Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023



Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

                                                 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΑΙΝΙΩΝ



                                           ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023
                                     ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ   Ώρα Προβολής 20:00







Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

“Η ανατομία μιας πτώσης / Anatome d’une chute”

Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ (Γαλλία)

Παίζουν: Σουάν Αρλό, Μίλο Ματσάντο Γκράνερ,

Σοφί Φιλιέρ, Σάντρα Χούλερ


Η Σάντρα είναι μια πετυχημένη Γερμανίδα συγγραφέας, παντρεμένη με το Γάλλο Σάμουελ, ο οποίος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το πρώτο μυθιστόρημα του. Έτσι διδάσκει σε ένα σχολείο της Γκρενόμπλ, φροντίζοντας παράλληλα τον 11χρονο γιο τους Ντάνιελ, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα έχει χάσει μεγάλο μέρος της όρασης του. Ένα πρωί μια δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από την Σάντρα στο απομονωμένο οικογενειακό σαλέ, όπου λίγο μετά την ολοκλήρωση της θα συμβεί ένα τραγικό ατύχημα. Καθώς επιστρέφει από τη βόλτα του με το σκύλο του ο Ντάνιελ, θα βρει νεκρό στο χιόνι τον πατέρα του. Γλίστρησε και έπεσε από το παράθυρο; Αυτοκτόνησε; Ή κάποιος τον έσπρωξε; Οι υποψίες πέφτουν στη σύζυγο του, η ανάκριση φέρνει στην επιφάνεια τις τεταμένες σχέσεις του ζευγαριού και η Σάντρα οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία της δολοφονίας εκ προθέσεως.

Μια δίκη που ανατέμνει την πτώση για να αποδειχθούν τα αίτια αυτού του θανάτου, αλλά τελικά κάνει πολλά περισσότερα: αναλύει έναν γάμο, την πλευρά του δικαίου και του άδικου, τα δικαιώματα και τις ευθύνες, τις τύψεις και τις κατηγορίες, την αγάπη και την οργή που πολλές φορές συνυπάρχουν.

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών για ένα καλοστημένο και αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από την Σάντρα Χούλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα και συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα.


Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

“Γυρίσματα της τύχης / Coup de chance” Σκηνοθεσία: ΓούντιΆλεν (Η.Π.Α.)

Παίζουν:Μελβίλ Πουπό, Νιλς Σνάιντερ, Βαλερί

Λεμερσιέ, Λου ντε Λαάζ


Η Φανί και ο Ζαν μοιάζουν με το ιδανικό παντρεμένο ζευγάρι. Είναι και οι δύο επαγγελματικά καταξιωμένοι, ζουν σε ένα πανέμορφο διαμέρισμα σε μια προνομιούχα γειτονιά του Παρισιού και δείχνουν τόσο ερωτευμένοι όσο ήταν όταν πρωτογνωρίστηκαν. Αλλά όταν η Φανί συναντά τελείως τυχαία στον δρόμο τον Αλέν, έναν πρώην συμμαθητή της από το γυμνάσιο, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Σύντομα θα αρχίσουν να βρίσκονται και να έρχονται όλο και πιο κοντά…

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται το “Γυρίσματα της τύχης” εξερευνά την πολυπλοκότητα της επιθυμίας, της εμπιστοσύνης και των συνεπειών της εξαπάτησης. Εμβαθύνει στις περιπλοκές των ανθρωπίνων σχέσεων, υπενθυμίζοντάς μας ότι ακόμα και τα πιο τέλεια προσωπεία μπορούν να κρύβουν βαθιές και ανεπούλωτες πληγές. Η ταινία θέτει ερωτήματα που προκαλούν σκέψη για τη φύση της αγάπης, τα όρια της εμπιστοσύνης και την αναζήτηση του αληθινού εαυτού μας, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει τη διαχρονική ομορφιά του Παρισιού σε όλο της το μεγαλείο. Οι μαγευτικοί δρόμοι, τα καφέ και τα εμβληματικά ορόσημα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ενισχύοντας τη συνολική ατμόσφαιρα της ταινίας. Το χαρακτηριστικό χιούμορ του Γούντι Άλεν μπλέκεται με οδυνηρές στιγμές, δημιουργώντας μια αφήγηση που είναι τόσο διασκεδαστική όσο και συναισθηματικά αιχμηρή.
Τα ανθρώπινα πάθη και οι συμπτώσεις της μοίρας διασταυρώνονται σε μια γουντιαλενικά χαριτωμένη, ανάλαφρη και γαλλόφωνη διασκευή του αριστουργηματικού “Match Point”.


Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

“Το μπλε Καφτάνι / Le Bleu du Caftan”

Σκηνοθεσία:Μαριάμ Τουζανί (Μαρόκο)

Παίζουν: Αγιούμπ Μισιουί, Λούμπνα Αζαμπάλ,

Σαλέχ Μπακρί


Ο Χαλίμ και η Μίνα διατηρούν ένα παραδοσιακό κατάστημα με καφτάνια στη μεδίνα (παλιά πόλη) του Σαλέ, ακριβώς δίπλα στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ. Ταυτόχρονα συντηρούν έναν γάμο από τον οποίο κάθε ερωτική διάθεση έχει παρέλθει. Εκείνη πασχίζει με την υγεία της και το πόσο της λείπει λίγη τρυφερότητα. Εκείνος παλεύει με την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του. Για να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς πελάτες, προσλαμβάνουν ως μαθητευόμενο έναν ταλαντούχο νεαρό, η παρουσία του οποίου αναστατώνει τον Χαλίμ. Στη δεύτερη ταινία της, η Μαριάμ Τουζανί περιγράφει από τη μια μεριά ένα Μαρόκο το οποίο είναι ακόμα δέσμιο ξεπερασμένων κοινωνικών προκαταλήψεων και ανισοτήτων και από την άλλη τον αγώνα για ένα αύριο όπου άντρες και γυναίκες θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι στα καφενεία κι οι ανθρώπινες επιθυμίες δε θα λογοκρίνονται και δε θα καταπιέζονται. Μόνο που για την Τουζανί το παλιό δεν είναι μονοσήμαντα συνδεδεμένο με τον κομφορμισμό, αλλά και με το μεράκι, την παράδοση και την ταπεινότητα, ενώ το καινούργιο δε φέρνει μόνο κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και έπαρση, απληστία και αλλοτρίωση. Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Καννών του 2022, βραβείο κοινού και Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Αθηνών (Νύχτες πρεμιέρας 2022) και επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.



Δευτέρα 20 Νοεμβρίου

“Μέρες ξηρασίας / Kurak Günler ”

Σκηνοθεσία:Εμίν Αλπέρ (Τουρκία)

Παίζουν: Χατισέ Ασλάν, Εκίν Κοτς, Σελαχατίν Πασαλί


Ο Εμρέ είναι ένας νεαρός εισαγγελέας, ο οποίος διορίζεται στη Γιανικλάρ, μία επαρχιακή πόλη της Τουρκίας. Προσπαθώντας να κάνει το καθήκον του, θα βρεθεί εξ αρχής δέσμιος των διαπλεκόμενων συμφερόντων ενός οπισθοδρομικού μικρόκοσμου. Ποιητικές εικόνες και αγωνιώδης πλοκή συνοδεύουν την εφιαλτική εμπειρία του

Εμρέ ως υπερασπιστή του νόμου. Σαν να έχει αναδυθεί από την Άγρια Δύση, η Γιανικλάρ κυβερνάται από τους άγραφους κανόνες μιας άλλης εποχής (πατριαρχικής, ξενοφοβικής, ανεξέλεγκτα βίαιης), με τον Εμίν Αλπέρ να ακτινογραφεί διεισδυτικά τη σύγχρονη Τουρκική κοινωνία, αποκαλύπτοντας τους θεσμικούς και μη μηχανισμούς καταπίεσης. Η πολιτική καταγγελία του είναι σκηνοθετημένη σφριγηλά σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ με σασπένς, ερωτισμό, αφηγηματική ευελιξία, αλλά και σεναριακά στερεότυπα. Η ταινία είναι συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Κροατίας και Ελλάδας με διευθυντή φωτογραφίας τον Χρήστο Καραμάνη. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και διακρίσεων από τις Κάννες (Ένα κάποιο βλέμμα) ως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Βραβείο κοινού).


Δευτέρα 27 Νοεμβρίου

“Αισθάνομαι ζωντανός / Living ”

Σκηνοθεσία:Όλιβερ Ερμάνους (Αγγλία)

Παίζουν: Μπιλ Νάι, Εμι Λου Γουντ, Αλεξ Σαρπ


Στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 ένας μοναχικός, τυπικός και μετρημένος δημοτικός υπάλληλος αποφασίζει να ζήσει όσο πιο έντονα μπορεί τον χρόνο που του απομένει, όταν διαγιγνώσκεται με καρκίνο του στομάχου.

Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο διασκευάζει με συγκινητική σεναριακή λιτότητα τον αριστουργηματικό “Καταδικασμένο” του Ακίρα Κουροσάβα, ο οποίος με τη σειρά του εμπνέεται από τον ήρωα της νουβέλας του Λέον Τολστόι “Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς”.

Η ιστορία μεταφέρεται στη μεταπολεμική Μεγάλη Βρετανία της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και του τέλους της αποικιοκρατίας, της άκαμπτης γραφειοκρατίας μα και της αναζήτησης μιας ποιοτικής καθημερινότητας.

Ένα φιλμ κομψοτέχνημα, δείγμα σεναριακής οικονομίας, ένας ρόλος ζωής από τον ανεπανάληπτο Μπιλ Νάι και ένα μάθημα για τη σημασία του να πιστεύεις σε κάτι που δίνει νόημα στη ζωή σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου