Ο μειωμένος και καθυστερημένος ύπνος προκαλεί επανειλημμένες αρνητικές εμμονές - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Ο μειωμένος και καθυστερημένος ύπνος προκαλεί επανειλημμένες αρνητικές εμμονές


Το σύνδρομο των επανειλημμένων αρνητικών σκέψεων ή εμμονών έχουν συχνά συνδεθεί με τις διαταραχές ή τις συχνές διακοπές του ύπνου ή τη μειωμένη διάρκειά του. Έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος που διαρκεί λιγότερες από οκτώ ώρες ή διακόπτεται συχνά είναι σημαντικός παράγοντας που προκαλεί τέτοιες εμμονές.

Ο ύπνος στο επίκεντρο ερευνών για την επίδραση στον εγκέφαλο
Οι έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν σαν σκοπό να εκτιμήσουν κατά πόσο η έλλειψη επαρκούσαν ύπνου επιδρά στις συχνές εμμονές αρνητικών σκέψεων στο μυαλό μας αλλά και στην ελλιπή προσοχή κατά τις καθημερινές μας δραστηρικότητες.

Στις έρευνες συμμετείχαν 52 ενήλικες με διάγνωση υψηλών επιπέδων μόνιμων ή επαναλαμβανόμενων αρνητικών εμμονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο τους. Κοιμόντουσαν σημαντικά λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε μέρα και αρκετά βράδια ο ύπνος τους διακοπτόταν συχνά. Επιπλέον, όταν με την κατάλληλη καθοδήγηση ή θεραπεία κατόρθωσαν να διορθώσουν τα προβλήματα του ύπνου τους, παρατηρήθηκε άμεση υποχώρηση και των συμπτωμάτων αρνητικών εμμονών και ελλιπούς προσοχής.

Όπως έδειξαν οι έρευνες αυτές αλλά και άλλες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ο καλύτερος ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο στο να "ταξινομήσει" όλες τις σκέψεις της ημέρας, να "καθαρίσει" από αρνητικά συναισθήματα και να προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινής ζωής με πιο θετικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Επίλογος
Το ότι ο ύπνος επηρεάζει την καθημερινή ψυχολογία μας αλλά και τη συγκέντρωση και προσοχή μας στις καθημερινές δραστηριότητες ίσως ήταν κάτι που όλοι είχαμε παρατηρήσει. Όμως είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα αποδεικνύει με στατιστικό και κλινικό τρόπο αυτή τη σύνδεση.

Αν λοιπόν θέλετε να έχετε καλή διάθεση, προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα. Η αποφυγή της καφεΐνης αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, η αποφυγή χρήσης κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών στο κρεβάτι αλλά ακόμα και η ήπια καθημερινή σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάμε στο να πετύχετε καλύτερο ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου