Πολλοί από εμάς έχουμε μια εικόνα του τι είναι η ψυχοθεραπεία ,είτε μέσω δημοφιλών σειρών και ταινιών , είτε μέσω βιβλίων ή ακούγοντας εμπειρίες και απόψεις οικείων μας που έχουν κάνει.
Πολλοί φανταζόμαστε ότι πηγαίνοντας για θεραπεία θα ξαπλώσουμε σε ένα ανάκλιντρο και ο άνθρωπος απέναντι μας θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό φυσικά απέχει κάπως από την πραγματική διαδικασία. Είναι λογικό λοιπόν όταν δεν έχουμε κάνει οι ίδιοι ψυχοθεραπεία να την αναπαραστούμε στο μυαλό μας από τις πληροφορίες που διαθέτουμε και ίσως και κάποιες φορές να δημιουργούμε και κάποιες προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπειρία. Όταν λοιπόν αποφασίσουμε να μπούμε σε θεραπεία οι προσδοκίες αυτές είναι πιθανό να μην εκπληρωθούν και να δημιουργήσουν εμπόδια στην πρόοδο μας. Αν και υπάρχουν αρκετές προσδοκίες ανάλογα με το άτομο που σκέφτεται να ξεκινήσει μία θεραπεία παρακάτω λοιπόν θα αναφερθούμε στις 5 πιο συχνές απαιτήσεις που έχουμε από την θεραπεία και τον θεραπευτή.
Ο παντογνώστης θεραπευτής
Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει τα πάντα, να μας καταλαβαίνει χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσουμε λεπτομερώς το τι σκεφτόμαστε και πως νιώθουμε. Το βασικό λάθος σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ξεχνάμε ότι θεραπευτής είναι και ο ίδιος άνθρωπος και όσο καλός και να είναι στην δουλειά του, είναι ικανός να κάνει λάθη, να μην γνωρίζει οποιαδήποτε εκδοχή της ψυχικής κατάστασης και κάποιες φορές και μέσα στην θεραπεία να χρειαστεί κάποιες στιγμές να επεξεργαστεί και ο ίδιος είτε αυτά που του λέμε είτε την ίδια την κατάσταση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εκφραζόμαστε κατά την διάρκεια της θεραπείας και να συζητάμε τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες μας, ακόμα και αν αυτές αφορούν την ίδια την θεραπεία. Αυτό δεν θα χαλάσει την σχέση μας με τον θεραπευτή αλλά αντιθέτως θα βοηθήσει στην εξέλιξη και την επίτευξη ενός καλύτερου αποτελέσματος.
Ψυχοθεραπευτής 24/7
Μια άλλη λανθασμένη προσδοκία είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να είναι εκεί για εμάς οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο 24ωρο κάθε μέρα της εβδομάδας. Σε αυτή την περίπτωση ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να καθορίσει τα όρια της επικοινωνίας. Τα όρια αυτά είναι σημαντικά και για τους δύο από τη μία πλευρά ο θεραπευτής διατηρεί μια ισορροπία στην προσωπική του ζωή και την διαχωρίζει από την δουλειά του και από την άλλη βοηθάει τον θεραπευόμενο να μην ξεπεράσει την γραμμή η οποία διαχωρίζει την ανάγκη για βοήθεια με την εξάρτηση στη θεραπεία. Αν για οποιαδήποτε απόφαση και για οποιαδήποτε δυσκολία ανατρέχουμε στον θεραπευτή μας για λύσεις δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στην ζωή μας και να λύσουμε τα προβλήματα μας. Κάτι που μας οδηγεί στην επόμενη προσδοκία.
Το “Μαγικό” ραβδί
Αυτή ίσως είναι και η πιο συνηθισμένη προσδοκία που έχουν οι άνθρωποι από την θεραπεία και τον ψυχοθεραπευτή τους. Η αντίληψη ότι μόλις ξεκινήσει η διαδικασία ο θεραπευτής θα μας δώσει μία λίστα που οδηγεί βήμα προς βήμα στην ευτυχία είναι αναληθής. Ο ψυχοθεραπευτής δεν διαθέτει ένα μαγικό ραβδί το οποίο παρέχει λύσεις για κάθε πρόβλημα και δεν μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας δεν είναι να αναλάβει ένας άλλος άνθρωπος την ευθύνη των επιλογών μας και να μας πει πως να ζήσουμε την ζωή μας, δίνοντας μας όλες τις απαντήσεις αλλά να μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας έτσι ώστε να βρίσκουμε μόνοι μας τις δικές μας απαντήσεις.
Μονόπλευρη ψυχοθεραπεία
Κατά την διάρκεια των συνεδριών απαιτείται συνεργασία και από τις δύο πλευρές. Όπως όταν πάμε σε έναν γυμναστή και θέλουμε αλλαγή στο σώμα ακολουθούμε τις ασκήσεις που μας βάζει να κάνουμε ή σε έναν διατροφολόγο την διατροφή που μας δίνει αντίστοιχα και στην θεραπεία καταβάλουμε και εμείς προσπάθειες για την αλλαγή μας. Κατά την διάρκεια λοιπόν σε συνεννόηση με τον θεραπευτή ορίζουμε εφικτούς στόχους και ακολουθούμε τις ασκήσεις και τις τεχνικές τις οποίες μας δίνονται. Η προσπάθεια προς την επίτευξη των στόχων μας γίνεται και στην καθημερινή μας ζωή και όχι μόνο κατά την διάρκεια της συνεδρίας.
Πάντα πρέπει να νιώθω καλά
Πολλές φορές μετά το τέλος της συνεδρίας θα νιώθουμε καλύτερα,θα έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μας και ίσως έχουμε λύσει και κάποιο από τα προβλήματα μας. Αυτό όμως δεν είναι νόμος κάποιες φορές κατά την διάρκεια της θεραπείας θα έρθουμε αντιμέτωποι με έντονα συναισθήματα, αλήθειες που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ή που δεν θέλαμε να δούμε, εμπειρίες που μας προκαλούν πόνο και αν και εκεί θα μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε καλύτερα, να τις ξεπερνάμε ή να τις αποδεχόμαστε κάποιες φορές μπορεί να φεύγουμε προβληματισμένοι. Ίσως αυτές οι φορές να είναι και οι πιο σημαντικές γιατί “χτυπήσαμε” φλέβα στο τι πραγματικά μας απασχολεί και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να το αποδεχτούμε ή να το λύσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Άλλωστε ο δρόμος προς την προσωπική μας ευτυχία μπορεί να έχει και κάποιες δύσκολες στροφές.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλές πτυχές στις προσδοκίες που μπορεί να έχουμε από αυτήν την ασυνήθιστη και πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ δύο αγνώστων, οι οποίοι σχηματίζουν έναν ιδιαίτερο δεσμό. Το βασικό όμως κομμάτι είναι να βρούμε έναν ψυχοθεραπευτή που να νιώθουμε άνετα και μαζί να συζητήσουμε για αυτές και να καταφέρουμε να μην μας εμποδίσουν στην πορεία.
Ελένη Σαββίδου
BSc Psychology
ΜSc Clinical and Community Psychology
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου