού βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι ο παχύσαρκος (και συχνά όχι μόνο…) έχει κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες. Στηριζόμενος στη γνώση, ο ίδιος άνθρωπος έχει την ικανότητα να απομακρυνθεί σταδιακά από αυτές τις διατροφικές συνήθειες.

Στη σημερινή εποχή που το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας καθιστούν τις διατροφικές απολαύσεις «επιβεβλημένες», η μόνη πραγματική δύναμη για τον έλεγχο βάρους είναι η διατροφική παιδεία. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συνεργασία ειδικών (διαιτολόγων-γιατρών-γυμναστών-ψυχολόγων) ώστε να μπει ένα φρένο στις επιδημικές διαστάσεις του φαινομένου της παχυσαρκίας.

Η διατροφική παιδεία, η οποία δυστυχώς στη χώρα μας δεν προωθείται, και ιδιαίτερα μέσα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, θα πρέπει να στηρίζεται σε σημεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφήςπεριγράφει σήμερα ένα υπόδειγμα διατροφής που φημίζεται για τη νοστιμιά και το οφέλη του στην υγεία. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μοντέλο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο, δημητριακά και προϊόντα αυτών (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί) και γαλακτοκομικά, ενώ ψάρι και πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται 3-4 φορές την εβδομάδα.

Μερικές φορές το μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας, ενώ πειρασμοί όπως τα γλυκίσματα δεν πρέπει να εξοστρακιστούν από τη διατροφή (διότι τότε θα αποτελέσουν ακόμα πιο έντονη επιθυμία), αλλά να ενταχθούν με μέτρο ικανό να μην επιβαρύνει ουσιαστικά το θερμιδικό μας ισοζύγιο (π.χ. 2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής).

Βέβαια ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία όπως η ποικιλία, το μέτρο, η τακτικότητα των γευμάτων, η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και η μη παράλειψη του πρωινού.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διατροφή μας το χρονικό διάστημα μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά,έτσι ώστε όχι μόνο να συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και να ενισχύσει την ασπίδα προστασίας του οργανισμού έναντι των ιώσεων και αλλεργιών, οι οποίες είναι πολύ συχνές το φθινόπωρο.

Ας αλλάξουμε λοιπόν σελίδα στη διατροφή μας αυτό το φθινόπωρο και ας βαδίσουμε με γνώμονα τη λογική, την εγκράτεια και τις ιδιαίτερες «μεσογειακές» καταβολές μας, προκειμένου να απομυζήσουμε οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. 






         ΠΑΝΤΕΛΗΣ Β. ΜΠΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου