ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μία από τις πιο απαιτητικές χορωδίες! - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μία από τις πιο απαιτητικές χορωδίες!



Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Μία χορωδία στην οποία έχει θητεύσει μόνο ΜΙΑ μαέστρος η Μαίρη Κωνσταντινίδου, η οποία την ίδρυσε. Μία από τις πιο απαιτητικές χορωδίες στην Ελλάδα η οποία χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού, όχι μόνο από τους χιλιάδες χορωδούς που πέρασαν από αυτή στα 30 έτη ιστορίας της, αλλά και από το μουσικόφιλο κοινό της Ελλάδας και όχι μόνο.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Μικτής Χορωδίας στις εκδηλώσεις στην Άνω Μηλιά Πιερίας με τίτλο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ, Άνω Μηλιά Πιερίας στις 23 Αυγούστου 2021, δέος προκάλεσαν τα μουσικά ακούσματα και οι ψαλμωδίες της, κάτω από τον υπέροχο έναστρο Πιερικό ουρανό.

Απευθυνθήκαμε σε δύο μέλη της, τους σολίστες Δήμητρα Ζαφειρίου και Άλκη Βασίλογλου, να μας μιλήσουν για τα προσωπικά του βιώματα ως χορωδοί, όσο και για την Μικτή Χορωδία.

 

        Δήμητρα Ζαφειρίου


Γεννημένη στην Αθήνα με φωνητικές σπουδές στην Jazz/Blues μουσική σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, έγινε δεκτή ως εξαιρετικό ταλέντο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε μαθήματα του τμήματος Μονωδίας. Είναι ενεργό μέλος της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης Μαίρης Κωνσταντινίδου από τον Σεπτέμβριο του 2015.

1. Ποιος ο λόγος που συμμετέχετε σε χορωδία; Κάποια στιγμή και ενώ δεν είχα στο παρελθόν συμμετοχή σε χορωδία, ένιωσα την ανάγκη να είμαι μέρος ενός φωνητικού συνόλου, πέρα από την πορεία μου ως Μονωδός. Μονωδός είναι μονή οδός είχε πει φίλος... Πραγματικά δεν υπάρχει πιο δυνατή, πιο συγκινητική αίσθηση από αυτή που προκαλείται όταν διαφορετικοί άνθρωποι, με τις ποιότητες και τα δώρα τους ο καθένας, τραγουδούν με την ψυχή τους ως μία φωνή !!
Η Μουσικότητα, η ένωση, οι αρμονικοί που παράγονται, οι δονήσεις του όλου πεπραγμένου....δεν υπάρχει κάτι πιο θεραπευτικό και πιο αντιπροσωπευτικό από το τί μπορούμε να κάνουμε οι άνθρωποι ενωμένοι.

2. Τι ικανότητες χρειάζονται για συμμετοχή σε χορωδία; Αυτό εξαρτάται από τις από τις απαιτήσεις και το επίπεδο της χορωδίας.
Σίγουρα αγάπη, συνέπεια και πνεύμα ομαδικότητας.

3. Πόσος χρόνος χρειάζεται για ένταξη σε χορωδία; Εξαρτάται από την Χορωδία.
Μπορεί άμεσα, μπορεί μετά από μικρή δοκιμαστική περίοδο.
Μετά την αρχική έγκριση, η ένταξη σ' ένα σύνολο με όρους "δεσίματος" ήχων και ποιοτήτων, είναι διαδικασία που θέλει την ωρίμανσή της με διαφορετικούς χρόνους για τον καθένα.

4. Γιατί να συμμετέχω σε μία τέτοιου είδους χορωδία και όχι σε μία άλλη; Είναι καθαρά υποκειμενικό το ζήτημα.
Όπου αισθάνεται ότι ταιριάζει ο καθένας, χωρίς πίεση.

5. Η χορωδία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες από άνδρες; Από την φύση της η αντρική φωνή παράγει περισσότερα decibel από την γυναικεία. Οπότε συνήθως λιγότεροι άντρες ισορροπούν φωνητικά περισσότερες γυναίκες σ'ένα σύνολο.

6. Μία ζωή αγκαλιά με την μουσική; Όλοι μας ασυνείδητα ή συνειδητά. Από την δημιουργία μας.

 7. Θυμάστε το πρώτο ξεκίνημα; Ναι, καθαρότατα !

Είχα προγραμματίσει τρεις ακροάσεις σε διαφορετικές χορωδίες. Η πρώτη ήταν στην Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.
Βρέθηκα στον χώρο, όπου η Μαέστρος είπε ότι η ακρόαση θα γινόταν μετά το πέρας της πρόβας. Προφανώς ήθελε να καταλάβω το επίπεδο και τις απαιτήσεις...
Θυμάμαι ότι υπήρχε την επόμενη προγραμματισμένη συναυλία στο Δίον, και ξεκίνησαν με το Va pensiero του G. Verdi από την όπερα Νabucco. Ήταν σχεδόν σοκαριστικό...σαν να άκουγα αγγέλους...
Μετά την ακρόαση και αφού έγινα δεκτή, πετούσα από χαρά.

8. Θυμάστε την πρώτη συναυλία; Χριστούγεννα, με το έργο Messiah του ,G.F.Handel.

9. Μία συναυλία που θα σας μείνει αξέχαστη; Η κάθε μία, για διαφορετικούς λόγους.

10. Το πιο αγαπημένο σας τραγούδι; Πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο. Κατά καιρούς ανάλογα με το τί συμβαίνει στην ζωή μου, έρχεται μία μελωδία να το εκφράσει.

 11. Έχετε ποτέ σκεφτεί να τα παρατήσετε; Στην πραγματικότητα όχι.
Κάποια στιγμή που ήμουν πιεσμένη, πέρασε από την σκέψη ως γενική παραίτηση που είναι κάτι ανθρώπινο να συμβαίνει. Όπως πέρασε έφυγε...

12. Οι χορωδίες έχουν μέλλον; Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον !

13. Ένα βραβείο που σας έχει συγκινήσει; Το τέλος κάθε πρόβας, οι συναυλίες, τα βλέμματα αγάπης μεταξύ μας...βραβεία.


 14. Ποια η σχέση των μελών της χορωδίας; Όμορφες, δύσκολες, ιδιαίτερες μέχρι να "βρουν" την θέση τους και πάντα με την εν δυνάμει προοπτική να γίνουν θαυμάσιες, όπως συμβαίνει με όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σχέσεις ζωής !

15. Γιατί την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης; ΑΣΤΕΙΕΥΣΤΕ ;;; (πάντα στα πλαίσια του χιούμορ ) Δεν χρειάζεται να αιτιολογήσω την συμμετοχή μου σε μία τόσο θαυμάσια χορωδία.

16. Η σχέση σας με την μαέστρο;  Τολμώ να πω καρμική με την έννοια του ότι η συνάντησή μου μαζί της καθόρισε και εξακολουθεί να διαμορφώνει πορεία ζωής για μένα σε πολλά επίπεδα, αν όχι σε όλα.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την Κυρία Μαίρη Κωνσταντινίδου. Εξαιρετική γυναίκα. Μοναδική !

17. Πως θα χαρακτηρίζατε την Μικτή Χορωδία; Σπίτι, Οικογένεια


     

   Άλκης Βασίλογλου


 Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Από   μικρή ηλικία ξεκίνησε η ενασχόλησή του με   σπουδές Ωδείου και παράλληλα με το χορωδιακό   τραγούδι. Ανελλιπώς έως και σήμερα υπηρετεί το   χορωδιακό τραγούδι συμμετέχοντας σε   συναυλίες,  διαγωνισμούς, παραστάσεις όπερας,   έχοντας συνάμα την τιμή να διδαχθεί από   σπουδαίους μαέστρους. Στην Μικτή Χορωδία   Θεσσαλονίκης είναι μέλος από το 2008.

1. Ποιος ο λόγος που συμμετέχετε σε χορωδία; Το χορωδιακό τραγούδι είναι για μένα επιλογή. Παρά τις προτροπές όλων κατά τα σχολικά και ύστερα χρόνια να επιλέξω τη σπουδή και την ενασχόληση με τη μονωδία, η αρμονία ενός ισορροπημένου πολυφωνικού συνόλου, είναι για εμένα ένα από τα μέσα Εσωτερικής Ανάτασης και Ευφορίας.

2. Τι ικανότητες χρειάζονται για συμμετοχή σε χορωδία; Αναμφισβήτητα φωνητικό υπόβαθρο, καλή μουσική ακοή και ευχέρεια στην ανάγνωση μουσικού κειμένου, όσον αφορά τις μουσικές δεξιότητες. Εξίσου σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας υποψήφιου χορωδού είναι η υπομονή, η προσμονή και αναζήτηση του άρτιου και η ομαδικότητα.

3. Πόσος χρόνος χρειάζεται για ένταξη σε χορωδία;  Εξαρτάται από το επίπεδο της χορωδίας και από όλα τα προαναφερθέντα προσόντα που διαθέτει ή όχι κάποιος. Ως εκ τούτου μπορεί να είναι πολύ σύντομη, ίσως και ένας μόνο μήνας, έως ένας χρόνος ή περισσότερο.

4. Γιατί να συμμετέχω σε μία τέτοιου είδους χορωδία και όχι σε μία άλλη; Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και η πρόκληση ανάληψης τόσο σπουδαίων έργων, εξίσου μεγάλη. Θεωρώ ότι όποιος αντέχει να επωμισθεί την «ευθύνη» συμμετοχής σε τέτοιου επιπέδου χορωδία, θα ήταν λάθος να χάσει την ευκαιρία!

 5. Η χορωδία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες από άνδρες; Η χορωδία χρειάζεται φωνές και προσωπικότητες! Ο αριθμός μελών και οι αναλογίες είναι στοιχεία που μεταβάλλονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου. Ιδανικά, μία χορωδία, θα πρέπει να έχει το δυναμικό, ώστε να είναι αρκετά ευέλικτη αριθμητικά και φωνητικά, για να επιτευχθεί το ζητούμενο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 6. Μία ζωή αγκαλιά με την μουσική; Η αλήθεια είναι αυτή. Η μουσική είναι ένα απ’ τα στοιχεία που ανασύρω από τις πρώτες παιδικές μου μνήμες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έμελλε να αποτελέσει την αφορμή για να βιώσω σπουδαίες εμπειρίες δίπλα σε άξιους συνεργάτες.

7. Θυμάστε το πρώτο ξεκίνημα; Δεν γίνεται να ξεχαστεί. Ένας σπουδαίος άνθρωπος και μαέστρος με πήρε κυριολεκτικά από το χέρι στα πέντε μου χρόνια, επιλέγοντάς με ως μέλος της νεοσύστατης παιδικής του χορωδίας. Πορευτήκαμε μαζί ως την ενηλικίωσή μου. Εκτός της οικογένειάς μου ήταν ο άνθρωπος που μου δίδαξε να τιμώ και να σέβομαι την ομάδα σαν σύνολο ανθρώπων και το ομαδικό αποτέλεσμα σαν πόνημα μιας διαδρομής, ενίοτε δύσκολης.

 8. Θυμάστε την πρώτη συναυλία; Ήταν μια Χριστουγεννιάτικη συναυλία σ’ ένα μικρό κινηματοθέατρο της Καρδίτσας. Εμφανιστήκαμε στη σκηνή με την ομοιόμορφη χορωδιακή εμφάνιση, κρατώντας το κάθε παιδί ένα αναμμένο κερί, προσθέτοντας συγκίνηση στην μυσταγωγία της στιγμής και πολλούς παλμούς στην καρδιά μας.

9. Μία συναυλία που θα σας μείνει αξέχαστη; Μέσα από τις εκατοντάδες συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορώ να ξεχωρίσω μία! Ήταν εκείνη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον Ιούνιο του 2017. 1100 φωνές από 33 χορωδίες από όλη την Ελλάδα, μπροστά σε 45000 θεατές, εξύψωσαν το ιδεώδες του μεγαλύτερου Έλληνα. Ήταν η δεύτερη για εμένα και τελευταία δυστυχώς φορά, που τραγούδησα υπό την διεύθυνση του ανθρώπου που έκανε τους Έλληνες, καλύτερους πατριώτες!

10. Το πιο αγαπημένο σας τραγούδι; Θα διαλέξω ένα Ελληνικό! Μέσα από τον περίφημο κύκλο τραγουδιών του «Μεγάλος Ερωτικός» (1972), ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το «Κραταιά ως θάνατος αγάπη», που ήταν η μελοποίηση ενός αποσπάσματος από το Άσμα Ασμάτων στο αρχαιοελληνικό πρωτότυπο.

11. Έχετε ποτέ σκεφτεί να τα παρατήσετε; Δεν το έχω σκεφτεί.

12. Οι χορωδίες έχουν μέλλον; Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει χορωδιακή παιδεία. Το πλήθος βέβαια των χορωδιών είναι και θα παραμείνει υψηλό. Στην πλειονότητά τους δυστυχώς όμως, πρόκειται για χορωδίες ανθρώπων που τις επιλέγουν για αναψυχή, χωρίς προφανώς η προϋπόθεση ένταξης να είναι η φωνή είτε η «καλλιτεχνική προϋπηρεσία». Θεμιτό και χρήσιμο βεβαίως είναι να υπάρχουν και τέτοιες. Ωστόσο η Χορωδιακή Μουσική χρειάζεται πραγματικούς υπηρέτες.

13. Ένα βραβείο που σας έχει συγκινήσει;. Ήταν το 1ο βραβείο στην πρώτη μου συμμετοχή σε Διεθνή διαγωνισμό παιδικών χορωδιών στην Αθήνα το 1988.

14. Ποια η σχέση των μελών της χορωδίας; Στο πλαίσιο των προβών και επί σκηνής, οι χορωδοί λειτουργούμε σαν ένας. Αντιπαλότητες και εγωισμοί απουσιάζουν. Σαν κοινωνική ομάδα όμως, αναπτύσσουμε τις σχέσεις που προκύπτουν σ’ ένα οποιοδήποτε άλλο κλειστό κοινωνικό σύνολο. Από απλή δηλαδή γνωριμία, μέχρι πραγματικές φιλίες δεκαετιών ή ακόμα και οικογένειες.

15. Γιατί την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης;. Γιατί είναι μια απ’ τις πιο απαιτητικές χορωδίες στην Ελλάδα. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα να συμμετέχω στη χορωδία σε υψηλό επίπεδο διαχρονικά, ανεξάρτητα αν σ’ ένα έργο απαιτείται δυναμικό 8 χορωδών, είτε 120!

16. Η σχέση σας με την μαέστρο; Οπωσδήποτε είναι μια σχέση μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού. Στη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης απ’ την απαρχή της, έχει θητεύσει ΜΟΝΟ ΜΙΑ μαέστρος, η κ. Κωνσταντινίδου και περίπου 2000 χορωδοί στα άνω των 30 έτη ιστορίας της. Είναι πρωτίστως τιμή και δευτερευόντως ευχαρίστηση για όλους εμάς τους χορωδούς που έχουμε υπάρξει μέλη αυτής της οικογένειας, είτε ενίοτε για μερικούς μήνες, είτε όπως στη δική μου περίπτωση για αρκετά χρόνια.

17. Πως θα χαρακτηρίζατε την Μικτή Χορωδία;  Αποτελεί αναμφίβολα «Θεσμό» για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας, με αποτύπωμα αναλλοίωτο στις δεκαετίες. Εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό στον ύψιστο βαθμό και συνδράμει στο να κατακτήσουν τα Ελληνικά Χορωδιακά σύνολα περίοπτη θέση στον Παγκόσμιο Χάρτη. Για εμάς τους χορωδούς αποτελεί και κάτι περισσότερο. Μια μεγάλη παρέα με καλλιτεχνικό φρόνημα και ανιδιοτελείς δεσμούς!

ΠΗΓΗ:  VIVEREMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου