ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ




Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που όλοι μας νιώθουμε φορτισμένοι και χρειαζόμαστε βοήθεια με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Καθημερινά, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο στο να διαχειριστούν προβλήματα στον γάμο, την οικογένεια, την δουλειά, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και βιώνουν άγχος, θλίψη, θυμό και άλλα έντονα συναισθήματα.
Σε αυτές τις περιόδους ίσως χρειαζόμαστε έναν επαγγελματία για να δουλέψουμε μαζί του αυτά τα προβλήματα.

Όταν θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε το σώμα μας ή την διατροφή μας ξέρουμε περίπου που να απευθυνθούμε. Όταν όμως θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας ή τις σχέσεις μας και να καταπολεμήσουμε το άγχος ή την κατάθλιψη; Είναι κατανοητό ότι είναι ήδη αρκετά δύσκολο να αποδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια και το να ανοιχτούμε σε έναν “ξένο”. Γιατί λοιπόν να προκαλούμε επιπλέον άγχος στον εαυτό μας με την επιλογή του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή; Παρακάτω λοιπόν υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να βοηθήσουν.

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι ο ψυχοθεραπευτής. Η επιστήμη της ψυχολογίας εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν και συμπεριφέρονται. Κάποιοι εργάζονται ως ερευνητές, αθλητικοί ψυχολόγοι, κλινικοί, σχολικοί ή ακόμα και στο ανθρώπινο δυναμικό εταιριών. Οι ψυχολόγοι που εξειδικεύονται στον τομέα της ψυχοθεραπείας είναι εκπαιδευμένοι, σε μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ή σε ένα συνδυασμό προσεγγίσεων, και μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, κάνουν διαγνώσεις και σχεδιάζουν πλάνα θεραπείας. Συνεισφέρουν στην προσωπική ανάπτυξη και στην δημιουργία υγιέστερων συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών. Η ψυχοθεραπεία λοιπόν, είναι μια συνεργασία μεταξύ του ατόμου και του ψυχοθεραπευτή και παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορεί κάποιος να μιλήσει ανοιχτά για τις ανησυχίες και τα συναισθήματα του.

2. ΡΩΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ

Ένα πρώτο βήμα στην εύρεση ενός ψυχοθεραπευτή είναι να ρωτήσουμε το κοντινό μας περιβάλλον εάν γνωρίζει κάποιον στον οποίο, είτε έχει πάει ο ίδιος είτε έχει ακούσει από κάποιον δικό του γνωστό.

3. ΨΑΞΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Στην εποχή μας μπορείς να βρεις τα πάντα στο ιντερνέτ και αυτό συμπεριλαμβάνει έναν καλό ψυχολόγο, κάνοντας αναζήτηση αυτούς που υπάρχουν στην περιοχή. Μόλις βρεθούν κάποια ονόματα μπορούμε να ψάξουμε για αυτούς αν έχουν δικό τους website ή blog. Κάποιες φορές μέσα από τις σελίδες τους αισθανόμαστε αν μας ταιριάζουν από αυτά που γράφουν οι ίδιοι ή άλλοι για αυτούς. Είναι καλό να εστιάζουμε κυρίως στην φιλοσοφία την οποία ακολουθούν και όχι τόσο στους ίδιους. Σε αυτήν την επιλογή μπορεί να βρούμε κάποιον ο οποίος είτε βρίσκετε μακριά είτε σε άλλη πόλη. Υπάρχει λύση με το να γίνονται οι θεραπείες μέσω Skype ή κάποιας άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιοι καλοί ψυχοθεραπευτές δεν έχουν προφίλ στο ιντερνέτ και αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει να τους βγάζουμε από την λίστα μας.

4. ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ

Μία άλλη λύση είναι να αναζητήσουμε τις κρατικές δομές όπως πχ τα κέντρα ψυχικής υγείας της περιοχής μας και να απευθυνθούμε εκεί ή σε ινστιτούτα (ψυχοδυναμικά, γνωστικά) και να πάμε εκεί ή να ζητήσουμε να μας προτείνουν η ίδιοι έναν ειδικό.

5. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ

Δεν χρειάζεται αυτό το βήμα να το δούμε απόλυτα καθώς όλοι μας έχουμε πολλά στο μυαλό μας και πολλές φορές κατά την διάρκεια της θεραπείας βλέπουμε ότι αυτά που θέλαμε στην πορεία αλλάζουν. Όσο πιο συγκεκριμένο είναι όμως το αίτημα με το οποίο έχουμε τόσο πιο εύκολη θα είναι η ανεύρεση του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή και η αρχή της θεραπείας μας.

6. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Είναι πολύ χρήσιμο να ψάξουμε στο ιντερνέτ τις προσεγγίσει που υπάρχουν και ποια από αυτές μας ταιριάζει περισσότερο, γιατί όλες έχουν διαφορετική σκοπιά. Δεν είναι αναγκαίο να εμβαθύνουμε, άλλωστε αυτό είναι κάτι που θα μας αναλύσουν στις συνεδρίες μας, αλλά να δούμε τα βασικά τους στοιχεία. Κάποιες από τις πιο γνωστές προσεγγίσεις είναι :

· REBT (Λογυκοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)

· CBT (Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)

· Συστημική θεραπεία

· Ψυχανάλυση

· Gestalt

7. ΦΥΛΟ

Όταν διαλέγουμε ψυχολόγο πολλοί από εμάς έχουμε προτίμηση στο αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή σε αυτό αλλά το πώς νιώθουμε εμείς πιο άνετα.

8. Η ΣΧΕΣΗ

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες μιας επιτυχημένης θεραπείας, εκτός από την επιλογή της προσέγγισης που μας ταιριάζει, είναι η σχέση που χτίζουμε με τον θεραπευτή. Δεν υπάρχει κάποιον κανόνας για να ορίσουμε αυτή τη σύνδεση. Είναι πολύ σημαντικό η σχέση αυτή να διέπεται από εμπιστοσύνη και να νιώθουμε άνετα καθώς στην διάρκεια της συνεδρίας θα συζητήσουμε προσωπικά ίσως και επώδυνα πράγματα. Φυσικά η σχέση αυτή χτίζεται με τον καιρό και απαιτεί προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.

Η αναζήτηση του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή είναι πολύ προσωπική και ίσως μας πάρει κάποιο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην τον βρούμε αμέσως και να χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιους, δεν χρειάζεται όμως αυτό να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε αυτόν με τον οποίο θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας.










Ελένη Σαββίδου 
BSc Psychology
ΜSc Clinical and Community Psychology



Έχεις μια απορία, μια ερώτηση, μια ιστορία;
Μπορείς να τη στείλεις στο viveremag1@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου