Τι είναι η ιγμορίτιδα. - VivereMag

Breaking

Post Top Ad

Τι είναι η ιγμορίτιδα.



Ο χειμώνας έρχεται και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα παραπονιούνται για επίμονα μπουκώματα και πονοκεφάλους που οφείλονται σε ιγμορίτιδα. Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η τόσο συχνή πάθηση και πως μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει φυσικά; 


Τι είναι η ιγμορίτιδα

Αποτελεί μια φλεγμονή του βλεννογόνου των ιγμορείων. Τα ιγμόρεια αποτελούν αεροφόρες κοιλότητες που επικοινωνούν με τη μύτη με τη βοήθεια μικρών σωληναρίων. Εσωτερικά καλύπτονται με βλεννογόνο ο οποίος παράγει βλέννα, η οποία φυσιολογικά ενυδατώνει τη μύτη και βοηθά στην απομάκρυνση σκόνης και μικροβίων.

Σε περιπτώσεις όπως είναι μετά από κρυολόγημα/γρίπη, σε αναπνευστικές ή ιογενείς λοιμώξεις, σε ρινικούς πολύποδες καθώς και μετά από αλλεργίες/αλλεργικές ρινίτιδες ενδέχεται να δημιουργηθεί φλεγμονή και πρήξιμο των ιγμορείων με αποτέλεσμα πύον να παγιδεύεται στο εσωτερικό της κοιλότητας, προκαλώντας αυξημένη πίεση στα γύρω τοιχώματα.


Τι τύποι υπάρχουν;


Η ιγμορίτιδα κατηγοριοποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και κυρίως με τη χρονιότητά της. Όλοι οι τύποι έχουν παρόμοια συμπτώματα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάκρισή τους στην αρχή. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες είναι:

· Χρόνια ιγμορίτιδα (διάρκεια επάνω από 12 εβδομάδες).

· Οξεία και υποξεία ιγμορίτιδα (<10 ημέρες)


Συμπτώματα


Ανάλογα το αίτιο δημιουργίας της ιγμορίτιδας, μπορεί να υπάρξουν και διαφορετικά συμπτώματα όπως:

· Δυσκολία στην αναπνοή λόγω ρινικής απόφραξης

· Πόνος (αυτιά, μύτη, λαιμός)

· Πρήξιμο προσώπου

· Βήχας

· Ημικρανίες και πονοκέφαλο

· Πυρετός

· Απώλεια όσφρησης

· Κόπωση

· Κακοσμία στόματος

·

Αντιμετώπιση – θεραπεία ιγμορίτιδας

Οι πιο συνήθεις θεραπείες αφορούν τη χρήση αντιβίωσης, κορτικοστεροειδών, αντιισταμινικών και αποσυμφορητικών φαρμάκων με παυσίπονες, αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φυσικές μέθοδοι για ρινική αποσυμφόρηση και ανακούφιση των συμπτωμάτων με μεγαλύτερο όπλο τα βότανα της φύσης.

Βότανα για ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή των ιγμορίων που μπορεί να οφείλεται είτε σε αλλεργίες ή σε βακτηριακή/ιογενή επιμόλυνση.

Στη φύση υπάρχει πληθώρα βοτάνων ,που διαθέτουν αποσυμφορητικές και βλεννολυτικές ιδιότητες, ανακουφίζουν από το σύμπτωμα της ιμικρανίας λόγω αγγειοδιαστολής, ενώ διαθέτουν αντιμικροβιακές, βακτηριοστατικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Επιπλέον, ενισχύουν τον οργανισμό μειώνοντας την ευαισθησία απέναντι σε αλλεργιογόνα που πυροδοτούν την εμφάνιση ιγμορίτιδας και ενισχύουν τη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο συνδυασμός βοτάνων χαρίζει πολυδύναμες φόρμουλες που βοηθούν σημαντικά το ανοσοποιητικό, χωρίς να παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τα κοινά αντιισταμινικά φάρμακα (κούραση, υπνηλία κ.α.).

· Αναλγητικά βότανα: Pippali (Piper longum), Ark phool (Calotropis gigantea), Suddha Godanti (Purified Gypsum), Dhattura ( Datura metel)

· Μυοχαλαρωτικά ημικρανίας: Carminative Ajmoda (Carum copticum), antacid Sodium carbonate, hepato-stimulant Bhringaraj (Eclipta alba) and prokinetic Shunthi (Zingiber officinale)

· Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Cardiospermum halicacaum, Thryallis Glavca

· Αντιμυκητιακές – βακτηριοστατικές ιδιότητες: Oregano oil

· Αντιφλεγμονώδεις δράσεις: Aralia racemosa

· Αγχολυτικές – προσαρμογόνες ιδιότητες: Tulsi (Ocimum sanctum)

· Ρινικά συμπτώματα (καταρροής, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα): Luffa operculata


Μορφές, συστάσεις και αντενδείξεις


Οι φόρμουλες βοτάνων διατίθενται σε δύο μορφές είτε σε μορφή ταμπλέτας με τη μορφή συμπληρώματος, ή σε ρινικά/στοματικά σπρέι. Η δοσολογία και ο τρόπος λήψης διαφοροποιείται ανάλογα τη μορφή, τα συμπτώματα και την ηλικία του ατόμου.

Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 5 ετών, από εγκύους ή θηλάζουσες ή άτομα αλλεργικά σε κάποιο από τα βότανα που περιέχονται στις φόρμουλες.


Tips για ανακούφιση συμπτωμάτων

· Χρήση υγραντήρα ή κατσαρόλας με βραστό νερό και εισπνοές ατμού

· Εισπνοές με διάλυμμα υπέρτονου θαλασσινού νερού ή με φυσιολογικό ορό

· Χρήση ζεστών ρινικών επιθεμάτων για ανακούφιση του πόνου.

· Άφθονη λήψη νερού και υγρών γενικότερα (σούπες, τσάι τσουκνίδας κ.α.)

· Πικάντικα τρόφιμα διεγείρουν και βοηθούν στο άνοιγμα της αναπνοής

· Μείωση έως αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος

· Αυξήστε τη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

· Μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ραφιναρισμένων τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου