ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ "ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ" Η ΕΛΛΑΔΑ - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ "ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ" Η ΕΛΛΑΔΑ



ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ "ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ" Η ΕΛΛΑΔΑ

Τα τελευταία δεδομένα γύρω από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα για υδρογονάνθρακες παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean στο πλαίσιο του workshop που διοργάνωσε για την αγορά του πετρελαίου ο e-kyklos του Ευάγγελου Βενιζέλου...

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΠΕ Γιάννη Γρηγορίου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι σεισμικές καταγραφές στην Άρτα, συναντούν ωστόσο τοπικές αντιδράσεις.

Τα ΕΛΠΕ, μαζί με την Energean που πήρε το μερίδιο της Edison στον Δ. Πατραϊκό κόλπο, ετοιμάζονται για τη γεώτρηση που τοποθετείται χρονικά για το 2020. Στην περιοχή η προσδοκία είναι να εντοπιστεί ένα κοίτασμα λίγο μεγαλύτερο από τον Πρίνο της τάξης των 140 εκατ. βαρελιών, αναφέρει το energypress.gr.

Την ίδια στιγμή η κοινοπραξία Repsol – Energean, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Δ. Γόντικας ολοκλήρωσε τη συλλογή σεισμικών δεδομένων στα Ιωάννινα χωρίς καμία απολύτως βλάβη ή επίπτωση στο περιβάλλον και σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία της αποκατάστασης.


Στην κοινοπραξία ως γνωστόν η Energean έχει το 40%, με το υπόλοιπο 60% να ανήκει στην ισπανική Repsol που είναι και operator.

H αποτίμηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τις σεισμικές έρευνες αναμένεται στο πρώτο μισό του 2020.

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η διαδικασία στην Αιτωλοακαρνανία ενώ για το Κατάκολο απομένει η ΑΕΠΟ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της γεώτρησης από τα τέλη του έτους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια έδειξαν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.


Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας για 70 χρόνια δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην δεύτερη περιοχή.


Σημειώνεται ότι προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.

ΠΗΓΗ: Pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου