Αυτοκίνητο: Η checklist σου για τον χειμώνα - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Αυτοκίνητο: Η checklist σου για τον χειμώνα

 



Η σωστή φροντίδα του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη όλες τις εποχές. Ειδικά, όμως, τον χειμώνα που οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου απαιτείται ακόμα πιο προσεκτικός έλεγχος και καλύτερη συντήρηση αυτοκινήτου. Αν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις, τώρα που τα βουνά θα βάλουν τα λευκά τους και που, γενικότερα, ο καιρός επιδίδεται συχνότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, μην παραλείψεις να ακολουθήσεις τη μικρή checklist που ετοίμασε για σένα η ομάδα του VIVEREMAG μαζι με την OPEL TEAM ALEXIADIS KATERINI με την οποία συνομιλήσαμε.


Υαλοκαθαριστήρες & τσιμούχες


Το παρμπρίζ είναι τα "μάτια" σου στον δρόμο γι' αυτό και πρέπει να το προσέχεις. Πρώτο λοιπόν στην Check list του χειμώνα είναι ο έλεγχος στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων και σε ό,τι σχετίζεται με αυτό. Μην ξεχνάς, ότι σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ή χιονιού, πρέπει να σηκώνεις τους υαλοκαθαριστήρες γιατί αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστραφούν τα λάστιχά τους. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξεις, είναι το υγρό για τα τζάμια που θα επιλέξεις. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να αντέχει σε βαθμούς κάτω του μηδενός. Αν το υγρό δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί η αντλία του να παγώσει, να κάψει την ασφάλειά της και να σταματήσει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων, μιας και συχνά έχουν την ίδια ασφάλεια με την αντλία. Συνήθως βάζουμε ένα μέρος υγρού και ένα μέρος νερού. Τέλος, μην ξεχάσεις να διατηρείς καθαρά τα λούκια μπροστά από το παρμπρίζ και τσεκάρεις τις τσιμούχες κατά μήκος του αμαξώματος. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεις ότι έχουν ξεραθεί σε κάποιο σημείο να τις περάσεις με κάποιο ειδικό προϊόν ενυδάτωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις όπως να "μπαίνει νερό" όταν είσαι σε κυκλοφορία. 


Σύστημα θέρμανσης


Το αυτοκίνητό σου είναι κάτι σαν ένα “μικρό σπίτι με ρόδες”! Πρέπει να είναι καθαρό, να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτό (κάποιες κυρίες που ξέρουμε βγάζουν και τα παπούτσια τους μέσα σε αυτό…) και να έχει την ιδανική θερμοκρασία, ανεξαρτήτως καιρού. Για να το πετύχεις αυτό, απαραίτητος είναι ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης και εξαερισμού του αυτοκινήτου. H σωστή λειτουργία του εξασφαλίζει – εκτός από την άνεσή μας και – τις ιδανικές συνθήκες οδήγησης και ασφάλειας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ο εξαερισμός να λειτουργεί σωστά για να μη θαμπώνουν τα τζάμια κατά την οδήγηση. 


Μπαταρία


Σου έχει συμβεί ποτέ να “μείνεις” από μπαταρία; Αν ναι, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πώς είναι να προσπαθείς να βάλεις μπροστά και να μην παίρνει! Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που το κρύο συμβάλλει στη μειωμένη απόδοση της μπαταρίας, απαιτείται ένας παραπάνω έλεγχος. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το ιδανικό είναι κατά τον χειμώνα να ελέγχεις την μπαταρία σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, ειδικά αν είναι πάνω από τριών ετών. Με ένα πολύμετρο βλέπεις αν έχει ισχύ και πόση. Αν η μπαταρία είναι παλιά και η τάση της χαμηλή τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την αφήσεις ένα ολόκληρο βράδυ συνδεμένη σε ένα φορτιστή και αν το επόμενο πρωί η ένδειξη της μέτρησης είναι μικρότερη από 12,5V θα πρέπει να αγοράσεις καινούργια. Να θυμάσαι πώς αν έχεις το αυτοκίνητό σου ακινητοποιημένο καλό είναι να αποσυνδέεις τους πόλους. Επίσης, θα πρέπει να περιποιείσαι με κάποιο ειδικό σπρέι-γράσο τους πόλους της μπαταρίας για την αποφυγή δημιουργίας αλάτων και οξείδωσης. 

Κινητήρας, ψυγείο & φίλτρο αέρα

Αν έχεις καθυστερήσει το service ή το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου σου, τώρα είναι ο καιρός να το κάνεις! Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι με την Team ALEXIADIS Opel Katerini! Έλεγχος λαδιών, παραφλού και ό,τι άλλο χρειάζεται ο κινητήρας για να λειτουργεί καλύτερα εν όψει ψύχους. Μία αλλαγή λαδιών - ακόμα και αν δεν είναι προγραμματισμένη μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο για τη μηχανή του αυτοκινήτου σου. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του συστήματος ψύξης για διαρροές, ξεραμένα κολάρα και χαμηλή ποσότητα αντιψυκτικού αυτοκινήτου, ενώ και το ψυγείο πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά σε όλη την επιφάνειά του. Να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο φίλτρο αέρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα μεγάλη ποσότητα σκόνης να έχει επικαθίσει πάνω του, δυσκολεύοντας την "αναπνοή" του κινητήρα και κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο, καθαρισμό ή αντικατάσταση. Για τους περισσότερους τύπους φίλτρων αέρα, αρκεί πολλές φορές να τα βγάλουμε και να τα φυσήξουμε με αέρα υπό πίεση, σε αντίθετη φορά, ώστε να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα από τις κυψέλες. 


Έλεγχος σε τεχνικό


Όσα δεν μπορείς να δεις μπορεί να τα δει ο τεχνικός σου για εσένα! Οπότε για να δεις τα “ενδότερα” του αυτοκινήτου ανέβασέ το σε ένα ανυψωτικό. Ελέγχεις για τυχόν "χαλαρωμένες" βίδες, συνδέσμους, καθώς και για διαρροές υγρών, αφού συνήθως καταλήγουν στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας τα προτεινόμενα από τον κατασκευαστή λιπαντικά, όλα θα λειτουργούν ρολόι! Επίσης, για λιπαντικά καλό είναι να επιλέξεις σύμφωνα με την ποιότητα και τις απαιτήσεις του κινητήρα σου. 


Ελαστικά & φρένα


Ο δυνατός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες, των θερινών μηνών, καταπονούν τα ελαστικά και ξεραίνουν το πέλμα τους, ενώ οι ολισθηρές συνθήκες του χειμώνα επιβάλλουν την άριστη κατάστασή τους. Για να διαπιστώσεις τη φθορά ενός ελαστικού, πρέπει να εξετάσεις το πέλμα του. Αν οι αυλακώσεις έχουν βάθος ίσο ή μικρότερο του 1,5 χιλιοστού, είναι απαραίτητο να αλλάξεις λάστιχα. Αν κινείσαι ή σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε ορεινές περιοχές, τότε να έχεις μαζί σου οπωσδήποτε αλυσίδες (τις οποίες όμως να έχεις δοκιμάσει να βάλεις για να ξέρεις πως μπαίνουν). Μην παραλείψεις να ελέγχεις τακτικά τον αέρα τόσο στους τροχούς όσο και στη ρεζέρβα, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως όταν τη χρειαστείς. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα φρένα, που πρέπει να τα ελέγχουν εξειδικευμένοι τεχνίτες. Τακάκια και σιαγόνες θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο υλικό τριβής (πάστα), καθώς και η στάθμη του υγρού στο κύκλωμα πέδησης να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Προληπτικά γίνεται εξαέρωση στο σύστημα, για την περίπτωση που υπάρχουν φυσαλίδες στο υγρό, οι οποίες στερούν από τη δύναμη και την αίσθηση στο φρενάρισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου