Διάφοροι μύθοι και περιορισμοί έχουν ειπωθεί κατά καιρούς σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η αλήθεια όμως είναι πιο απλή.
Η διατροφή της θηλάζουσας δε διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή της μητέρας που δε θηλάζει, ούτε πρέπει να διαφέρει από τη διατροφή της υπόλοιπης οικογένειας μαζί με την οποία σύντομα θα τρώει και το καινούριο μέλος. Πρέπει να τρέφεται επαρκώς βάσει του ενστίκτου της πείνα της ενώ ίδιο ισχύει και με τη δίψα της..
Για το λόγο αυτό συστήνεται στις μητέρες να καταναλώνουν ποικιλία τροφών, από όλες τις διατροφικές ομάδες στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής. Πολύ σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο, είναι η κάθε μαμά να καταναλώνει τροφές της αρεσκείας της, κι όχι τροφές που της είπε κάποιος μη ειδικός ότι είναι κατάλληλες για το θηλασμό ή αντίστροφα να αποκλείσει τρόφιμα που της αρέσουν γιατί της είπαν οι προαναφερθέντες ότι πρέπει να αποφεύγει χωρίς κάποια ένδειξη.
Βάση της διατροφής της λοιπόν πρέπει να αποτελούν:
· Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής (καλά πλυμένα)
· Όσπρια και καρποί
· Δημητριακά ολικής άλεσης
· Τρόφιμα ζωικής προέλευσης (άπαχα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά)
· Λίπη κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο ωμό, ελιές, ωμούς ξηρούς καρπούς κλπ)
Καλό είναι να αποφεύγονται:
· Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και συντηρητικά. Τα συντηρητικά είναι πλέον γνωστό ότι είναι επιβλαβή για την υγεία. Οι χρωστικές και αρωματικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα με σκοπό να τα κάνουν πιο ελκυστικά ίσως είναι φυτικής προέλευσης και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Πολλές φορές όμως οι ουσίες αυτές είναι χημικές, και μπορεί να γίνουν η αιτία υπερευαισθησίας και άλλων παρόμοιων προβλημάτων.
· Αλκοόλ. Αν και δεν είναι γνωστή η ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που μπορεί μια γυναίκα να καταναλώσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 1 ποτό περιστασιακά για τη μητέρα που θηλάζει επιτρέπεται, αρκεί να φροντίσει να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μέχρι τον επόμενο θηλασμό (π.χ. ένα δίωρο).
· Καφεΐνη. Η ποσότητα της καφεΐνης που περνά στο γάλα είναι περίπου το 1,5% της συνολικής ποσότητας καφεΐνης που έχει καταναλώσει η μητέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πίνει καφέ (μέχρι 2 την ημέρα) αλλά να μην καταναλώνει την ίδια ημέρα και σοκολάτες, αναψυκτικά τύπου cola κλπ που έχουν κι αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
· Κάπνισμα. Στις γυναίκες που καπνίζουν συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο το μητρικό γάλα μιας γυναίκας που καπνίζει είναι προτιμότερο από το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος από μία μητέρα που δεν καπνίζει. Η αμερικάνικη παιδιατρική εταιρεία αναγνωρίζει την εγκυμοσύνη και το θηλασμό σαν δύο περιόδους που θα ήταν ιδανικό το κάπνισμα να διακοπεί, όμως δεν υποδεικνύει ότι η μητέρα που καπνίζει απαγορεύεται να θηλάζει.
Καμία τροφή που καταναλώνεται με μέτρο δεν πρέπει να αποκλείεται χωρίς λόγο. Όσο περισσότερες γεύσεις καταναλώνει η μαμά όσο θηλάζει τόσο περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί της να εξοικειωθεί με αυτές και να τις καταναλώνει και στη μετέπειτα ζωή του.
Όλες οι μητέρες, με εξαίρεση ίσως τις σοβαρά υποσιτισμένες, είναι ικανές να παράγουν επαρκές και ποιοτικό γάλα, ενώ απαραίτητη κρίνεται η στήριξη του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος καθώς και του παιδιάτρου που παρακολουθεί το βρέφος, καθώς ο θηλασμός παρά το γεγονός ότι είναι η ιδανική τροφή του βρέφους και ο τρόπος της φύσης για τη σίτιση του είναι μια απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, εξάσκηση και υπομονή από την πλευρά της λεχώνας!
Πηγές :
1. http://www.llli.org/
2. https://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/tobacco.htm
3. https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/index.htm
4. https://www.aap.org
5. http://www.galoucho-lllgr.org/
6. https://millionmilesecrets.com/guides/tsa-baby-food-guidelines/
Ευαγγελία Παρμαξίδου
Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου