ΣΙΤΙΣΗ, ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΣΙΤΙΣΗ, ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ



Η ωρίμανση των μηχανισμών σίτισης και κατάποσης ξεκινά από τη μήτρα και ολοκληρώνεται περίπου στα 3 χρόνια. Είναι συνάρτηση της γενικότερης ανάπτυξης κινητικών, αισθητικών αντανακλαστικών και μηχανισμών συμπεριφοράς.


Οι βασικές λειτουργίες του στόματος είναι ο θηλασμός, η κατάποση και η μάσηση. Η φυσιολογική ανάπτυξη των λειτουργιών αυτών δεν είναι μόνο αναγκαία για την καλή και ομαλή σίτιση του βρέφους, αλλά είναι μεγάλης σημασίας για την επικοινωνιακή σχέση γονιού βρέφους.

Τι συμβαίνει όταν ένα βρέφος δεν ακολουθεί την τυπική ανάπτυξη ή όταν κάποιες από αυτές τις λειτουργίες παρουσιάζουν ελλείμματα;
  • Δυσκολία στο θηλασμό
«Το μωρό μου δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή μου ή το μπιμπερό», «Όταν πίνει γάλα, δείχνει να πνίγεται μετά από λίγο», «Κάθε φορά που πίνει γάλα του φεύγει λίγο από το πλάι».
  • Μη τυπική ανάπτυξη στην τροφή με κουτάλι 
«Δυσκολεύεται να φάει με κουτάλι παχύρευστη τροφή. Συνήθως σπρώχνει το κουτάλι με τη γλώσσα του», « Δαγκώνει το κουτάλι κάθε φορά που του δίνω τροφή», « Αναγουλιάζει όταν μπαίνει το κουτάλι στο στόμα και κάνει εμετό κάποιες φορές.» 

  • Μη τυπική ανάπτυξη στην πόση με ποτήρι 
«Δαγκώνει το χείλος του ποτηριού και δεν συντονίζει την αναπνοή με την κατάποση με αποτέλεσμα να πνίγεται», «Δεν εφαρμόζει τα χείλη του στο ποτήρι και το νερό χύνεται» 

  • Μη τυπική ανάπτυξη στη διαχείριση στερεάς τροφής –μάσηση
«Τρώει χωρίς να μασάει», «Όταν τρώει βγάζει τη γλώσσα του έξω και το φαγητό πέφτει από το στόμα», «Κρατάει για λίγη ώρα την τροφή στο στόμα, χωρίς να τη μασάει και στο τέλος τη φτύνει»

Όλες αυτές οι αναφορές γονέων κρούουν των κώδωνα κινδύνου, καθώς το μωρό μπορεί να υποσιτίζεται και να εμφανίσει σοβαρά θέματα υγείας. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να δείχνει αποστροφή για το φαγητό και κάτι τόσο αναγκαίο και ευχάριστο να καταντήσει ένα μαρτύριο, με επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία του μωρού.



Γιατί όμως επηρεάζεται η ομιλία;

Τα όργανα της ομιλίας δεν εξασκούνται με αποτέλεσμα το μωρό να μην κάνει φωνητικό παιχνίδι που είναι προάγγελος της ομιλίας ή το φωνητικό του παιχνίδι να μην είναι ποιοτικό . Μακροπρόθεσμα μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές άρθρωσης και φωνολογικές δυσκολίες, με άμεσο αντίκτυπο στην επικοινωνία. Στην ηλικία των 7, όπου το παιδί θα πρέπει να γίνεται κατανοητό από το 100% των ξένων είναι πιθανό να υπάρχουν ελλείμματα και να ελλοχεύει ο κίνδυνος μαθησιακών δυσκολιών.

Τι μπορώ να κάνω;
Απαραιτήτως, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας που παρακολουθεί το παιδί και γνωρίζει τα αναπτυξιακά ορόσημα. Έτσι θα έχετε μια επιστημονική κατεύθυνση και παραπομπή στην ανάλογη ειδικότητα για θεραπεία.

ΤΑΚΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ -NDT BOBAT



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου