Χρήσιμες συμβουλές στην επιλογή ελαστικών - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Χρήσιμες συμβουλές στην επιλογή ελαστικών


Τα ελαστικά παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και στην ασφαλή οδήγηση. Αποτελούν τη μοναδική επαφή του αυτοκινήτου με το δρόμο. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος για την καλή τους κατάσταση και τη σωστή τους πίεση, έχουν πρωταρχική σημασία. Μιλήσαμε με τον Γεωργόπουλο Δημήτρη ιδιοκτήτη της εταιρείας ΤΡΟΧΟΕΛΑΣΤΙΚΑ στο 3ο χλμ Κατερίνης – Ν. Κεραμιδίου με τηλέφωνο 2351021180, για τα ελαστικά και μας ανέλυσε τα εξής παρακάτω:

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή ελαστικών πρέπει να γίνεται κάθε 3,5-4 χρόνια ή κάθε 35.000-40.000 χιλιόμετρα. Δεν έχει σημασία αν έχετε ξεπεράσει το όριο των χιλιομέτρων σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή, αντίστροφα, αν δεν έχετε διανύσει τόσα χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξετε τα λάστιχά σας.

Αν δεν έχετε σημειώσει πότε έγινε η τελευταία αλλαγή ή δεν γνωρίζετε πόσα χιλιόμετρα έχουν περάσει από αυτή, τότε πρέπει να ελέγξετε τον δείκτη φθοράς τους. Ονομάζεται TWI (Tread Wear Indicator), βρίσκεται στο εσωτερικό των ελαστικών και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε αν χρειάζονται ή όχι αλλαγή. Συνήθως επάνω στο λάστιχο υπάρχουν τα γράμματα αυτά (TWI) ή ένα βέλος. Όταν είτε το ένα είτε το άλλο σβηστεί, τότε το πάχος του ελαστικού έχει φτάσει το 1,6 χιλιοστό και πρέπει να αλλαχθεί. Για λόγους ασφαλείας, καλό θα ήταν τα ελαστικά να αλλάζονται όταν το πάχος του πέλματος φτάνει τα τρία χιλιοστά.
Προτού πάρετε την απόφαση να αγοράσετε καινούρια ελαστικά, μπορείτε να ελέγξετε εξωτερικά το ελαστικό για μικροτραυματισμούς, σχισίματα, φουσκώματα ή αλλαγή χρώματος. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει υποψίες είναι η συχνή ενεργοποίηση των συστημάτων ABS και αντισπίν χωρίς λόγο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαστικό έχει χάσει τις αρχικές του ιδιότητες και γλιστρά πιο εύκολα στον δρόμο, μειώνοντας την ασφάλεια για τον οδηγό.

Χρήσιμες συμβουλές στην επιλογή ελαστικών.
Πρώτον, καλό θα ήταν να προσέξετε τα ελαστικά που επιλέγετε να είναι επώνυμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό εξασφαλίζει μέχρι ένα σημείο την ποιότητά τους. Αν επιλέξετε ένα ελαστικό άγνωστης προελεύσεως, δεν μπορείτε να γνωρίζετε την ποιότητα ούτε τη τεχνογνωσία που έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη κατασκευή τους, ενώ και οι υπηρεσίες service ίσως σας δυσκολέψουν.
Δεύτερον, φροντίστε να φέρουν την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί από την υπεύθυνη επιτροπή και ότι τηρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επίσης, δίπλα από το σύμβολο “Ε” μπορείτε να μάθετε και από ποια χώρα έχει παρασκευαστεί ή τουλάχιστον ελεγχθεί το κάθε ελαστικό.

Τρίτον, να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Το να βρείτε ένα πολύ “φρέσκο” ελαστικό είναι αρκετά δύσκολο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τα λάστιχά σας. Προσπαθήστε τα λάστιχα που επιλέγετε να μην είναι μεγαλύτερα της τριετίας. Και αυτός ο κανόνας δεν είναι βέβαια απόλυτος, αφού σημαντικός παράγοντας είναι και το μέρος που φυλάσσονται.
Τέταρτον, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε τα πρωτοβρόχια για να αλλάξετε λάστιχα. Αυτή είναι μια άποψη που υπάρχει, αλλά δεν είναι απόλυτα σωστή. Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τη βροχή, αλλά και από τη ζέστη, αφού οι αυξημένες θερμοκρασίες “ξεραίνουν” το λάστιχο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσφυση. Επομένως αν η αλλαγή των ελαστικών πρέπει να γίνει, π.χ. την Άνοιξη, μην την αναβάλλετε.
Τέλος, όταν πια τοποθετήσετε τα νέα λάστιχα στο αυτοκίνητο, είναι καλό να προσέχετε ιδιαίτερα για τα πρώτα 300 χιλιόμετρα, καθώς χρειάζονται χρόνο για να “στρώσουν”. Τότε μάλιστα ή μετά από τρεις ώρες οδήγησης, σκόπιμο θα ήταν να ελέγξετε και τα μπουλόνια, μη τυχόν και δεν έχουν σφιχτεί όσο θα έπρεπε.

Τι πρέπει να κάνουμε για να τα συντηρούμε;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν τα ελαστικά τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό, πολλές φορές βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους και τη δική τους. Είναι αντιληπτό ότι ο καθένας θέλει να εξοικονομήσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις το οικονομικό κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Υπάρχουν, φυσικά, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη απόδοση των ελαστικών και κατ’ επέκταση του οχήματός μας.
Συγκεκριμένα, πρέπει να ελέγχουμε την πίεσή τους, να προσέχουμε για τυχόν σχισίματα και να αλλάζουμε τη θέση τους. Άλλωστε, ο κανόνας λέει πως αν προσέχουμε ελαστικά, αναρτήσεις και κάνουμε τα σέρβις που χρειάζονται, τότε μπορούμε να συντηρήσουμε το αυτοκίνητό μας για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι φουσκωμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σε περίπτωση που χάσουν αέρα ή υπάρχει περισσότερος από αυτόν που πρέπει, τότε το όχημα δεν έχει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση, ούτε τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Επίσης, τα ελαστικά με μικρότερη πίεση φθείρονται πιο εύκολα, ενώ τα παραφουσκωμένα δεν είναι εξίσου σταθερά.
Ο κατασκευαστής δίνει δύο τιμές πίεσης, μια χωρίς και μια με φορτίο. Και τις δύο μπορείτε να τις βρείτε στο βιβλίο του κατασκευαστή ή στη τάπα βενζίνης ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Και τα τέσσερα λάστιχα θα πρέπει να έχουν την ίδια πίεση, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ελέγχονται αρκετά συχνά.
Ο μόνος λόγος για να έχετε διαφορετική πίεση είναι το όχημα να παρουσιάζει τα φαινόμενα υπερστροφής και υποστροφής. Στην πρώτη περίπτωση οι πίσω τροχοί γλιστρούν προς το εξωτερικό της στροφής, ενώ στην δεύτερη η πρόσφυση χάνεται στους μπροστινούς τροχούς. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν τα πίσω λάστιχα να είναι περισσότερο φουσκωμένα από τα μπροστινά (υπερστροφή) και το αντίστροφο (υποστροφή).
Το σωστότερο είναι ο έλεγχος της πίεσης να πραγματοποιείται κάθε ένα με ενάμισι μήνα και μόνο όταν τα λάστιχα είναι κρύα. Σίγουρα, θα πρέπει να την ελέγχετε και πριν από μεγάλα ταξίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου